POSLAO ČOVEKA SA TORBOM: Bedžet Pacoli sa 500.000 $ hteo da kupi priznavanje Kosova!

E. V. N.

subota, 25. 05. 2019. u 09:02

ПОСЛАО ЧОВЕКА СА ТОРБОМ: Беџет Пацоли са 500.000 $ хтео да купи признавање Косова!
Bedžet Pacoli u Kongo poslao čoveka sa punom torbom novca. Dačić: Bez obzira na sve to, Kinšasa ne menja poziciju

UPOREDO sa diplomatskom akcijom Beograda da što više zemalja povuče odluku o priznavanju Kosova, političari iz Prištine su u kontraofanzivi jureći nova priznavanja, ne nudeći, pri tome, argumente, već - novac!

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za naš list da je ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli nedavno poslao svog čoveka u Kongo sa 500.000 dolara, kako bi tamošnju novu vlast "ubedio" da prizna samozvanu državu.

Početkom maja, Pacoli je najavio da će Kongo "uskoro priznati Kosovo", ali je Beogradu vrlo brzo stigla nota ambasade ove zemlje u kojoj su takvi navodi demantovani. Dodatnu potvrdu da Kongo neće menjati svoju poziciju po ovom pitanju, dobio je ministar Dačić prošlog vikenda od novog predsednika te države Feliksa Čizekedija.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, koji je za proteklih desetak dana posetio sedam država afričkog kontinenta, Kongo, međutim, nije jedina adresa na koju je Pacoli poslao svoje "izaslanike". Posle razgovora koje je imao u Tanzaniji, Gani, Togu i Svazilendu, državama koje priznaju Kosovo, Dačić kaže da veruje da će oni na osnovu argumenata koji su im prezentovani, biti makar uzdržani ako dođe do ponovnog glasanja o prijemu "Kosova" u Interpol i Unesko. Neke od tih zemalja su na ranijim glasanjima davale podršku za prijem Prištine.

Pročitajte još - ALBANSKI MEDIJI: Više od godinu dana bez novih priznanja za Prištinu

Hoće li se zahtevi kosovskih vlasti da Kosovo postane član ovih organizacija naći na dnevnom redu skupština svetske policijske organizacije i Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, znaće se na jesen, kada se održavaju njihove generalne skupštine. Šef diplomatije najavljuje da će Srbija istrajati u nastojanjima da ne bude nijednog priznavanja Kosova, bez obzira na pritiske da Beograd prekine sa ovim aktivnostima.

Dačić u Africi lobirao u sedam država

TOČAK KRENUO UNAZAD

ODLUKU o priznavanju Kosova do sada je povuklo 13 zemalja. U oktobru 2017. to je prvi učinio Surinam, a zatim su usledili potezi - Sao Tome i Principe, Gvineje Bisao, Madagaskara, Solomonskih Ostrva, Lesota, Grenade, Komonvelt Dominike, Burundija, Papua Nove Gvineje, Komora, Liberije i Palaua. Ovom spisku bi mogla da se pridruži i Somalija, čiji je predsednik Mohamed Abdulahi Farmađ prekjuče najavio da će se preispitati odluka o priznavanju Kosova iz maja 2010.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Danys

25.05.2019. 09:31

Pacolijev kofer je bio kljucan i kod otcepljivanja Kosova. Nikakva to novost nije.