Istraživanje: Građani veruju Vučiću, pa onda - nikome

Tanjug

04. 07. 2017. u 15:45

Građani Srbije veruju Vučiću, pa onda ne veruju nikome, pokazalo je najnovije istraživanje agencije IPSOS Adria, koje je još pokazalo da vladajuća SNS ima rekordnu podršku od 53 odsto

Истраживање: Грађани верују Вучићу, па онда - никоме

Foto Tanjug, D.Kujundžić

Građani Srbije veruju Vučiću, pa onda ne veruju nikome, pokazalo je najnovije istraživanje agencije IPSOS Adria, koje je još pokazalo da vladajuća SNS ima rekordnu podršku od 53 odsto, te da je njen lider, Vučić, u najdužem periodu na vlasti sa najvišom podrškom građana.


Vučićev rejting, kao i ostalih srpskih političara, ispitivan je, kako je objasnio direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja Marko Uljarević, na dva načina - tako što se građani pitaju da daju ocenu jednom broju političkih aktera, a drugi je da im se postavi pitanje koji su im političari najomiljeniji, a da im se pri tom ne ponudi nikakva lista.


U oba slučaja Vučić je u značajnoj prednosti u odnosu na opozicione lidere koji su uglavnom na nepromenjenoj poziciji, naveo je Uljarević.


Kada se građani pitaju kome od političara najviše veruju, bez ponuđene liste imena, Uljarević je ukazao da se najveći broj građana, njih 30 odsto izjašnjava za Vučića, drugi na listi, Saša Janković, ima svega tri odsto glasova, a svi ostali političari su ispod tri odsto.


"Oni veruju Vučiću, pa onda ne veruju nikome", konstatovao je Uljarević.


Govoreći o drugom indikatoru istraživanja, Uljarević navodi:


"Vučić je veoma stabilno kotiran od 2012. sa iznad 40 odsto podrške i kada se to uporedi sa prethodnim podacima pokazuje kuriozitet njegove vladavine, odnosno pokazuje da niko nije bio tako dugo na vlasti sa tako visokim rejtingom", kaže Uljarević.


Dodao je da je iza njega Ivica Dačić sa 27 pozitivni ocena, a sledi premijerka Ana Brnabić.


Saša Janković i Šešelj imaju 12 pozitivnih ocena.


"Izuzev Vučića, koji ima veći broj pozitivnih nego negativnih ocena, nijedna politička ličnost nema više pozitivnih. Svi se ocenjuje sa više negativnih nego pozitivnih ocena", rekao je Uljarević.


On je naveo da je istraživanje rađeno u junu, na reprezentativnom uzroku od hiljadu ispitanih građana.


To praktično znači da, kada bi se u nedelju održali izbori, SNS bi osvojio 53 odsto glasova građana koji bi izašli na izbore, a cenzus bi prešle samo četiri stranke, kaže Uljarević.


On je gostujući na TV Pinku objasnio da kada je neko na pet procentnih poena nije moguće sa sigurnošću reći da bi on na tim izborima prošao ili ne bi, jer se procenjuje da taj neko ima uslovno između četiri i šet odsto podrške.


Da bi se za nekog moglo reći da sigurno prolazi izbore za parlament, onda taj neko mora da bude iznad sedam odsto podrške, precizan je Uljarević.


"Bitnih promena kada je rejting SNS u pitanju nema, a ni izbor Ane Brnabić za premijerke Vladi Srbije nije uticao na rejting te stranke", kaže on i dodaje da je, naprotiv, taj rejting i dalje stabilan.


"Međutim, posle predsedničkih izbora desilo se prekomponovanje opozicije", kaže Uljarević.


Prema njegovim rečima, nakon formiranja pokreta Saše Jankovića čini se da su pojedine opozicione stranke poput DS, SDS i LDP izgubile jedan deo birača koji su otišli ka Jankovićevom pokretu.


To je, kaže Uljarević, praktično jedina novina u ovom istraživanju, iako ni sada ona nije nova. Ona se, dodao je, pojavljuje od kandidature Jankovića za predsedničke izbore.


Upitan za komentar naslova u listu Kurir da "SNS gubi Beograd", Uljarević ističe da je tu reč o mahanju rezultatima, koji nisu verodotojni.


"Ovakve vesti devalviraju poverenje građana u istraživanja, a nemaju utemeljenje, što stvara pogrešnu sliku u javnosti. Ovde nema potpisa onih koji su radili istraživanje, ne zna se ni izvor podataka", naveo je i dodao da su mediji motivisani politički i senzionalistički, te da se time često izaziva suprotan efekat.


" Građani razmišljaju na sledeći način: ''Ako SNS gubi Beograd, sad ću u inat da glasam za Vučića''. Dakle, stvara se kontra efekat. Istraživanja za Beograd ne postoje zasad, ali mogu da očekujem da će postojati tenzije i da ćemo se još susretati sa ovakvim naslovima. Jako je važno da građani imaju proverene informacije i veruju utemeljenim istraživanjima", kazao je Uljarević.


Pojedini ljudi su, kako je istakao, kritikovali istraživanja javnog mnjenja, a zatim bili iznenađeni rezultatima izbora, iako se ta istraživanja rade na reprezentativnom uzorku.


I član Upravnog odbora Ipsos Adria Srđan Bogosavljević potvrđuje da je rejting SNS na vrhu, te da su podaci koje je dao "Kurir" bez izvora i neprovereni.


"Ovo može biti bilo kakva laž i improvizacija, ali nije prvi put da se susrećemo sa ovakvim naslovima. To se dešava, kako u svetu, tako i ovde. Odgovornost je pred strukom i jasno je da je ovo vrlo neprofesionalno", poručio je Bogosavljević.


Ovakvi naslovi, prema njegovim rečima, ipak ne utiču mnogo na biračko raspoloženje.


Inače, prema ovom istraživanju, SPS ima podršku od osam odsto, a cenzus prelazi još samo Srpska radikalna stranka (SRS) sa šest odsto.


Van parlamenta u ovom trenutku bi se, pored Demokratske stranke, koja ima četiri odsto podrške biračkog tela, našle Dveri sa tri odsto, pokret Saše Radulovića, Dosta je bilo (ÐB) sa tri odsto, Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) sa tri odsto.


Prema istraživanju "Stratedžik marketinga", najmanju podršku među građanima kada bi izbori bilio naredne nedelje uživaju Liberalno-demokratska partija Srbije (LDP) Čedomira Jovanovića i Socijal demokratska stranka (SDS) Borisa Tadića sa po jedan odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mile

04.07.2017. 17:38

@CIJA JE TO AGENCIJA - Bivsi , Strategic marketing . Posto su uvek imali pogresne rezultate i namestaljke po principu ko plati , nastelovacemo rezultate istrazivanja, izgubili poverenje bilo koga , sada su Promenili ime . Ali rade Isto kao i ranije , pa ce uskoro Opet da menjaju ime ! Oni su na primer Objavili pre predhodnih izbora da Tadic dobija 2/3 glasova , a on izgubio . Tako i sada , uvek imaju izmisljene rezultate.

@Mile

04.07.2017. 17:46

@CIJA JE TO AGENCIJA - Jedino mi se svidja sto su objavili, da Borisa i Cedomira niko vise ne treba u Srbiji.