Rumun nepravedno robijao pet godina

J. D. LJUTIĆ

07. 10. 2017. u 21:00

Stefan Laurentu još jedna žrtva sudskog procesa u Smederevu. Osuđen za ubistvo dve starice 1992. Dobio odštetu oko 100.000 evra

Румун неправедно робијао пет година

foto N.Živanović

RUMUN Aleksandru Stefan Laurentu (50) uspeo je nedavno, posle 25 godina borbe i sporenja sa srpskim pravosuđem i više od pet godina provedenih u zatvoru, da konačno dokaže da je nevin. On je bio optužen za dvostruko ubistvo 1992. godine, a za sve propuste tokom procesa bio je odgovoran Viši sud u Smederevu.

To je isti sud koji je Sašu Paunovića i Zorana Stanimirovića nepravedno osudio na 40 godina robije takođe zbog dvostrukog ubistva 2001. Njih dvojica su iza rešetaka proveli više od 14 godina, a oslobođeni su posle intervencije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Laurentua je Više javno tužilaštvo u Smederevu optužilo da je zajedno sa još jednim Rumunom N. P. u neutvrđenom periodu od 2. do 5. februara 1992. godine ubio dve starije žene, M. A. i A. S., u Velikoj Plani. Zločin se dogodio u Ulici Jaseničkoj 18, gde su radili kao nadničari i stanovali.

Započeta je istraga, ali nadležni nisu odmah uspeli da nađu dvojicu tada osumnjičenih, jer su se oni u međuvremenu vratili u Rumuniju. Viši sud u Smederevu je potom dostavio spise Ministarstvu pravde Srbije uz zahtev da se ovaj predmet ustupi pravosudnim organima Rumunije. I on zaista biva ustupljen rumunskom tužilaštvu pri sudu u Karašseverinu. Tamošnje tužilaštvo vodi postupak, saslušava obojicu osumnjičenih i 13. novembra 2002. donosi odluku da neće započeti krivični postupak protiv njih jer je utvrđeno da Laurentu nije izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Tako Rumuni vraćaju spise smederevskom sudu uz napomenu da on nastavi istragu za ubicama.

Predmet koji je stigao u smederevski sud tako miruje u nečijoj fioci sve do 2008. godine. Za to vreme Laurentu se nalazio u Italiji gde se zaposlio i živeo sa porodicom. Ali, te 2008. on po našoj poternici biva uhapšen u Italiji pred očima supruge i petogodišnjeg sina, i izručen srpskim vlastima u januaru 2009.

ČEKIĆ SE MISTERIOZNO POJAVIO NAKON dvostrukog ubistva u Velikoj Plani na lice mesta odmah su izašli policija, tužilac i istražni sudija koji su obavili uviđaj. Tom prilikom, kako su utvrdili, "sve je pregledano detaljno" i nije pronađeno oružje - čekić, kojim su nesrećne žene ubijene. Sutradan, međutim, ponovo je rađen uviđaj i sad se na izuzetno vidnom mestu odjednom na ko zna koji način, pojavio čekić kojim je navodno počinjeno ubistvo.

Viši sud u Smederevu nakon što je Laurentu ekstradiciran sudi Rumunu i 15. decembra 2010. donosi prvu presudu kojom ga osuđuje na 15 godina zatvora. Apelacioni sud, međutim 2011. ukida tu presudu i nalaže smederevskom sudu novo suđenje zbog "velikih propusta".

U novom procesu 23. oktobra 2013. donosi se i nova presuda, koja nije bila jednoglasno usvojena i Laurentu se sada osuđuje na 13 godina zatvora. Apelacioni sud ponovo zaseda i nakon održanog glavnog pretresa 24. juna 2014. uvažava žalbu Laurentijevog branioca, advokata Momčila Bulatovića (zastupao i Stanimirovića) te preinačuje drugu presudu i usled nedostatka dokaza oslabađa Rumuna od optužbe za dvostruko ubistvo.

Tako je od 28. januara 2009. do 24. juna 2014. Laurentu proveo u pritvoru i zatvoru u Srbiji neosnovano pet i po godina. Pored toga je i držan u ekstradicionom pritvoru u Italiji određeno vreme. On je preko branioca, podneo tužbu za naknadu štete. Početkom ove godine dosuđeno mu je oko 100.000 evra na ime nematerijalne štete. Drugi deo tužbe, koji se tiče naknade za materijalnu štetu, odnosno izgubljeno vreme i zaradu još je pred sudom.

Advokat Momčilo Bulatović,foto N.Fifić

BULATOVIĆ: SUDITI SAMO PO ZAKONU

POREDEĆI slučaj Saše Paunovića i Zorana Stanimirovića sa Laurentijevim predmetom, advokat Momčilo Bulatović, koji je uspeo da dokaže nevinost svojih branjenika i zloupotrebe policije i nadležnih istražnih i sudskih organa, kaže:

U oba slučaja, što je i dokazano, suđeno je samo na osnovu indicija, pretpostavki, neubedljivih svedoka... Srpsko pravosuđe mora da sudi samo na osnovu dokaza i po zakonu i da konačno otvori oči, a sudije da rade bez straha i pritisaka. Dakle, bolje i 100 krivih na ulici, nego jedan nevin na robiji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

srdjan

08.10.2017. 09:38

Ovakvi slučajevi su užasna bruka za državu! Može li se konačno stati na put bahatim smederevskim policajcima i tužiocima? Pa zar nije mlada inspektorka u Nišu izvršila samoubistvo zbog smederevskog načelnika? Šta je sa unutrašnjom kontrolom?

N.N.

11.10.2017. 13:15

Da li iko vrši nadzor nad radom sudova? Apelacioni vraća prednet Smederevskom sudu zbog velikih zakonskih propusta!!?? Da li je normalno da sudije čine velike zakonske propuste? Da li ih iko kazni zbog toga? Da li im se umanji plata 10, 20% ? Da li se evidentira koliko presuda je poništeno jednom sudiji itd?