Rušenje zida paravan za napad ROSU na sever!

E. V. N.

04. 02. 2017. u 11:13

Рушење зида параван за напад РОСУ на север!
Albanci odmah posle kraha dijaloga u Briselu spremili plan za obračun sa kosovskim Srbima. Vučić: Dogovore su kršili za minut, rekli su nam: "Tišina, nema priče o ZSO". Kocijančič: Neizvestan nastavak pregovora

POD maskom rušenja 80 santimetara zida kod mosta na Ibru Albanci su hteli na sever da pošalju specijalce ROSU u Kosovsku Mitrovicu, izazovu reakciju Srba i praktično dobiju alibi za napad na naš narod na severu pokrajine.

Ovo je, kako "Novosti" saznaju, bio pakleni plan Tačijeve vlasti, koji je aktiviran odmah pošto su propali poslednji razgovori u Briselu na kojem je albanski tim uz prećutnu saglasnost "posrednika" iz EU minirao svaki dogovor.

Da apsurd bude veći, prenose naši izvori, naša delegacija, predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, pristala je čak da sporni bedem, koji je inače i postavljen po dogovoru, uklone sami Srbi, ali su to Albanci odbili insistirajući da to učine oni?!

I ne samo to, u mučnoj briselskoj noći, Federika Mogerini gurnula je u stranu razgovor o Zajednici srpskih opština, iako je ona po slovu Soporazuma trebalo da bude formirana pre više od godinu dana.

Premijer Aleksandar Vučić juče je do kraja ogolio poslednja dramatična dešavanja u kabinetu šefice evropske diplomatije.

- Teme dijaloga menjane su u hodu, sporazumi su rušeni bukvalno minut nakon što su postignuti. Rečeno nam je: "Tišina, nema razgovora o ZSO" - ogorčeno je govorio predsednik Vlade i u dahu nastavio:

- Tražili su da se reši i zid kod mosta na Ibru. Postigli smo dogovor i prihvatili rešenje, samo da nam kažu kako će to da bude dizajnirano. I kada smo prihvatili sve što se od nas tražilo, posle konsultacija sa Srbima iz Mitrovice, onda su nam rekli: "Zaboravite, nismo razgovarali". Zaista ne znam šta oni uopšte hoće od Srbije?

Srpski državni vrh očekuje da Brisel konačno otvori karte i kaže ko je kriv za kršenje dogovora i rušenje dijaloga u Beogradu. Iz sedišta EU, međutim, i dalje samo stižu diplomatski uvijene poruke da "svi treba da smire retoriku i da ne daju zapaljive izjave":

- Niko iz EU nema hrabrosti da kaže da je krivica za kršenje dogovora na Prištini. Niko iz EU ne može da kaže da sam slagao ijedno slovo. Nek se bar EU na 15 minuta drži onoga što predlože, kad već upozoravaju druge na nepoštovanje dogovorenog. Nisam ništa zapalio, naprotiv, gledao sam da smirujem ono što su drugi zapalili.

Beograd je, i pored svega, za nastavak dijaloga, ali je on u ovom trenutku neizvestan:

- U ovom stadijumu, nije poznato kada će biti održana sledeća runda - rekla je za "Novosti" Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU.

SKOT NE RAZUME PREMIJERA Američki ambasador Kajl Skot pozvao je dve strane da prevaziđu "neravninu na putu" i vrate se za pregovarački sto. Upitan da li se prepoznao u jučerašnjoj izjavi Vučića o pritiscima ambasadora oko raspoređivanja naših jedinica, rekao je da nije razumeo premijera.

Vučić je ocenio da Srbiji najmanje odgovara eventualni prekid dijaloga i bilo kakva kriza, jer postiže uspehe u ekonomiji. Da je Srbija za nastavak dijaloga i očuvanje bezbednosti građana i stabilnost regiona, juče je poručio i predsednik Tomislav Nikolić.

I ministar za rad Aleksandar Vulin, koji se juče sreo sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, zatražio je od Evropske komisije da jasno kaže ko krši dogovore i dijalog u Briselu. On je Hanu preneo zabrinutost Beograda za sudbinu Srba na KiM.

Nakon krize i napetosti koja je u četvrtak bila prisutna na severu Kosmeta, stanje u podeljenom gradu na Ibru juče se delimično normalizovalo. U blizini glavnog mosta i zida koji je gotovo dva meseca kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine nije bilo masovnog okupljanja i protesta.

