Britanci slušaju Vučića i Dodika?!

V. N.

03. 09. 2018. u 22:05

Obaveštajna služba BiH, uz pomoć MI6, nadzire komunikaciju između ključnih ljudi RS i Srbije. Smetaju im političke i privredne veze Banjaluke, Beograda i Moskve

Британци слушају Вучића и Додика?!

Akcija se vodi pod imenom "Ušće", Foto Shutterstock

OBAVEŠTAJNA služba Bosne i Hercegovine (OBA), uz asistenciju obaveštajaca iz britanskog MI6, i dalje prisluškuje lidera Republike Srpske Milorada Dodika i rukovodstvo RS, a prati i njihove kontakte s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako "Novosti" saznaju iz bezbednosnih krugova, reč je o nastavku akcije OBA pod kodnim imenom "Ušće", o kojoj je naš list već pisao. Prema informacijama "Novosti", obaveštajci BiH u tome imaju značajnu logističku podršku britanskih obaveštajnih službi, koje su u velikoj meri prisutne u ovoj državi, a bez kojih OBA ne bi mogla da izvede operaciju.

Britansko delovanje je, prema našim saznanjima, pojačano u BiH, pre svega zbog jakih veza Dodika s Moskvom, a zbog toga je nedavno u Sarajevu instaliran logistički obaveštajni centar MI6 s ciljem da se njegova pozicija oslabi pred izbore.

Istovremeno, na meti britanskih i sarajevskih obaveštajaca je i predsednik Vučić, koji je u jednom periodu prisluškivan preko kontakata sa Dodikom i drugim funkcionerima Republike Srpske. On je s tim bio upoznat i svojevremeno je o tome obavestio srpskog člana predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Interesovanje Britanaca za predsednika Vučića poraslo je rasplamsavanjem debate o rešenju kosovskog čvora, posebno u situaciji kada Priština ponovo odbacuje mogućnost kompromisa. U svrhu praćenja srpskog predsednika i naših zvaničnika reaktivirana su i dva britanska obaveštajna centra u Beogradu, jer Britanci žele da se na velika vrata vrate na Balkan, koji im je strateški bitan, pošto su na izlaznim vratima Evropske unije.

Predsednik Srpske potvrdio je u ponedeljak, za "Novosti", da je pod "merama" OBA poslednjih godinu i po i da će uskoro izaći u javnost sa operativnim dokumentima u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstava Srbije i Srpske:

- To je čisti neprijateljski čin. OBA bi trebalo da odgovara i rukovodstvu RS, a nikada nam nisu dostavili nijedan izveštaj. Iza svega stoje neke službe sa Zapada koje procenjuju da je RS deo ruske podrške. I Srbija, koliko god se pokazala da sarađuje jednako i sa Zapadom i sa Istokom, čim ne sledi bolesne ambicije Zapada da se obračuna s Rusijom, odmah postane sumnjiva. A kako te službe ne bi direktno rovarile po Srbiji, onda to rade preko Sarajeva. Imamo informacije i da pokušavaju preko OBA, koja je pod uticajem Bakira Izetbegovića, da razviju mrežu i u Srbiji. Ali Srbija je daleko moćnija i jača, i to će se pokazati kao smešan pokušaj.

Dodik još ukazuje i da je veliki problem što u OBA sede i neki Srbi koje je, kako tvrdi, postavio Ivanić, kojem je predočen dokument u kome se daje nalog da se prisluškuju Vučić i rukovodstvo Srbije.

Priču o prisluškivanju Dodika, inače, u žižu javnosti vratio je tekst objavljen na portalu "Infosrpska", uz podsećanje da je na čelu OBA Osman Mehmedagić Osmica, ratni lični telohranitelj prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića.

- Bosanska obaveštajna služba zloupotrebljava službene aktivnosti koje preduzima prema političkim protivnicima Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, kojoj OBA, uz neke ambasade u Sarajevu, i služi.

Navodi se dalje i da su pripadnici OBA već mesecima, u koordinaciji sa najbližim saradnicima ministra bezednosti u Savetu ministara Dragana Mektića, angažovani na pronalaženju materijalnih dokaza o eventualnim kompromitujućim i nezakonitim aktivnostima Dodika u prethodnom periodu, pri čemu do sada nisu uspeli da prikupe nikakve dokaze koje bi Tužilaštvo BiH prihvatilo za pokretanje istrage protiv predsednika RS - piše "Infosrpska".

Navodi se i da pred opšte izbore rukovodstvo OBA nastoji da diskredituje Dodika na bilo kakav način, kao i pronalaženjem najslabijih karika iz njegovog bliskog okruženja:

- Jedna od tih pogodnih meta je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Tako je poslednjih nekoliko meseci Mektić određene aktivnosti vodio u pravcu prikupljanja informacija o eventualnoj umešanosti ministra Lukača u počinjene ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH, kao i u eventualnu zloupotrebu službenog položaja tokom dosadašnjeg vođenja MUP RS. U sklopu toga, piše ovaj portal, i aktuelni protesti "Pravda za Davida" su usmereni pre svega na ministra Lukača.OD MAGACIONERA DO OBAVEŠTAJCA

OSMAN Mehmedagić Osmica zaposlio se u Službi državne bezbednosti 1984. godine. Od 1991. obezbeđivao je Aliju Izetbegovića, uz koga je ostao i tokom rata. U OBA je od njenog osnivanja 2004. godine, a 2015. je postao direktor.

