DAN posle havarije koja se dogodila u arhivu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, kada su od posledica curenja gasa, nastradali direktor firme "Empeks" Darko Šukalo (50) i njegov zaposleni Lazar Blagojević (25), prilikom ispitivanja sistema za gašenje požara, biblioteka je bila zatvorena za korisnike. Veliki broj pripadnika policije i vatrogasne brigade dežurao je oko zgrade i unutar nje. Iako je, kako smo nezvanično saznali, situacija pod kontrolom i nema opasnosti od dodatnih isparenja, oni su tu bili preventivno. Sve nadležne službe obavile su svoj deo posla kako bi se došlo do tačnog uzroka havarije, a da li je posredi ljudska greška ili je zakazao sistem, pokazaće istraga.

Reporteri "Novosti" zatekli su juče ispred Narodne biblioteke ekipu laboratorije za hemijske analize "Anahem", koji su se u specijalnim odelima i sa maskama spustili u depo, kako bi uzeli uzorak.

- Uradili smo proveru koncentracije ugljen-monoksida, ugljen-dioksida i kiseonika - kaže za "Novosti" jedan od zaposlenih u firmi "Anahem". - Ovo merenje će pokazati trenutnu koncentraciju, a koja je bila u trenutku incidenta to ne možemo da znamo, jer je u međuvremenu možda došlo do provetravanja. Moramo da imamo potpunu opremu da bismo ušli u tu prostoriju, a nemam informaciju da li su poginuli radnici imali zaštitne maske.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS U BEOGRADU: Lazara i Darka "pokosio" gas (FOTO+VIDEO)

Sedište firme "Empeks" u Dobropoljskoj ulici u Beogradu juče je bilo zatvoreno. Kako su nam rekle komšije, poznavali su i direktora Šukala i njegove zaposlene.

PANIKA U trenutku kada se havarija dogodila, cela zgrada, zaposleni i čitaoci su u panici napustili zgradu, a nekima je čak i pozlilo. Ipak, kako su potvrdili u upravi biblioteke, ostali zaposleni i korisnici nisu bili ugroženi.

- Viđao sam skoro svaki dan Darka i sve ljude koji rade u "Empeksu" - kaže jedan od komšija. - Ne mogu da poverujem da se ovako nešto dogodilo. Svaki dan smo u prolazu komunicirali, jer je njihova firma prekoputa mog posla.

Kako smo nezvanično saznali, Darko je sa suprugom bio na godišnjem odmoru u Banjaluci, a sa odmora se je vratio dva dana ranije kako bi ispratio sina na sportske pripreme. Čim je došao u Beograd, vratio se na posao.

- Čuo sam šta se dogodilo, ali još ne znamo detalje, svi smo u šoku - rekao je Darkov stric. - Znam da mu je supruga završila u bolnici. Velika je tragedija. On je bio prijavljen u Nevesinjskoj, ali je trenutno stanovao na Voždovcu.


Stric Darka Šukala priča sa novinarima / Foto Z. JovanovićDa podsetimo, havarija se dogodila u petak oko 13 sati prilikom vanredne kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu. Šukalo i Blagojević došli su po uobičajenoj proceduri da izvrše kontrolu jer firma "Empeks" ima sklopljen ugovor sa Narodnom bibliotekom za obavljanje ovog posla. U trenutku kada su ušli u prostoriju sa bocama, gas je iscurio, a prema nezvaničnim informacijama, vrata su se automatski zatvorila i sav vazduh je isisan. Oni su ostali zarobljeni u toj prostoriji i nastradali su.

ZATVORENA DO DALjEG KAKO je potvrdio direktor NBS Laslo Blašković, ni korisnici ni bibliotečka građa nisu bili ugroženi. On je izrazio žaljenje zbog smrti dvojice radnika. Objekat neće raditi sve dok ne stigne potvrda iz protivpožarne zaštite da je zgrada bezbedna za korisnike i posetioce.

Da se nešto čudno dešava primetili su zaposleni na poslovima održavanja, koji su obavestili vatrogasce. Oni su sa maskama ušli u prostoriju i Šukala i Blagojevića izvukli napolje. Ubrzo je stigla jedna ekipa Hitne pomoći, koja je zatražila još jednu ekipu, ali uprkos njihovim naporima, mogli su samo da konstatuju smrt.

Ubrzo je u Narodnu biblioteku stigao i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, koji je potvrdio da je ova firma bila ovlašćena da servisira sistem, kao i da je poslednja redovna kontrola rađena 22. aprila, dok je naredna trebalo da bude u oktobru.

HITAN AKT O PROCENI RIZIKA

MINISTAR kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izdao je nalog ustanovama kulture i informisanja čiji je osnivač Republika Srbija, da obave vanrednu kontrolu svih sistema zaštite imovine i lica, a naročito protivpožarnih i klima-

-uređaja. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, naložena je hitna izrada akta o proceni rizika u ustanovama koje to dosad nisu uradile. Iste mere preporučene su i za ustanove koje su u nadležnosti Grada, sa uverenjem da tragični incident u Narodnoj biblioteci mora da posluži kao snažna opomena.


OPROŠTAJ


"Ljubavi, uvek ćeš mi biti u srcu, a praznina koju sada osećam je neopisiva". Ovim rečima od svog momka Lazara Blagojevića (na slici), drugog nastradalog u tragediji u Narodnoj biblioteci oprostila se juče devojka Anđela. Potresne poruke na društvenoj mreži "Instagram" ostavile su i Lazarove kolege sa fakulteta:

- Ne verujem, kolege, da nema više ovakve dobričine.

Lazar je, inače, završio Visoku inženjersku školu "Tehnikum Taurunum".


NEOBORIVE ČINjENICE

* OBNOVA Narodne biblioteke Srbije je zvanično završena 12. septembra 2011, kada je Biblioteka ponovo otvorena. Tadašnji direktor je bio Sreten Ugričić, a ministar kulture Predrag Marković.

* REKONSTRUKCIJA je trajala pet godina, a iz budžeta je za tu namenu izdvojeno čak četiri miliona i tri stotine hiljada evra.

* OBNOVLjEN je korisnički deo zgrade, ali "srce" objekta nije.

* "NOVO lice" dobilo je 6.000 kvadrata, dok 18.000 nije ni taknuto od kada je zgrada sazidana.

* ZASTAREO i dotrajao protivpožarni sistem, ugrađen još 1976. godine, do danas nije zamenjen.

* NARODNA biblioteka nema dozvolu o bezbednosti službe za protivpožarnu zaštitu.

* STRUČNjACI su neretko upozoravali da je u depoima, u kojima su stare i retke knjige iz šesnaestog veka, toplije nego napolju.