NVO: Smeniti Vulina

FoNet

03. 12. 2014. u 16:32

Zbog brojnih nepravilnosti koje su pratile konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana, grupa od sedam nevladinih organizacija zatražila je hitno razrešenje ministra rada Aleksandra Vulina

Grupa od sedam nevladinih organizacija zatražila je danas hitno razrešenje ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina zbog, kako navode, nesumnjive političke odgovornosti u slučaju konkursa za dodelu sredstava udruženjima građana kako bi se unapredio sistem socijalne zaštite.

U saopštenju se navodi da su konkurs obeležile brojne nepravilnosti, uključujući podelu novca velikom broju novoregistrovanih udruženja, udruženjima koja vode povezana lica ili koja vode lokalni funkcioneri, pre svega iz Kancelarija za mlade.

Pošto je javnost opravdano ukazala na neregularnost konkursa i očigledan pokušaj pronevere novca poreskih obveznika, Vulin je napao ceo civilni sektor, pretio inspekcijama i proverama poslovanja u prethodnih 10 godina i na kraju, potpuno nezakonito i neovlašćeno, izjavio da je odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti.

Udruženja građana zahtevaju poništavanje neregularnog konkursa i raspisivanje novog, u skladu sa budžetom Srbije i planiranom politikom Vlade Srbije.

Korisnici usluga socijalne zaštite ne mogu ostati uskraćeni za sredstava koja su im već namenjena budžetom. Za Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti Vlada Srbije mora da nađe sredstva iz budžetskih linija predviđenih za tu namenu, a ne voluntarističkim otimanjem od korisnika socijalne zaštite, smatraju nevladine organizacije.

Organizacije traže pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika.

Tužilaštvo je dužno da u ovom slučaju postupi po službenoj dužnosti i ispita osnovanu sumnju da je u pitanju dobro organizovana grupa koja je imala za cilj da prisvoji novac iz budžeta i čiji članovi sede u nadležnim državnim i lokalnim institucijama i novootvorenim udruženjima građana.

Vlada Srbije mora da pokrene proceduru za smenu Vulina, jer ne samo što nije reagovao adekvatno na nepravilnosti iz konkursa, već je odgovorio napadima na civilni sektor i najavom nezakonitih odluka kakva je preusmeravanje ovih sredstava u Fond za lečenje dece, dodaje se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje potpisalu su Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Centar modernih veština i Srbija u pokretu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

clan biblioteke

03.12.2014. 16:55

Dok nisu postojali bili smo mirni i zaposleni sada oni rovare da pokupe i ono malo sto imamo.Sve NVO zatvoriti !!!!

Могуће

05.12.2014. 20:16

@Aca - Има их, према извештају Комисије, преко 700!

Radojica

03.12.2014. 17:09

Koliko nevladinih organizacija ima u Nemačkoj? Srbija je deset puta manja pa bi bilo logično i da ima i deset puta manje nevladinih organizacije. Smanjujemo penzije a nevladine organizacije niko ne sme da pipne. Zašto?

čiča

03.12.2014. 17:15

Ovi paraziti odmah bi da smene ministra koji im je uskratio pare, pa šta oni uopšte rade sem što prave štetu Srbiji i to o trošku poreznih obveznika. Kad će finaciske inspekcije ući u te strane agenture da provere njihovo poslovanje

zdravko

03.12.2014. 17:23

Ako je drzava smanjila plate onima koji rade i pezije onima koji su jezaradili sto ne bi ukinula pare onima koji nista nerade.Pogledajte koliko dece,zena starih prose i njihov broj se povecava sto je ogledalo rada ovih organizacija.

Dragan

03.12.2014. 18:14

Kojim pravom bilo koja NVO moze da ocekuje novac od drzave? Pa ako je organizacija nevladina, to znaci da se ne finansira budzetskim sredstvima i da ne moze ni jedan dinar da ulaze bez saglasnosti drzave. Svaki dina koji je do sada isao u NVO bio je najbrutalnija pljacka poreskih obveznika ali i budzetskih korisnika kojima su pare zakinute zbog NVO bulumente (pre svega mislim na bolesne, djake, invalide, penzionere, itd.)

Duce Putler

03.12.2014. 20:02

@Dragan - Finansiraju se i političke partije a one isto nisu Vladine organizacije. Mogla bi sredstva iz budžeta namenjena za njih isto da se preusmere za lečenje bolesne dece ? Tu Vulin ne sme-neće da dira?!

