Sloba i mrtav pod embargom Amerikanaca

D. MILINKOVIĆ - S. J. MATIĆ

30. 01. 2018. u 15:45

Pod sankcijama Vašingtona čak 193 osobe i organizacije sa Balkana. Na listi Dodik, Šešelj, LJimaj, Mladić, Karadžić, Milutinović... Imena pokojnika nisu neuobičajena jer je cilj da se spreči protok novca

Слоба и мртав под ембаргом Американаца

Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Mira Marković, Vojislav Šešelj, Milorad Dodik, Milan Milutinović, Ratko Mladić

IAKO je ekonomska "crna lista" SAD osvežena 26. januara ove godine, na njoj se i dalje nalaze pokojni predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević i cela njegova porodica. Pod američkim embargom još je i prvi čovek Republike Srpske Milorad Dodik, kojem je Vašington uveo sankcije pre godinu dana.

Na listi se nalazi i ime Fatmira LJimaja, aktuelnog zamenika predsednika kosovske vlade, ali i Dauta Haradinaja, brata Ramuša Haradinaja, premijera privremenih institucija u Prištini.


PROČITAJTE JOŠ:
Sa "Crne liste" u Vašington

Komisija za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) ministarstva finansija SAD objavila je spisak osoba pod sankcijama američke vlade a u delu pod oznakom "Balkan" nalaze se 193 osobe i organizacije iz Srbije, BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i naše južne pokrajine Kosova.

Milošević nije jedini "pokojnik" sa ovih prostora koji je pod američkim sankcijama. Naime, embargo i dalje važi za Miloševićevog brata Borislava, zatim za Gorana Hadžića, koji je umro 2016, ali i Jonuza Muslijua, koji je preminuo pre mesec dana u bolnici u Istanbulu.

U američkim diplomatskim izvorima tvrde da imena pokojnika nisu neubičajena na ovom spisku jer je glavni cilj američkog ministarstva finansija da zaustavi protok novca, tako da njihovi računi i eventualna imovina koju imaju u SAD ostaju zamrznuti i nakon njihove smrti.

NA UDARU I SDS NA američkoj "crnoj listi" se nalazi i jedna politička stranka - SDS iz Republike Srpske, kao i niz organizacija. Među njima je Četnički ravnogorski pokret iz Srbije, ali i albanske terorističke organizacije OVK, ANA, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca...

Na obnovljenom spisku pojedinaca i organizacija sa Balkana koji su na udaru američkih ekonomskih i trgovinskih kaznenih mera su i brojni haški optuženici i osuđenici - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Milan Martić, Milan Lukić... Tu su i članovi porodica haških optuženika poput Luke Karadžića i LJiljane Zelen Karadžić.

Iako su odslužili kaznu ili su u Hagu oslobođeni krivice, sa "crne liste" nisu izbrisani ni Milan Milutinović, Nikola Šainović, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Veselin Šljivančanin...

Nije skinuto ni ime lidera radikala Vojislava Šešelja, iako je u Hagu prvostepeno oslobođen:

- Obradovan sam vešću da sam neko i nešto u svetskim razmerama. Nisam ni nameravao da idem u SAD, jer ne znam šta bih tamo lepo video - kaže Šešelj za "Novosti".

Ekonomske sankcije važe i za Milorada Ulemeka Legiju, koji je osuđen zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. Jedan od "označenih" je i Milan Ivanović, direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, koji kaže da to ne vidi kao svoj hendikep i da ga Amerika ne zanima:

POLUGA VLADE OFAC i njihova lista su među najmoćnijim polugama američke vlade i predstavljaju značajnu podršku američkim spoljnopolitičkim ciljevima. Ova obaveštajno-finansijska agencija konkretizuje kaznene mere protiv "problematičnih" država, režima, organizacija i pojedinaca koje SAD smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost. Deluju pod pokroviteljstvom Kancelarije za terorizam i finansijske obaveštajne službe.

- Već deceniju sam na toj listi, možda sam stekao pravo i da im zatražim neku penziju. Na nju sam uvršćen ne zato što imam neke veze sa biznisom ili kriminalom, već zato što sam se u teškim trenucima za Srbe na Kosovu, pogotovo na severu, borio za opstanak i svojih sunarodnika i svoje porodice.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriji SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su i Hrvati osuđeni za ratni zločin - Darijo Kordić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štele, Marijo Čerkez, Ante Furundžija.


PROČITAJTE JOŠ:
SAD skida SDS sa crne liste!

Poznatija bošnjačka imena s američke "crne liste" su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova BiH Bakira Alispahića, koji je smenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, kao i Senada Šahinpašića Šaje, ličnog prijatelja Bakira Izetbegovića.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Ax

30.01.2018. 16:26

oni vise ne znaju sta rade... mislim na ove iz CIA... otkazale im vitalne funkcije... i zasto nikada ne objavljujete moje komentare?

Kosovka

30.01.2018. 16:27

Iz svega ovog, vidi se ko je sudio u Hagu. Sudio i presudjivao. Mogu samo reci, zalosno...Najveci zlocinci su oslobobodjeni i imaju vrlo odgovorone poiliticke funkcije. Neka in je na cast. Sud pravde ce uskoro stici one koji teko sudise...Srbi, braco mila, vracajte se u svoju domovinu. Tu stradanja vise nece biti..

karolina

30.01.2018. 16:30

Koga briga za njihovu crnu listu. Neka je Bog na pomoći svim našim ljudima koji tamo žive. U SAD i Kanadi normalan čovek može samo da se razboli i pobudali. Govorim iz ličnog iskustva.

realist.

30.01.2018. 16:36

Zabranili im kako bi pokali Americkih lopovi njihova konta,zato najbolje Pare u duseg ili U plevnju kod Stoke,Ali kako mogu ga im zamenili imovinu,nek vrate Pare Pa onda neka zamrznu imovinu. Ali jednog Dana ce da ich bog zamrzne skroz,sad samo malo ih zamrznuo.

stid

30.01.2018. 17:26

@Ps.srb - pitajte roditelje male malice da li je sloba kod njih I kod još hiljade roditelja cija su deca poginula zahvaljujuci miloševicu I njegovim politicarima greota I sramota što tako pišete zbog roditelja cija su deca poginula ali vi ste jedan hrabri dobrovopljni davaoc tuđe krvi a moguce I da ste se obogatili na toj nesreci

zoran

30.01.2018. 16:53

ni mrtvom mu nedate mira bio je mozak za sve vas ali u vasim rukama su bombe i to je argument sa kojim raspolazete a on je imao mozga u glavi i to je ta razlika pustite ga da pociva u miru on da je ziv tamo nikad nebi dosao

Bre

30.01.2018. 17:09

To je orvorena pljačka. "zamrznu" ti sredstva i zabrane ti ulazak u zemlju! Lepota!

поштено говорећи

30.01.2018. 17:21

То је као да 1945. нацисти Јеврејима забране улазак у Њемачку. Будалаштина.

Stop

30.01.2018. 19:56

Bog neka pomogne srbima pokaze im pravi put kako da se bori i izbori sa satanskom amerikom.

realist.

30.01.2018. 21:43

Nema ih prostije na Svetu, oni mozda ,i mrtvih sude to su apsurdne zemlje,oni nemaju coveciji duh sem zlocinacki.

srba srbic

31.01.2018. 16:44

Ocito da je ON ipak u tim okolnostima pokusavao braniti Srbiju kako je zano!? Ove sto hvale nude im i sto ne traze, ne znaju da se svaka izdaja skupo placa, izdaja otadzbine naj skuplje 1