Foto Avaz

U RS su se protivili njegovom imenovanju zbog povezanosti sa ratnim dolaskom mudžahedina na ove prostore. "Slobodna Bosna" je pisala da je Mehmedagić pre rata radio kao magacioner, a po zanimanju je bio zanatlija.SNEŽANA JE NEZADOVOLjNA

"INFOSRPSKA" navodi da je glavni inspektor u Direktoratu OBA u Sarajevu Snežana Pujagić, bivša pripadnica muslimanske obaveštajne službe AID, koja je u OBA zadužena za praćenje prosrpskih i proruskih desničarskih organizacija u BiH. Pujagićeva je, piše ovaj portal, veoma nezadovoljna jer OBA nije ostvarila nikakve rezultate i nije potvrđena ni veza pripadnika "Srbske časti" i "Noćnih vukova" sa rukovodstvima RS i Srbije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (62)

Gordan

03.09.2018. 22:16

Ova vest me ne iznenađuje. Vučić i Dodik su važne ličnosti. Naše obaveštajne službe moraju biti na visini zadatka i u pripravnosti.

Teodora

03.09.2018. 22:18

Strane agenture definitvno češljaju i prisluškuju jer se Srbija ne ponaša više poltronski.

Milan

03.09.2018. 22:34

Sasvim očekivano - ipak su Britnanci u pitanju i onda nema mesta nikakvom iščuđavanju!

Romanija

04.09.2018. 07:54

@Fudbaler - Fudbaler:Taj slučaj se neće nikada ni rešiti jer bi se otkrili ko stoji iza tog nemilog događaja a to rukovodstvu BiH ne ide u prilog.

Jelena

03.09.2018. 23:28

Ono sto je jasno kao dan jeste da vecini smeta Vucic, a posebno sto ima dobre prijateljske odnose sa Dodikom, a jos jasnije je da tim presluskivanjem niti ce nesto dobiti niti ce uspeti da nam naruse ovo sto imamo

Rat i Mir

04.09.2018. 01:30

Englezi mogu da zaborave na nase prijateljatvo sa njima za veke vekova! Oduvek su nam bili najgori neprijatelji, podmukli i cinicni!

Opaki

04.09.2018. 01:52

@Mika Ne secam se kad sam se ovako slatko nasmejao. Voleo bih da te upoznam da ti platim pivo(sendvic) za ovo

Zoki

04.09.2018. 07:03

Dodik treba da blokira budžet svih zajedničkih organa koji ne polažu račune organima Republike Srpske.

Krsta

04.09.2018. 07:33

Britanska politika prema Srbima oduvek je bila iskljucivo neprijateljska i usko interesna, tako da ovakvi potezi ne cude.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

04.09.2018. 07:37

Ovo je još jedna izvanredna, grandiozna pobjeda velikoga vodje- A.Vučića! Nakon ovoga, rezultat meča Vučić - Tačić je 20 prema nula za Vučića!

Алхемичар

04.09.2018. 08:05

Политичке везе и подршка биће после овога још јача и већа , Енглезима у инат.

Ур Нино сар Сербуле

04.09.2018. 08:06

Нека схвате и Бошњаци и Енглези да је РС-а и Србија једно , једно тело једна душа , једна вера.

agripina

04.09.2018. 08:19

Britanci su uvek protiv nasih interesa, pogotovo protiv interesa Republike Srpske...

Petar

04.09.2018. 08:56

@meda - Strašno je to kada dozvole da ih uhvate,inače danas svako svakog špijunira.

desimir

04.09.2018. 08:41

Rat obavestajnih sluzbi je visedecenijski, ne zaboravite da je BOND snimljen po nasem obavestajcu, i da su britanci i ostali sigurno davno provaljeni na ovim prostorima. Ispadaju smesni.

Mira

04.09.2018. 08:48

Britanci kroz celu istoriju Balkana prave probleme u odnosima medji narodima.Koji im je interes ne znam, ali to je cinjenica.

Jovana

04.09.2018. 08:55

Britanci su nekada bili svetska sila,a sada su se sveli na sitne Američke špijunčiće.

Stari Beograđanin

04.09.2018. 09:27

Nije mi jasna"začuđenost"pojedinih komntatora o aktivnosti Mudžahedina u prisluškivanjima - to je oduvek tako bilo. Ti prisluškuješ mene, ja prisluškujem tebe! Ubeđen sam da je rad naše obavešt. službe bolji i pouzdaniji od rada i Mudžahedina i Engleza I da će naše rukovodstvo znati da se zaštiti od posledica a dobijene podatke o delovanjima Engleza znati da dobro politički iskoristi. Pogotovo što se tiče naših odnosa sa Rusijom i Republikom Srpskom. Englezi mogu samo da nam pljunu pod prozor!

Janko

04.09.2018. 09:28

Britancima smeta jaka Srbija jer tako neće moći da šire svoj uticaj na Balkanu.

Penzioner

04.09.2018. 09:56

Botovi, svi se prisluškuju u svetu a što mi to ne umemo njih ko nam je kriv.

Никола У.

04.09.2018. 10:32

Шта оно рече Ганди...? Ако на дну океана видите две рибице да се свађају, знајте да је енглеска подморница у близини...