Ugušila bebu, pa je bacila u smeće

LJ. PRERADOVIĆ - Z. RAJIĆ

14. 08. 2017. u 11:12

Zbog stravičnog zločina koji je otkriven na deponiji u Vrbasu, policija danas uhapsila S. M. (33). Ukućani nisu znali da je trudna, mislili da ima krvarenje. Osumnjičena ima petoro dece

Угушила бебу, па је бацила у смеће

Deponija u Vrbasu gde je pronađeno telo bebe / Foto: Z. RAJIĆ

NA gradskoj deponiji u Vrbasu, danas oko 9.30, pronađeno je beživotno telo novorođenčeta. Užasan prizor, bebu među smećem, prvi su videli radnici na deponiji i odmah obavestili MUP. Samo nekoliko sati kasnije, pod sumnjom da je ubila bebu pri porođaju, uhapšena je S. M. (33) iz ovog grada, i određeno joj je zadržavanje do 48 sati.

Kako smo nezvanično saznali, beba je, navodno, prvo bačena u jedan od kontejnera u Vrbasu, a radnici komunalnog preduzeća su smeće sakupljeno u gradu, kamionom odvezli na gradsku deponiju na Srbobranskom putu. Prilikom sortiranja đubreta, nađeno je novorođenče.

Po prvim nezvaničnim preliminarnim nalazima obdukcije koja je urađena u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, na majušnom telu nisu se videle povrede koje mogu da nastanu prilikom porođaja, što upućuje na to da je dečak rođen živ i da je po rođenju disao. Na bebinom telu je bilo tragova posteljice, a, nezvanično, sumnja se da je S. M. ugušila bebu.

Ova tridesettrogodišnja Vrbašanka, koja je udata i sa suprugom već ima petoro dece, porodila se prošle srede kod kuće. Ubrzo posle toga, tek rođenog dečaka je zamotala u ćebe, a smotuljak je stavila u orman u sobi. Ukućanima ništa nije govorila, ali se požalila da ima jako krvarenje, te su je odvezli u bolnicu u Vrbas. Tu je ležela do petka, posle čega se vratila kući, a smotuljak iz ormana je bačen u kontejner. NJen odlazak kod lekara u bolnicu je i pomogao da se dođe do majke koja se nedavno porodila van zdravstvene ustanove, i nije nigde zvanično registrovan porođaj.

U porodici S. M., koja sa mužem i petoro dece živi u Vrbasu u kući zajedno sa svekrom i svekrvom, šokirani su vešću da je ona ostavila svoje dete na deponiji. Svekar Milorad sumnja u navode iz policijskog saopštenja, ističući da je sve trebalo pouzdano proveriti pre nego što su iznete informacije, za koje on smatra da ne mogu biti verodostojne.

- Ona sa nama u zajednici živi 12 godina bez ikakvih trzavica i u skladnom braku sa našim sinom - priča uzrujano svekar. - On radi kao prevoznik, a ona je domaćica. Imaju petoro dece, dva sina i tri ćerke. Najmlađe dete ima četiri godine, a najstarije 11. Dvoje dece, koja idu u školu, odlični su đaci, a treće kreće u septembru u prvi razred. Za nju imamo samo lepe reči. Mi ne verujemo da je ona to uradila.

Svekrva Darinka kaže da je njihovoj snaji bilo loše u sredu, 9. avgusta, kad je hitno preneta u bolnicu u Vrbasu.

- Ušla sam kod nje u sobu i odjednom sam primetila kapi krvi, a ubrzo je u sobi bila lokva. Ona je rekla da je dobila odliv. Brzo smo pozvali lekara i odneli je u bolnicu, gde je očišćena i sanirana, pa se kući vratila u petak, 11. avgusta. Bila je slaba i malokrvna, i od tada nije ustajala iz kreveta. Bili smo zapanjeni kad nam je policija banula u kuću i pitala gde je ona - priča svekrva.

Darinka kaže da ni po čemu nije primetila da je S. M. bila trudna, niti je moglo da se posumnja da nešto nije u redu.

- Ona je posvećena i požrtvovana majka, o kojoj ništa ružno ne može da se kaže. Ne verujemo ni svojim ušima ni svojim očima dok se ne dokaže. Sa njom je u policiju otišao njen muž, a angažovali smo i advokata. Šta se desilo ne znamo i ne možemo biti pametni dok se ne završi istraga - kaže svekrva.


RANIJI SLUČAJEVI

OVO, nažalost, nije usamljen slučaj da čedomorke bacaju bebe u kontejnere u Vojvodini. Januara 2014. godine, na uglu ulica Ilirske u Futoški put u Novom Sadu, čovek koji se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina pronašao je mrtvu bebu u đubretu. U potrazi za plastičnom ambalažom, zavirio je u kontejner, i ugledao sumnjiv smotuljak. Beba rođena nekoliko sati ranije, bila je umotana u peškir.

Godinu dana ranije, odnosno 7. oktobra 2013. godine, u kontejneru u Novom Sadu u Bulevaru cara Lazara ispred zgrade sa brojem 86, takođe je nađena beba, za koju je utvrđeno da je rođena mrtva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Кипераш

14.08.2017. 17:21

Када је која за то осуђена? Пост порођајни Синдром и Суд је ослободи...

Треба бити асертиван

14.08.2017. 21:00

Ако је убила бебу осудити је на исту казну као и оног злочинца који је убио свог сина у Центру за социјални рад у Раковици. Обоје на 40 година! У чему је разлика између њих? У чему је разлика између тих детеубица? Ја је не видим. Жао ми је што нема смртне казне због оваквих случајева.

Predrag Stojkovic

16.08.2017. 15:34

pa valjda doktori su videli jel od porodjaja ili je ciscenje u pitanju i jel moguce da niko nije video da je trudna ?