Ako Priština hitno ne ukine takse, Vašington će povući svoje vojne snage sa Kosova, rezime je dvodnevnih razgovora zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i predstavnicima kosovske opozicije, piše prištinska GazetaExpress.

Pročitajte još: NATO vojnici ispred Gračanice poziraju sa satanističkim pozdravom

"Ukoliko takse ne budu ukinute, uslediće ozbiljne posledice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil", rekao je za prištinski dnevnik GazetaBLic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu "postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otkljucao zamrznuti konflikt", navodi prištinski dnevnik.

Pročitajte još: TAČI ZA SUSPENZIJU, HARADINAJ I DALjE PROTIV: Predstavnici tzv. Kosova i dalje imaju različite stavove o ukidanju taksi

Prištinski mediji pozivaju se na izvor, koji je, kako se navodi, prisustvovao sastancima sa američkom delegacijom, koju čine glavni direktor i direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli.

SAD imaju oko 650 vojnika na Kosovu u sastavu Kfora, uglavnom smeštenih u Bondstilu, najvećoj američkoj vojnoj bazi u Evropi, a izvor GazetaExpress-a kaže da je Vašington zapretio da će ih povući, ako Priština ne ukine nametnute takse na robu iz Srbije.

Zbog ignorisanja američkog zahteva za suspenziju nametnutih taksi na srpsku robu, SAD su već počele da primenjuju određene sankcije, a među prvima je bila zabrana izdavanja američke vize Haradinaju, koji je bio pozvan da prisustvuje ovogodišnjem tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Suspenzije nametnutih taksi i nastvak dijaloga s Beogradom su bile glavne teme razgovora dvojice Trampovih izaslanika sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Oni su se u dva navrata odvojeno sastali sa Hašimom Tačijem, jednom s Ramušem Haradinajem, kopredsednicima i člnovima prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, te sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

Prištinski mediji ističu da Veselji, koji inače slovi kao američki čovek, nije bio pozvan ni na jedan od tih sastanaka, kao ni predstavnik Pokreta Samoopredeljenje.

Oglasila se i američka ambasada u Prištini povodom sastanka visokih predstavnika saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa kosovskim liderima, prenela je GazetaBlic.

Prema navodima iz ambasade, gosti su došli u Prištinu kako bi pojačali poruku predsednika Donalda Trampa "da se iskoristi ovaj jedinstveni trenutak ...".

Izneta je zabrinutost Bele kuće da dijalog treba da bude na pravom putu, i da "obe strane treba da prekinu provokativne akcije i da preduzmu konstruktivne korake da se vrate na pregovarački sto", navodi se u saopštenju.

I prištinski Klan Kosova donosi detalje poruka američkih predstavnika Tačiju, Haradinaju i ostalima - da je sada vreme da se pokrene situacija "kako bi se otvorio put za sporazum koji ima za cilj međusobno priznavanje Kosova i Srbije".

To je, kako je Klan Kosova naveo, poruka Bele kuće.

Američka delegacija upozorila je da, u slučaju da se ne promeni trenutni kurs, Priština rizikuje ozbiljne posledice kad je reč o Sjedinjenim Državama.