Misa

03.12.2014. 20:41

@Dragan - Ako je Vlada RS u svom budžetu odvojila finansijska sredstva za NVO, onda se ne postavlja pitanje da li neka NVO može da očekuje novac od države ili ne! Glavno pitanje je ovde zašto NVO koje postoje više godina ostaju bez finansijskih sredstava zato što je ministar želeo da progura partijske NVO koje su se osnovale mesec dana pre raspisivanja konkursa. To komentarišite...

grebić

03.12.2014. 19:31

te nevlanzaije skinuti sa finansiranja neka ih plaćaju oni za koe rade.adine or

vlada

03.12.2014. 20:00

Sumanuto je plaćati organizacije državnim parama da rade protiv te iste države! I pozvati sve do sada na krivičnu i materijalnu odgovornost koji su to činil! Bravo Vulin!

Pero Ćivša

04.12.2014. 08:52

@vlada - Očigledno da kod nas ima i takvi koji bi više voleli da se sredstva daju NVO i da dalje blate državu , umesto da e pomogne lečenju dece sa retkim bolestima.Odluka Vulina je za svaku pohvalu.

Marko Škorić

04.12.2014. 08:49

@Prason33° - Pa ko je ovde izgubio kompas. Da li onaj ko želi da pomogne lečenju deci ili oni koji žele da se daju pare NVO koje uglavnom blate državu.

realno876

03.12.2014. 20:52

ne treba ukidati nvo.neka se finansiraju same i onako ih finansiraju sa zapada pa hoce i drzavne pare.to koriste svim sredstvima a narocito sada kada je u vladi rasulo a vlada nesposobna da vodi ovu drzavu.

Desimir

03.12.2014. 21:11

Mnogim nevladinim organizacijama treba zabraniti rad a ne finanisirati ih iz buzeta drzave Srbije na grbaci sirotinje ko njih osniva i zbog cega mnoge nevladine organizacije postoje mnoge nevladine organizacije rade za strane donatore na stetu naroda Srbije da ne navodim primere javnost narod dobro zna koje su kada se penzionerima smanjuju penzije radnicima umanjuju platenarod tesko zivi oni traze pare koje drzava nema

Pinokio-II

03.12.2014. 21:19

NVO- molim vas sta je to i ko je/su to u Srbiji?Ko ih je u Srbiji birao na kojim izborima i s kojim programom?Mnogo vremena provodim u EU i tamo niti sam cuo niti procitao u novinama o tako nekom ili necem?Jesam o raznim udruzenjima koji se bave zastitom siromasnih,gladnih zednih.....itd? Ovi se po meni brinu samo o sebi i sad bi da smene ministra kojeg su izabrali gradani?

Miloš Kosorić

04.12.2014. 08:47

@rozmir - Njima je važno da sebi obezbede dobre plate , šta ih briga za zdravlje dece.

Јован

03.12.2014. 22:23

Забранити рад НВО по угледу на Русе они су страни агенти који не мисле добро Србији!

Miro Đokić

04.12.2014. 08:45

@Јован - Smeniti čoveka zato što je preismerio sredstva namenjena NVO. za lečenje dece. Pa on zbog ovog zaslužuje sve pohvale a ne da se smenjuje.

Goran

04.12.2014. 00:11

Čitajući komentare ispada da organizacije nisu trebale da se bune i da su trebali da dopuste Vulinu i druzini da podele novac medjusobno, a da korisnici socijalne zastite nikakve koristi od tih projekata ne vide. Ovce za šišanje, nista drugo.

Slovak

04.12.2014. 06:46

Vulin nije dovoljno dobar za vlasnike NVO, koji primaju drugu platu iz inostranstva. Svaka NVO radi protiv legalne vlasti a građane, time su izdajnici. Samo u Rusiji znaju kako treba sa nimi ...

viganj

04.12.2014. 10:26

molio bih da mi pomogne ko zna...Razmišljam da se uključim, i da radim na tome da Srbiji i njenim građanima..(barem jednom), bude bolje... Pitanje- Koliko treba potpisa da se organizuje udruženje građana i koliko se para dobija za to udruženje... to me baš interesuje...

Једини плус

05.12.2014. 20:13

Од толико аргумената за његову смену, НВО нашли оно у чему га сви подржавамо!