Oslobođeni nakon 14 godina iza rešetaka

J. D. LjUTIĆ

03. 10. 2017. u 16:00

Ослобођени након 14 година иза решетака

Slavica i Slobodan Paunović

Sud utvrdio da Saša Paunović i Zoran Stanimirović nisu odgovorni za zločin u Smederevu iz 2001. Prvobitno osuđeni na osnovu priznanja koje im je iznuđeno torturom

POSLE 14 godina robijanja, Apelacioni sud u Beogradu, pravosnažno je oslobodio optužbi Sašu Paunovića i Zorana Stanimirovića iz Ralje kod Smedereva. Oni su bili osuđeni na maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubistva iz koristoljublja Paunovićevih roditelja Slobodana i Slavice, u februaru 2001. godine. Kako je utvrđeno, njih dvojica su oglašeni krivima na osnovu priznanja koje im je iznuđeno torturom.

Ovom odlukom, potvrđena je presuda Višeg suda u Pančevu od 12. septembra 2016. kojom su, nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Paunović i Stanimirović oslobođeni optužbi. Time je van snage stavljena prethodna pravosnažna presuda Okružnog suda u Smederevu od 27. decembra 2004. Istom odlukom, potvrđen je deo presude kojom je Paunović osuđen na godinu dana zatvora za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Inače, odluka Evropskog suda u Strazburu bila je prva kojom je naloženo ponavljanje suđenja u našoj zemlji i to zbog priznanja koje je iznuđeno torturom. Sada Paunović i Stanimirović imaju pravo na odštetu zbog nezakonitog boravka u zatvoru od skoro deceniju i po.

PROČITAJTE JOŠ - NEZAPAMĆENA DRAMA U KRALjEVU: Ubijen bombaš, beba među deset talaca (FOTO)

Advokat Krsto Bobot, inače bivši sudija, objašnjava da je u pitanju naknada za nematerijalnu štetu zbog povrede časti i ugleda usled neosnovanog lišenja slobode.

- Ona nije nigde precizirana u kom je iznosu i određuje se po odluci suda - kaže Bobot. - To nije klasična naknada štete, jer niko tim ljudima ne može nadoknaditi to što su toliko vremena proveli u zatvoru. Ali, jeste moralna satisfakcija.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, Paunović i Stanimirović tako, na osnovu opšteg društvenog konteksta na osnovu kojeg se određuje iznos naknade za štetu koja im je naneta, mogu od države Srbije naplatiti dosta para.

Ako se uzme u obzir da dan neosnovanog lišenja slobode “košta” oko 50 evra, pa se to pomnoži sa 5.110 dana koliko su proveli iza rešetaka, dobije se cifra od 252.000 evra za svakog od njih. Tačnije, država bi trebalo da im zbog učinjene nepravde isplati približno pola miliona evra!

PROČITAJTE JOŠ - MISTERIJA Čaršija zna ko je zaista ubio Jelenu

Apelacioni sud u Beogradu

Obojica oštećenih najpre moraju podneti tužbu za naknadu nematerijalne štete Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koji bi, s obzirom na postojanje odluke iz Strazbura, a sada i pravosnažne presude Apelacionog suda, posle dva do tri ročišta, trebalo da donese rešenje pozitivno po njih.

Takođe, ukoliko odluče, Paunović i Stanimirović, mogu tužiti državu, odnosno nadležne i zbog pretrpljene torture i tom prilikom, nanetih povreda, od kojih su neke - trajne.

Naime, Stanimiroviću su istražni organi lomili rebra, priključivali ga na struju i davali elektrošokove, pa je pretrpeo potres mozga. Nakon toga je priznao dvostruko ubistvo, na osnovu kojeg su on i Paunović kasnije osuđeni na po 40 godina zatvora. Paunović je pak, od trenutka hapšenja i kasnije na sudu, uporno tvrdio da je nevin.

PROČITAJTE JOŠ - DETALjI SAMOUBISTVA U BORČI Zapalila se benzinom zbog devojke

IZREŠETANI AUTOMATSKOM PUŠKOM

SAŠA Paunović je bio optužen da je, nezadovoljan svojim materijalnim položajem i tretmanom u kući, za ugovorenu novčanu naknadu od 30.000 nemačkih maraka, angažovao Zorana Stanimirovića da ubije njegove roditelje, oca Slobodana i majku Slavicu. Tvrdnje su bile da je Saša dao automatsku pušku Zoranu radi izvršenja ubistva, a koja je bila vlasništvo njegovog oca.

Tog kobnog 9. februara, oko 19.30, na zaobilaznici na potesu Sartid - Orešac, izrešetan je njihov “opel kadet”. Nedaleko od automobila, nađeno je 27 čaura, kalibra 7,62 mm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ACA B.

04.10.2017. 16:35

Pronaci i uhapsiti policajce koji su ucestovali u iznudjivanju priznanja torturom,konfiskovati celokupnu imovinu i tim parama isplati ovoj dvojici nesrecnika koji su zbog tudje greske nevini proveli deceniju i po u zatvoru.Zasto gradjani placali tudju bahatost i neprofesionalnost.