Sinu ubijenih smestili 14 godina robije?

J. ILIĆ - J. D. LjUTIĆ

04. 10. 2017. u 16:00

Сину убијених сместили 14 година робије?

Saša Paunović

Nakon što je oslobođen optužbi da je naručio ubistvo roditelja, Saša Paunović odlučan da nađe krivce. Zoran Stanimirović, koji je takođe nepravedno osuđen kao ubica, priznao zločin posle torture

SAŠA Paunović iz Ralje kod Smedereva, koji je zbog optužbi da je 2001. godine naručio likvidaciju svojih roditelja nepravedno robijao, kaže da je spreman da javno progovori o "nezakonitostima i korupciji u policiji i sudstvu". Kako tvrdi, oni su razlog zbog kojih je proveo 14 godina i tri meseca iza rešetaka.

Slavica (48) i Slobodan Paunović (50), gastarbajteri iz Austrije, izrešetani su u svom automobilu na obilaznici kod Železare Smederevo 9. febrauara 2001. sa 27 hitaca iz automatske puške. Saša je uhapšen nepunih sat nakon svirepog ubistva. Uprkos batinama koje je pretrpeo na ispitivanju u policiji, nije priznao zločin. Osim njega godinama je robijao i Zoran Stanimirović, koji je označen kao direktni izvršilac zločina. Paunović je bio optužen da je platio Zoranu da ubije njegove roditelje Slavicu i Slobodana.

Pred domaćim sudovima dva puta su osuđeni za ubistvo Paunovićevih roditelja na maksimalne kazne od po 40 godina, a sve zahvaljujući Zoranovom priznanju koje je iznuđeno torturom. Posle presude suda u Strazburu i ponovljenog procesa u Srbiji - oslobođeni su. Advokat Momčilo Bulatović, Stanimirovićev branilac, kaže za "Novosti" da je u istrazi bio niz propusta, a sve je to kasnije korišćeno i na sudu.

PROČITAJTE JOŠ - Oslobođeni nakon 14 godina iza rešetaka

- Dokazi su pribavljeni i korišćeni na nezakonit način, pre svega primenom mučenja, što je nedopustivo - navodi Bulatović. - Očekujem da će moj klijent Stanimirović, kao i Paunović, tražiti naknadu štete. Ipak, plašim se da će sud i država da im dosude minimalnu naknadu, a ne onu koja je adekvatna i srazmerna patnjama koje su proživeli boraveći u pritvoru i u zatvoru više od 5.000 dana.

Advokat Bulatović

Bulatović objašnjava da je Stanimirović, kada je uhapšen, u dva navrata u policiji tučen bejzbol palicom, da je vezivan za indukovanu struju, stavljana mu je najlon-kesa na glavu, prećeno mu je gušenjem...

- Zbog povreda koje je zadobio, Stanimirović je oba puta vođen u lokalnu bolnicu gde mu je utvrđen prelom rebara, potres mozga, modrice po glavi i grudnom košu - kaže advokat. - Prilikom prvog saslušanja kod tadašnjeg istražnog sudije Milana Šoškića, koji je sada u penziji, nije mu omogućen poverljiv razgovor sa braniocem, a kada je davao izjavu nakon toga, 14. i 19. februara, advokat uopšte nije bio prisutan! Konačno, kad je po četvrti put izveden pred istražnog sudiju 16. marta, Stanimirović je u prisustvu advokata povukao svoje ranije, silom iznuđeno priznanje.

Zbog torture koju je preživeo, Stanimirović je podneo krivičnu prijavu protiv N. N. službenika policije u Smederevu. U policijskom izveštaju koji mu je potom dostavljen, međutim, pisalo je da se njegovi navodi i optužbe odbacuju, pa je javni tužilac kome je krivična prijava bila dostavljena na postupanje odlučio da krivično ne goni policajce.


Članak u novinama iz 2001. godine

- Drastičan je i primer i postupanje tadašnjeg istražnog sudije - ističe advokat Bulatović. - On je u džepu nosio čaure pronađene prilikom uviđaja, i to u instituciju koja za to nije bila predviđena, a da ne govorim o tome da je dopustio da se uviđaj obavi na nezakonit način i bez svedoka. Ipak, najgore je što je od prvog dana imao informacije o teškim povredama Stanimirovića i ništa nije preduzeo da ga zaštiti od torture, niti je podneo prijavu protiv onih koji su to učinili.

PROČITAJTE JOŠ - MONSTRUZNO UBISTVO KOD ŽABARA Mučili i na smrt izboli penzionerku, pa pili kafu i jeli čokoladu!

Zbog svega toga, kaže dalje Bulatović, Stanimirović je pravdu potražio pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji mu je pravosnažno dosudio na ime nematerijalne štete 13.000 evra i 5.000 evra za troškove postupka.


Ubijeni Slavica i Slobodan Paunović

"ŽIVITE U MOJOJ DUŠI"

NAKON izlaska iz zatvora, na godišnjicu zločina, na svom fejsbuk-profilu Saša Paunović je napisao:

- Već 16 godina praznine, teških 16 godina nepravde, torture i patnje. Vi ste i dalje živi, svakog trenutka živite u mojoj ubijenoj duši... Samo bol i tuga zbog vašeg gubitka i nanete nepravde nikada neće umreti... Zbog nečega, nekog ili nekih ja već 14 godina nemam oca. Verujući u pravdu, ovozemaljsku i Božiju, očekujem saznanje ko mi ga je uzeo.


Apelacioni sud u Beogradu

KONSULTACIJE SA ADVOKATOM

TOKOM postupka, Paunović je ukazivao na umešanost pojedinih pripadnika policije u zaveru i podmetanje dokaza. O detaljima, koje je spreman da dokumentuje, progovoriće, kaže, nakon konsultacija sa advokatom.

PROČITAJTE JOŠ - POTRESNA ISPOVEST OCA UBIJENOG ADVOKATA Pravili smo spisak za svadbu noć pred Nemanjino ubistvo, iščupali su mi srce, ja sam mrtav čovek!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dobranić Miodrag

04.10.2017. 17:40

Kakvih tek sudija i javnih tužioca ima niste ni svesni.To kažem iz mog iskustva sa sudijama u Boru koji su me naučili da su dva i dva pet.

Ica

04.10.2017. 18:15

Nema gorih inspektora od smederevskih, to je toliko uvezano medjusobno i sa tužilaštvom da im kriminalni klanovi nisu ravni. Ne dao bog da vam zatrebaju, a kamoli da im stanete na žulj.

Зоран Благојевић

12.12.2018. 15:03

@Ica - Управо тако и никако другачије!11

Nemanja

04.10.2017. 19:18

Takva brutalnost dovodi do zakljucka da je neko iz policije,tuzilastva i sudstva i te kako umesan u ovaj zlocin.

Raki

04.10.2017. 21:57

policija, tuzilastvo i sud nekoga neosnovano da okrive to se nikad nije desilo ali jeste da nekoga neosnovano oslobode milion puta . . sumnjiva mi ova advokatska pricica

Glas razuma

04.10.2017. 22:31

dmah konfiskovati celokupnu imovinu policajaca, tužioca i sudije radi obeštećenja osuđenih. Ako novac dobijen prodajom te imovine na licitaciji bude nedovoljan za obeštećenje, ostatak im isplatiti na teret budžeta.