RUSI USVOJILI REZOLUCIJU O BOMBARDOVANJU SRJ: Inicijatori agresije moraju da odgovaraju

B. Vlahović

13. 03. 2019. u 11:37

Ruski parlament usvojio dokument o NATO bombardovanju SRJ. Rjazanski: Cilj nam je da podsetimo na zlodelo SAD

РУСИ УСВОЈИЛИ РЕЗОЛУЦИЈУ О БОМБАРДОВАЊУ СРЈ: Иницијатори агресије морају да одговарају

Ilustracija; Foto: Z. Jovanović

GORNJI dom ruskog parlamenta usvojio je dokument u kojem se, povodom 20 godina od NATO agresije protiv SRJ, navodi da je operacija pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu. U aktu se navodi da inicijatori zločina nad suverenom državom treba da budu privedeni pravdi i odgovaraju.

- Vojna operacija odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji - piše u dokumentu. - Nažalost, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države Irak, Libiju i Siriju, a danas isto preti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Valerij Vladimirovič RjazaNski, rukovodilac grupe za saradnju Saveta Federacije Rusije i Skupštine Srbije, kaže za "Novosti" da je "cilj dokumenta koji smo doneli da podsetimo kakvo su zlodelo učinili Amerikanci i njihovi saveznici bombardujući SRJ": - Takođe želimo da poručimo Srbima, našoj braći po veri i bliskim prijateljima da će sve moćnija Rusija uvek biti uz njih.

Rjazanski je istakao da su njega, mnoge njegove kolege, i građane Rusije, užasnule stravične slike posledica NATO agresije. On navodi da su se Rusi prisetili kako je u Drugom svetskom ratu bombardovan SSSR.

- Naravno da je svima nama žao što tada nije Rusija bila moćna kao sada da pomogne i zaštiti Srbe od agresije. Već odmah posle agresije bilo je sasvim jasno da su Amerikanci i njihovi saveznici ranije isplanirali da otmu KiM od Srbije. Kad se sve to zna, svima nama mora biti jasno da Rusija mora biti jaka da može da zaštiti sebe i svoje saveznike. Zbog toga Rusija mora biti vojno moćna i ekonomski sve jača i privlačnija za saradnju. Uveren sam da će naša saradnja na svim poljima biti sve plodorodnija, a mi u Savetu Federacije ćemo činiti sve da olakšamo i stimulišemo povezivanje ruskog i srpskog naroda i država - rekao je Rjazanski.

Valerij Rjazanski

Poslanici Rusije podsetili su da je NATO u bombardovanju koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima. Oni su pozvali skupštine širom sveta, međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju NATO protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se posledice sanirale.

Dodaju i da to što je Zapad priznao nezavisnost Kosova predstavlja samo nastavak onoga što je započeo NATO - podrška separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije.

- Otcepljenje KiM presedan je u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje konflikata po pitanju nepriznatih država.

POPOVIĆ: DOKAZANO PARTNERSTVO

OVAJ potez Gornjeg doma ruskog parlamenta nedvosmisleno pokazuje da je Moskva svesna da je nekažnjeni zločin NATO u Srbiji otvorio vrata za masakre i gaženje svih međunarodnih normi - od Iraka, Libije, pa sve do Sirije - kaže za "Novosti" Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On navodi da je tim dokumentom "u osvit obeležavanja dve decenije od varvarskog bombardovanja naše zemlje, Rusija opet pokazala da nam je pouzdan partner i čvrst oslonac u nastavku diplomatske borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Mica Bor

13.03.2019. 11:56

Rusija je uvek bila na pravoj strani , strani prava I pravde . Za razliku od " demokratskog zapada ! Koji se ekonomski digao na ledjima eksploatisanih I obespravljenih naroda ( zemalja ) . Sto se tice sudjenja za zlodela koje su pocinili u njihovo ime njihovi lideri , nadam se da ce I za to doci dan , ratni zlocini ne zastarevaju !

Zaki

13.03.2019. 11:56

nato je fasisticka organizacija predvodjena amerikom i engleskom tj sa dva najveca svetska zla...

Gaga

13.03.2019. 12:12

napokon da neko konkretno ukaze na svetsku propast i zlo koje vlada svetom valda ce savest proraditi...

Los Angeles Vasojevici

13.03.2019. 12:15

Nato teroristcka organizacije sije smrt po svijetu.. Strogo u borbu protiv zlotvora! Pada i diktator djukanovic pa se uz bratsku Srbiju i Rusiju i Crna Gora pridruzuje gonjenju zlotvora.. Zivjele slobodne srpske drzave CG,Sr i Rep Srpska

Prellee

13.03.2019. 12:15

Da, to je taj proces koji je napisala Njemačka od 90. godina naovamo. Sebe UJEDINILI, Srbe razjedinili i podjelili, KAZNA za ono što Njemačka ne može da oprosti Srpskom narodu. Međutim, Srbi su ti koji ne mogu da zaborave, istorija nas je tome NAUČILA.Dva rata, stranci došli ORUŽJEM da pokore SRBIJU, oba puta NJEMAČKA bila predvodnik tog lošeg djela.NATO ISTO URADIO. Stvoriti male, države koje se mrze i koje su na granici rata, da bi onda te male, posvađane,nezaštićene zemlje same ušle u NATO.

naranca

13.03.2019. 12:16

Ubili su JFK-a I izvukli se......Pa su mislili izvucicemo se I sad...Necete ni za jedno ni za drugo!!!!

Dragan Ilic

13.03.2019. 12:32

Након овога сваком здравомислећем Србину је јасно ко је на нашој страни, а ко је против нас.!

naranca

13.03.2019. 12:40

To je bilo I krsenje NATO statute jer je nato odbrambena organizacija koja se aktivira kad je NATO napadnut ili je napadnuta jedna clanica!!!!!!!!!!!!!!!

naranca

13.03.2019. 12:45

USA vojno industrijski complex ---nagomilali nam se ''Tomahavci'' I U-235 hajde da bombardujemo nekoga da ispraznimo skladista I naplatimo od drzave.''Humanitana agresija''--nemoralno,nezakonito ,nehumano, nehriscanski...Izazivanje rata zbog licnih profita….Bruka za USA.Bruka za ceo Svet.Bruka za OUN.

naranca

13.03.2019. 12:51

Razmisljanje je bilo Milosevic ce MOZDA da napravi genocide.....Nisu bombardovali Spaniju jer su MOGLI da naprave genocide u Kataloniji!!!

Vatro Marx

13.03.2019. 22:23

Sta trebalo je 20godina, I sta sada mozete uradili protiv agresora. Dozvolili su agresoru da ima svoje predetavnistvo u Beogradu, Umesto da su odmah raskinuli odnose sa SAD, D, Fr, It.i drugim koji su ucestvovali danas bi bila druga slika na Kosmetu.