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije, ocenio je da aktuelna dešavanja na KiM usložnjavaju bezbednosnu situaciju i zahtevaju povećani stepen angažovanja i saradnju svih službi bezbednosti, koje pažljivo prate situaciju.

Tenzije u pokrajini zasad se ne prelivaju ni na jug Srbije. Šef Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković ocenio je da je bezbednosna situacija u tim opštinama stabilna i da nema naznaka njenog pogoršanja.

Dešavanja na KiM juče su bila tema kojom se bavila i opozicija. Demokrate su pozvale Nikolića i Vučića da smire tenzije oko Kosova, dok lider LDP Čedomir Jovanović traži da se dijalog s kosovskim Albancima nastavi "bez kalkulisanja".

ŠETAĆEMO ŽANDARME U INAT

Premijer Vučić ni juče nije želeo da imenuje ambasadore koji su se zanimali za pokrete srpske žandarmerije:

- To da nam neko određuje da li će naše jedinice da budu u Kraljevu ili Kragujevcu - neka zaborave. I to ću da im ponavljam dok me ne smene. Srbija je nezavisna zemlja, to neka određuju negde drugde. Ima sada svake nedelje da premeštamo svoje snage. Nebojša, jesi me čuo? - rekao je Vučić, okrenuvši se ka ministru unutrašnjih poslova, tokom obraćanja medijima nakon susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

STOLTENBERG: SMIRITE SE

Glavna poruka svima je da se smire i da ne povećavaju tenzije - poručio je juče u Prištini generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je, nakon odvojenih sastanaka sa kosovskim premijerom i predsednikom Isom Mustafom, Hašimom Tačijem i političkim predstavnicima Srba na Kosovu, pozvao Beograd i Prištinu na dijalog i primenu sporazuma postignutih u Briselu.

Mustafa je našu stranu optužio za provokacije. On tvrdi da su Srbi na Kosovu bezbedni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Anastas Jovanovic

04.02.2017. 12:31

Da su Americi okupirali deo Teksasa i da ih neka meksicka policija ucenjuje i preti im, to bi bilo razreseno za 24 sata tako sto bi poslali vojsku,nacionalnu gardu, tj rezerviste,policiju, specijalne snage, fbi. Ili sad sto je Tramp reko da ce da posalje vojsku u Meksiko koji je druga drzava, kao sto je Albanija,da resi problem sa kriminalom drogom nasiljem i bezbedonosnim pretnjama. Ovde naconalna manjina od 500 000 ucenjuje preti i manipulise 12 miliona Srba uz podrsku "demokratske" EU!

Rodman

04.02.2017. 13:10

@Anastas Jovanovic - Sve si u pravu, osim ovo 12 miliona, gdje nađe 12 miliona Boga ti? U Srbiji nema ni 7 miliona Srba.

Жика

04.02.2017. 13:47

@Anastas Jovanovic - Он га претера, на једну страну, а ти, Родомане, на другу! А да нестајемо, нестајемо...

Nikola Istočno Sarajevo

04.02.2017. 18:18

@Anastas Jovanovic - Pa Radomane nisu Srbi samo u Srbiji, 1.200.000 u R. Srpskoj i 200.000 u Crnoj Gori.

Muhamed Velicanstveni

04.02.2017. 13:35

jako providna politika u vezi stvaranja ZSO koje EU ne zeli prihvatiti iz razloga zbog republike srpske. Evropa ne zeli jos jednu srpsku u republika Kosova.

Patriota

04.02.2017. 13:52

Ovo se resava lako,dovoljno je okrenuti samo jedan broj otvoreno porazgovarati, zatraziti iskrenu pomoc i braca stizu... dokle cemo cekati da okrenemo taj broj to ne znam,nadam se da necemo cekati toliko dugo da Srbija postane Beogradski pasaluk na sta EU i ostali njihovi saveznici i idu....

Vidan Lazarevic

04.02.2017. 14:58

na kosovu sve albanske kuce opasane zodovima od dva tri metra visine a njima kao smeta zid os osamdeset santimetara,kakvi licemeri, a i ovi nasi politicari vveruju u te gluposti

Абердар

04.02.2017. 15:11

И шта смо ми то постигли!! Као осујећен паклени план да росу нападне!!? Па зид који смо направили морамо да срушимо! Која понижавања! А све приказујемо као наша врхунска умећа и победе!!!