OBRENOVAČKI kik-bokser Filip R. (20), koji je u sredu, oko 19 sati, automobilom provalio žičanu ogradu i uleteo u Prihvatni centar za migrante u ovom gradu, uhapšen je i određeno mu je zadržavanje do 48 sati, potvrdio je MUP. Panika koju je izazvao među migrantima polako se stišala, kao i prethodnih dana Vojska Srbije kontroliše sve prilaze objektu, ali bura i sukobi na društvenim mrežama ne jenjavaju.


Dok Filipu stiže na stotine poruka podrške na fejsbuk profilima poput "Stop naseljavanju migranata", sve je više i onih koji osuđuju rasizam i netoleranciju.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama, a koji je u toku pomahnitale vožnje snimao sam mladić, vidi se kako automobilom prvo probija žicu, zatim dolazi do vojne barikade i viče pripadnicima Vojske da se sklone, i zatim juri krugom Prihvatnog centra uz povike "Da vidimo šta rade braća, migranti", "Ne želim da moju devojku napadaju migranti", "Ne želim muslimansku državu", "Ne želim ovo da trpim". U incidentu koji je izazvao srećom nije bilo povređenih.


U Prihvatnom centru trenutno su smeštena 983 lica, uglavnom iz Avganistana i Sirije. Milan Đokić iz Komesarijata za izbeglice kaže da su ovde samo muškarci između 20 i 30 godina, samci. Od prošlog incidenta, kada je početkom uvođenja vanrednog stanja bilo međusobnog koškanja i tuče, uglavnom je mirno.


- Mladić koji je uleteo automobilom probao je prvo da prođe kroz manje važan ulaz opasan žičanom ogradom, a onda je došao na glavnu kapiju, koja je bila otvorena, jer su u obilazak dolazili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. Od prošlog incidenta redovno nas obilaze dva puta dnevno - kaže Đokić.


Filip R. je uvezao automobil u ulicu između baraka vičući i vratio se na ulaz. Tu je priveden.Pročitajte i: Internetom kruži šokantan snimak: Mladić pred vojnicima UPAO kolima u kasarnu u Obrenovcu – "Ne želim da moju devojku NAPADAJU MIGRANTI!"Đokić podseća da su se svi migranti, po njihovim rečima, uputili ka centralnim delovima Evrope, naročito ka Nemačkoj. Ipak, među njima se oseća međusobna netrpeljivost, jer su poreklom iz različitih država, podeljeni na sunite i šiite.

- S obzirom na to da su to mladi ljudi, prilično su mirni - zaključuje naš sagovornik. - Zbog posta su tihi tokom dana. Alkohol im nije dostupan, ali ga uglavnom i ne koriste, jer im vera to zabranjuje. Vole, međutim, energetska pića.

Obrenovčani ipak nisu bez straha.


- Uvek je bilo neprijatno u blizini naselja Gaj, Rojkovac i Sava - kaže Marko Marković. - Oni su ovde već nekoliko godina, a u parkovima i na klupama su se skupljali u grupama. Devojkama i ženama nije bilo prijatno da prođu, bilo je zviždanja i dovikivanja. Posle smo nalazili i špriceve...


* OPREZ Vojna policija


Komesarijat za izbeglice i migracije najoštrije je osudio nasilnički upad automobilom u punoj brzini u Prihvatni centar:


- Pukom srećom niko nije stradao. Ovaj incident opominje da je krajnje vreme da se prestane sa verbalnim, a sada i fizičkim napadima na migrante, i da se zaustavi histerična kampanja prema njima na društvenim mrežama koja je do ovoga i dovela.

Komesarijat podseća da svi migranti u Srbiji, koji su od uvođenja vanrednog stanja izolovani u centrima, žele samo jedno - da što pre napuste našu zemlju. Apsurdno je, kažu, da to isto žele i oni koji ih svakodnevno napadaju na mrežama:- Zbog pandemije njihov nastavak puta ka Zapadnoj Evropi je privremeno onemogućen. Karantin je ispunio svoj cilj, jer niko među njima nije zaražen, a centri su zdravstveno bezbedni jedino u Srbiji. Ovo je dobra zemlja dobrih ljudi i očekujemo da se prestane sa antimigrantskom kampanjom.


KONTROLA


OD početka vanrednog stanja u Srbiji svi centri su pod vojnim obezbeđenjem, a izbeglice mogu iz njih da izlaze samo pod pratnjom do lekara ili do poslovnice "Vestern uniona", da podignu novac. Kako kaže Đokić, Vojska temeljno pretresa čak i kombi Komesarijata na ulazu i izlazu iz centra.ŽELE SAMO DA ODU

MOLIM sve da se prestane sa bilo kojom vrstom verbalnog, fizičkog, bilo kakvog napada i torture. Ne trujemo mi njih, trujemo sebe time. To je suština. Njima je jedini cilj, a vrlo je apsurdno - taj se cilj podudara i sa ciljem najvećeg broja desničarskih i fašističkih grupa - da odu odavde. Dajte, omogućite tim ljudima da urade to što žele, rekao je za RTS komesar za izbeglice Vladimir Cucić.
OPREZ Vojna policija