Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je da će korekcija granice sa Srbijom "izbrisati srpski san o podeli" Kosova, piše danas Epoka e Re.

"Protivnici te ideje su političke kamikaze", ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, "korekcija granice i priključenje Kosovu Preševa, Medveđe i Bujanovca konačno briše san Srpske akademije nauka i umetnosti o podeli Kosova i stvaranju Republike Srpske na Kosovu", prenosi portal RTK.

Pročitajte još: Vučić i Skot razgovarali o dijalogu i idejama za postizanje rešenja

Tači je naveo da bi taj proces korekcije granica trebalo da bude transparentan, uz izražavanje volje građana na referendumu.

"Neću dozvoliti bilo kome da spreči konačni sporazum sa Srbijom, koji omogućava evropsku budućnost Kosova", rekao je Tači.

On je pozvao opozicione partije da učestvuju u dijalogu sa Beogradom.

Pročitajte još: Vulin: Zaustaviti širenje "velike Albanije"

"Lako je kritikovati, a teško je suočiti se sa protivnicima Kosova. Nije lako da se suočim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lako je biti gledalac, ali je teško biti igrač. Zato partije treba da uđu u igru i preuzmu odgovornost. Ako to ne žele, na kraju procesa, ukoliko postignemo nekakav sporazum, građani će na referendumu kazati da li ga prihvataju", dodao je Tači.

On je rekao da neće dozvoliti da asocijacija srpskih opština na Kosovu ima izvršna ovlaštenja i izrazio uverenje da će osnove za ostvarenje sporazuma sa Srbijom biti postavljene na proleće, piše Epoka e Re.