ZORAN Jotić Jotka (64), dugogodišnji šef mafije u Kruševcu, za šta je svojevremeno i osuđen pred Specijalnim sudom, a koji je od avgusta u pritvoru zbog sumnje da je organizovao ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71) prošlog juna, u utorak, 10. decembra će pred sudom biti suočen sa optužbama za ugrožavanje sigurnosti bivšeg poslanika Srđana Milivojevića. Kako nezvanično saznajemo, incident zbog kojeg Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu goni Jotića, dogodio se prošlog avgusta u centru grada, kada je Jotka prišao Milivojeviću i počeo da mu preti, rekavši, između ostalog, da će ga živog zakopati.

U kruševačkom tužilaštvu navode da je protiv osumnjičenog Zorana Jotića podnet optužni predlog 12. jula 2019. godine.

- Reč je o krivičnom delu ugrožavanje sigurnosti, predlog krivične sankcije je efektivna kazna zatvora - predočava, za "Novosti", Saša Avramović, zamenik javnog tužioca.

Pročitajte još - HAPŠENjA U KRUŠEVCU: Jotka organizovao ubistvo Ždrokinca?

Kompletno suđenje pred Osnovnim sudom u Kruševcu biće organizovano u Beogradu, budući da je reč o pritvoreniku visokog rizika, koji je već u pritvoru u glavnom gradu, kao i zbog ekonomičnosti samog postupka. Nadležni su želeli da izbegnu Jotkin dolazak u Kruševac, koji bi iziskivao i angažovanje specijalnih policijskih jedinica, što se već dešavalo u prošlosti i zbog čega je centar grada, gde se nalazi sud, bio praktično paralisan.

Prema saznanjima "Novosti", među svedocima biće i Saša Vukadinović, direktor BIA od 2008. do 2012. godine, kome se obratio oštećeni u uznemirenom stanju. Jotka se u međuvremenu suočava i sa optužbom za umešanost u ubistvo Ždrokinca, Kruševljanina bogate kriminalne prošlost, sa držljavljanstvom Južnoafriče Republike. Za ovo ubistvo se kao neposredni izvršilac sumnjiči Stefan Radulac Žuti (26), koji je posle godinu dana bekstva lociran i uhapšen u Republici Srpskoj, a koji je, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", bio u emotivnoj vezi sa ćerkom najbližeg Jotkinog saradnika, Gorana Petrovića Pete (48), ubijenog 17. septembra 2015. godine.

Srđan Milivojević

HAPŠEN U "SABLjI"

ZORAN Jotić sa saradnicima je uhapšen u akciji "Sablja" 2003. godine, i u požarevačkom zatvoru proveo je 15 godina zbog iznuda, reketiranja i podmićivanja sudije nekadašnjeg Vrhovnog suda.

MOTIVI

KAKO su "Novosti" već pisale, jedan od mogućih motiva za Ždrokinčevu likvidaciju spominje se Jotkino uverenje da je iza Petinog ubistva stajao upravo - Dejan Stanković. Stefan Radulac je osumnjičen i za ubistvo Dejanovog sina, Vojina Stankovića (41), koji je likvidiran samo mesec dana pre oca.