Vođe Levijatana uhapšene pa puštene

E. H.

15. 11. 2018. u 15:25

Članovi udruženja za zaštitu životinja terete se za ugrožavanje sigurnosti. Aleksandru Buhancu (43) i Pavlu Bihaliju (36), sud nije odredio pritvor

Вође Левијатана ухапшенe па пуштене

Pavle Bihali i Aleksandar Buhanac


PROTIV Aleksandra Buhanca (43) i Pavla Bihalija (36), lidera kontroverznog udruženja za zaštitu životinja “Levijatan”, Više javno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog sumnje da su počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Oni su, kako je saopšteno preko društvene mreže “Fejsbuk”, postavili video-objavu preteće sadržine gde su, između ostalog, iznosili pretnju da će napasti “život i telo” oštećenih. Nezvanično oni su na taj način pretili ljudima u jednom azilu za pse.

Buhanac i Bihali su u četvrtak saslušani u Tužilaštvu, koje je nadležnom sudu predložilo da im odredi pritvor do 30 dana. Međutim, sudija za prethodni postupak je odbio ovaj predlog. Umesto toga izrekao im je meru zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenima, kao i meru obaveznog javljanja policijskoj stanici jedanput mesečno.


PROČITAJTE JOŠ - ORGANIZATORI KRIMINALNE GRUPE: Šampionu pritvor, a ženi nanogvica

Oni su uhapšeni u akciji koju su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Za delo koje im se stavlja na teret zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Osumnjičeni su, inače, na čelu udruženja za zaštitu životinja koje je u javnosti zapaženo zbog načina na koji deluju i zbog svojih nastupa na društvenim mrežama. Oni objavljuju snimke nasilja nad životinjama uz komentare na koji način će se obračunati sa onima koji zlostavljaju.

U žižu javnosti dospeli su početkom prošle godine kada je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uputilo policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o delovanju “Levijatana”. Tada je na “Fejsbuku” objavljena fotografija na kojoj su nabildovani i istetovirani mladići, koji su svoj identitet od javnosti sakrili fantomkama, a na sebi su imali majice sa obeležjem udruženja - medveđa šapa. Tada su poručili “da će naći svakog ko bude dirao životinje”.


SNIMCI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČLANOVI udruženja “Levijatan” na društvenim mrežama objavljuju snimke zlostavljanja životinja, ali i fotografije i lične podatke onih za koje se sumnja da ih muče. Oni nude i novčane nagrade za dodatne informacije. Neki od slogana su im “Ne diraj životinje, naći ćemo te” i “Do sada si sejao strah, a sada je strah došao po tebe”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Branislav Matajs

15.11.2018. 19:10

Zašto tužilaštvo ne reaguje na snimke mučenja životinja Brane kriminalce koji zarađuju na smrti

Mila

16.11.2018. 09:27

Prestanite ko papagaji da ispisujete i izgovarate: KONTRAVERZNI pokret, i uopšte karakteristike kontraverznog! Jer je BIZARNIJE, nego što zvuči, od takvih kao što ste Vi novinari!!! Ili počnite da uključujete mozak dok pišete nešto. Važno je napisati istinu! Ili ću ja početi da tužim za svaku lažnu reč. Razumem da je novinatstvo u krizi i da koristite reči koje trebaju da zvuče ko moja polupismena komšinica, dok izgovara "frend rikvest", "transparentno". To ne prolazi kod ljudi koji čitaju!!!!

Ivan

29.04.2020. 00:12

Ti momci pod plastom zastitnika zivotinja promovisu nasilje i preuzimanje pravde u svoje ruke. Svi odreda rade sumnjive poslove u vezi obezbedjivanja lokala u kojima se diluje droga, povezani su tesno sa ostalim desnicarskim organizacijama tipa Srbska Cast i ostali. Ne razumem zasto se drzava ozbiljnije ne pozabavi ovim kvazikriminalcima i vec jednom zabrani organizacije ovog tipa.