STRATEGIJA bojkota izbora, koju je u ime Saveza za Srbiju predstavio Boško Obradović, predsednik Dveri, nije baš naišla na oduševljenje svih u ovom opozicionom bloku. Nije mali broj onih, posebno u DS, kojima su sporni planovi da se organizuju protesti uoči i na dan glasanja, što smatraju bespotrebnim podizanjem tenzija u inače podgrejanoj atmosferi u društvu.

Sporno je i to što još nije do kraja jasno da li će kampanja bojkota obuhvatiti i Šabac i Paraćin, gde će nekadašnji članovi SzS Nebojša Zelenović i Saša Paunović izaći na lokalne izbore. Prema mišljenju nekih, poput Pokreta slobodnih građana, "agitovanje" za neizlazak na birališta u ovim gradovima moglo bi da dovede do dodatne konfuzije opozicionih birača, pa zato tu neće sprovoditi kampanju bojkota.

Obradović je rekao da je već formiran štab bojkota, u kome nije samo SzS, već i oko 30 stranaka i pokreta koji neće učestvovati na izborima ni na jednom nivou. Prema njegovim rečima, kampanja će se odvijati u tri pravca - sprovodiće se na društvenim mrežama i na terenu, dok će treći segment biti obilazak Srbije i konvencije, koje su već počele.

Na pitanje da li je za PSG prihvatljiva ovakva strategija bojkota, posebno organizovanje protesta na dan glasanja, Pavle Grbović, član predsedništva te stranke, kaže:

- Još nismo imali ozbiljan razgovor o eventualnom mitingu na dan održavanja Vučićevih izbora, ali očekujem da će se to pitanje uskoro otvoriti. Rano je za prognoze o tome da li će do organizacije skupa zaista doći, jer to zavisi od puno faktora, a neki od njih nisu u našim rukama, poput aktuelnog problema virusa korona koji može da utiče na promenu mnogih planova. Sa kolegama iz opozicije imamo redovnu komunikaciju, koordiniramo aktivnosti i učestvujemo na zajedničkim skupovima, i tako ćemo raditi i u narednim mesecima.

Predstavnici stranaka i pokreta koji su proglasili bojkot izbora imali su u ponedeljak sastanak o daljoj strategiji delovanja. Međutim, na njemu, kako saznajemo, tema nisu bili eventualni protesti uoči i na dan glasanja, kao ni to kako će se postaviti prema lokalnim izborima u Šapcu i Paraćinu.

"PREPORUKA" PA RASPUŠTANjE

MIODRAG Stanković, predsednik niškog odbora DS, koji je Izvršni odbor raspustio na telefonskoj sednici u ponedeljak, kaže, za "Novosti", da je ta odluka doneta uz objašnjenje da se "protivi bojkotu". On nam kaže da mu je tokom vikenda stigla "preporuka" IO da sam istupi iz stranke jer je protiv bojkota, iako, dodaje, ne zna otkud centrali takva saznanja koja su, naglašava - netačna. Stanković će se zbog odluke o raspuštanju žaliti Statutarnoj komisiji. Za poverenicu Niškog odbora postavljena je Dragana Rakić, potpredsednica DS i bliska saradnica Zorana Lutovca. (J. Ć.)

ZAMRZAVANjE” PROTESTA

POTPREDSEDNICA Narodne stranke Sanda Rašković Ivić založila se u utorak da opozicija "zamrzne" sve proteste. Ona je navela da je taj potez neophodan zbog preteće epidemije virusa korona.