SRBIJA više od četiri godine čeka izveštaj Evropske komisije o skriningu za poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, a iako je nacrt ovog dokumenta odavno gotov, on bi uskoro mogao da se piše ispočetka.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, Litvanija, jedna od država koja je zbog "ruskog pitanja" najžešći kočničar otvaranje pregovora o poglavlju 31, predlaže upravo da se izveštaj o skriningu ponovo skroji ili ažurira i tu Srbiji postave "uslovi" koji će zadovoljiti sve članice EU, kako bi se odblokirao ovaj proces.

Saradnja Srbije i Rusije i činjenica da Beograd nije zaveo sankcije Moskvi, trn su u oku najvećim zagovornicima embarga Kremlju u okviru EU, a to su Poljska i bivše sovjetske republike koje su danas u Uniji - Litvanija, Estonija i Letonija.

U diplomatskim krugovima u Briselu se govori i da Nemačka, iako nema tvrd stav kao baltičke zemlje i Poljaci, takođe ne gleda blagonaklono na nizak nivo usaglašenosti Srbije sa odlukama i deklaracijama Brisela koje se tiču Rusije.

PROČITAJTE I: EU POTVRDILA: Srbija otvara poglavlja 17 i 18

Naime, Srbija se nije pridružila nijednoj od devet deklaracija koje se direktno ili indirektno tiču Moskve, a koje je Brisel usvojio u prvoj polovini godine. Od ukupno 32 spoljnopolitička dokumenta u kojima je EU od januara do juna 2018. od trećih partnerskih država tražila usaglašavanje, Srbija je odbila čak 18.

Pojedinim članicama EU posebno smeta i razvijena vojnotehnička saradnja Srbije i Rusije, uključujući zajedničke vojne vežbe. Zameraju nam i sporazum o saradnji našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i Ruske federalne službe bezbednosti.

OCENA - "UMERENO PRIPREMLjENI"

U POSLEDNjEM izveštaju EK o napretku Srbije, naša zemlja je ocenjena kao "umereno pripremljena" za poglavlje 31. Od nas se, između ostalog, traži da završimo strategiju bezbednosti i odbrane, tako da one u potpunosti odražavaju orijentaciju Srbije ka EU u ovim oblastima. Beograd se poziva i da primenjuje svoj zakon kojim se uvode međunarodne sankcije, uključujući restriktivne mere EU, i da prati njegovo sprovođenje i unapredi pridruživanje deklaracijama i odlukama Saveta o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.