Inicijativom "Jedan pojas, jedan put", u koju su uključene zemlje centralne i istočne Evrope, Kina nema za cilj da razjedini Evropu, jer Evropa pripada Evropljanima, a Kina želi jaku i ujedinjenju EU, izjavio je danas kineski ambasador Li Mančang.

Pročitajte još: EU POTVRDILA: Srbija u ponedeljak otvara poglavlja 17 i 18

Li je na tribini "Mesto i uloga Kine u globalnom poretku sa posebnim osvrtom na Balkan i Srbiju" u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje studenata, rekao da mnoge zemlje Balkana još uvek nisu članice EU, a da Kina želi da ubrza njihov razvoj, jer je, kaže, budućnost tih zemalja u EU, a da jaka i ujedinjena Evropa zavisi od njihovog pridruživanja.

Govoreći o odnosu Srbije i Kine kaže da su oni "danas bolji nego juče, a slabiji nego sutra", i to zahvaljujući državnom rukovodstvu dveju zemalja, njihovim vladama i narodima.

"Srbija je inicijativu "Jedan pojas, jedan put" uvidela kao šansu, zato je Srbija ne samo podrška u ovom projektu, već i učesnik", rekao je Li.

Ukazao je da kineske kompanije u Srbiji rade Koridor 11, Most preko Save, brzu prugu Beograd-Budimpešta, da su investicionari u TE KO Kostolac, RTB Bor, Železari Smederevo, kao i da će uskoro jedna komapnija za proizvodnju guma iz Kine uložiti milijardu dolara u Zrenjanin.

U planu je, kaže Li, i izgradnja auto-puta između Beograda i Zrenjanina.

"Naša saradnja ima veliku perspektivu", podvukao je Li.

Iako je saradnja dve prijateljske zemlje na najboljem nivou u istoriji, ukazuje Li, dodaje da je spoljnotrgovinska razmena još uvek mala i iznosi oko 400 miliona dolara.

Kaže da je deficit u tom odnosu na strani Srbije.

S obzirom da Kina najviše uvozi poljoprivredne proizvode, Li ukazuje da je tu potencijal Srbije da na kineskom tržištu izvozi pšenicu, kukuruz i druge kulture.

"Još uvek ne postoji sporazum da se roba iz Srbije direktno plasira na kinesko tržište i trenutno dve vlade o tome pregovaraju", rekao je Li.

On je najavio da će industrijsko-naučni park u Borči, koji će uskoro početi da grade srpske i kineske kompanije, imati deo za preradu hrane koja će se izvoziti u Kinu.

Još jedna od slabosti je i nedostatak kadrova, ukazao je amasador, i poručio studentima da uče kineski, jer, kaže, onaj ko zna kineski može brzo da nađe posao.

Li je na tribini, govoreći o globalnom napretku Kine, rekao da je Kina počela da se "otvara" prema svetu pre 40 godina, jer je, ukazuje, bila jako siromašna.

"BDP Kine je u to vreme iznosio 150 dolara po glavi stanovnika, dok je BDP Japana bio sedam puta veći", naveo je Li.

Kaže i da je u to vreme jedna Amerika vredela kao 15 Kina.

Danas, ukazuje Li, Kina ima dva i po puta veći BDP od Japana.

Kao razlog uspeha i napretka Kine u globalnom svetu ističe stabilnu političku situaciju koja je, naglašava, bila osnov za razvoj i reforme.

"Ako nemate stabilnu političku situaciju u zemlji nećete napraviti ništa", podvukao je Li.

Kaže da pre 40 godina nije verovao da će Kina napraviti takav uspeh, i da je tada sanjao da kupi automobil, dok danas, zahvaljujući razvoju Kine, ima čak dva skupa automobila i kuću, o kojoj, kaže, nije mogao ni da sanja.