STAV Rusije prema krizi na Kosmetu je da će podržati svaki zahtev Beograda prema Moskvi. Nama je stalo da se poštuju prava vaše zemlje na južnu pokrajinu i Rusija je garant da nećete izgubiti u tom procesu. Podržaćemo svaku odluku vašeg državnog vrha oko sudbine KiM, ako se ona donese uz politički konsenzus i ako to rešenje ne izazove građanski sukob. Rusiji je najvažnija imovinska i lična bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Ovako, za "Novosti", govori Jevgenij Aleksandrovič Primakov, poslanik Ruske dume i unuk čuvenog šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova, jednog od najzaslužnijih Rusa za Kumanovski sporazum i donošenje Rezolucije 1244 u SB UN.

Primakov se, za "Novosti", prisetio "dedinih priča" kako je vratio avion koji je poleteo iz Moskve 24. marta 1999, u poslednjem pokušaju da spase Jugoslaviju od bombi.

- Vraćanje aviona je bio simboličan gest i poruka zemljama NATO da se Rusija, iako oslabljena, ne slaže sa agresijom - kaže naš sagovornik.

* Kako je to konkretno izgledalo pre 20 godina?

- Jevgenij Maksimovič Primakov je dolazio u Beograd i Miloševiću je donosio predloge Moskve, ali i one druge, koje je Zapad imao u tom trenutku. Njihov odnos je bio pun poštovanja i srdačnosti, verovali su jedan drugom. Jevgenij Maksimovič je govorio Slobodanu kako će Srbija i Rusija moći da "trguju", odnosno gde je realno da vas podržimo u zahtevima i gde bi zapadne zemlje mogle da popuste. Podsećam da je stav NATO 1999. bio da se vaša zemlja slomi bez alternative, da se odrekne Kosova i da skloni svoju vojsku i policiju iz pokrajine. Rezolucija 1244 je pravna garancija da je Kosovo deo Srbije i primer diplomatije kompromisa koji je stvoren da se etnički ne očiste Srbi sa terena.

NATO ĆE PLATITI ZLOČINE * KAKO glasi vaša poruka sa kojom ste došli u Beograd? - NATO je organizacija koja krši i ruši međunarodno pravo. To je agresivni vojni savez koji se bazira na lažima i pretnjama vojnom silom. To što je NATO uradio Jugoslaviji i nastavlja u drugim zemljama je zločin, i pre ili kasnije, istorijska pravda će biti uspostavljena. Zemlje članice NATO i sama organizacija, pre ili kasnije, biće osuđeni za mnogobrojne agresije i zločine protiv međunarodnog prava. Moraće da plate reparacije i Srbiji, Iraku, Libiji, Siriji...

PROČITAJTE I: NATO AGRESIJA - DVE DECENIJE KASNIJE: Rat koji se nije mogao izbeći


* Jevgenij Maksimovič je 2009. prvi govorio da je vreme da se razmišlja o razgraničenju, tačnije da Srbima ostane sever KiM i enklave u kojima žive?

- To je bila poznata ideja koju razmatraju i dan-danas. I ovde u Beogradu se to razmatra. Stav Rusije je da Beograd to treba da reši i takvu odluku donese ili ne.

* U Srbiji se sve više govori kako naš evropski put nema alternativu?

- Vi se nalazite u Evropi i u okruženju evropskih zemalja. Ekonomski život je povezan sa EU. Srbija treba da poštuje svoj interes i ako donese odluku da uđe u EU, mora da to učini uz svoje uslove. Vidimo šta se desilo sa ekonomijom, privredom Bugarske, koja je potpuno uništena posle ulaska u EU. ne smete da dozvolite takav odnos. Podsetiću vas i da su svojevremeno evropski funkcioneri govorili da će se Srbija pridružiti EU uz "sitne ustupke": kada isporuče Karadžića Hagu, ispoštuju zajedničku politiku EU, uvedu sankcije Rusiji...

* Kažete da treba znati gde su "crvene linije"?

- Treba razumeti gde je granica, gde je kompromis, gde treba sačuvati kičmu. Mi brinemo za interese srpskog naroda, srpsku bezbednost. Ako Srbija uđe u EU, pod svojim uslovima, onda će to biti korisno za zemlju.

PROČITAJTE I: Venci i sveće u Moskvi za stradale u agresiji NATO na SRJ (FOTO)* Da li smatrate da bi za našu zemlju rešenje bilo pristupanje BRIKS, ili vojnom savezu ODKB?

- Ne mislim da stvari treba postaviti - BRIKS ili EU. Treba da sarađujete i sa jednima i sa drugima. Ako Srbija želi da se približi ODKB, to jeste dodatna mogućnost. Ali, rukovodstvo Srbije izabralo je put vojne neutralnosti, koji ima svoje prednosti.

PUTIN

* DA li vam je deda pričao zašto je 2000. odlučio da povuče kadidaturu za predsednika Rusije?

- Jednostavno. Procenio je da je Vladimir Vladimirovič Putin bolje rešenje za Rusiju.