Švercovali živu za teroriste na Bliskom istoku?

M. M. R.

14. 04. 2017. u 11:15

Tri osobe osumnjičene da su planirale da na KiM preprodaju 25 kg opasne materije. Uhapšeni Milorad A. (46) i Svetomir Đ. (65), a saučesnik D. I. (39) u bekstvu

Шверцовали живу за терористе на Блиском истоку?

Ilustracija / Foto: AP

POLICIJA je uhapsila Milorada A. (46) iz Zrenjanina i Svetomira Đ. (65) iz Požarevca zbog sumnje da su u Srbiju uneli živu sa namerom da je ilegalno preprodaju na Kosovu i Metohiji. Krajnji kupci, prema nezvaničnim informacijama, bili su teroristi na Bliskom istoku. Kod osumnjičenih je pronađeno oko 25 kilograma ove opasne materije.

Za trećim osumnjičenim D. I. (39) iz Velikog Gradišta se traga. U međuvremenu je uhapšen i policajac Goran Dražić (47) iz istog mesta koji se sumnjiči da je beguncu pomogao u skrivanju.

Policija je prilikom pretresa prostorija u kojima su boravili osumnjičeni pronašla oko 25 kilograma žive, koja je oduzeta i potom bezbedno transportovana u "Institut za nuklearne nauke Vinča". Sumnja se da su Milorad, Svetomir i treći osumnjičeni koji se nalazi u bekstvu, na području Zrenjanina, Požarevca i Velikog Gradišta, a protivno zakonima koji važe u Srbiji, odlagali, sakupljali i skladištili živu. Navodno, oni su nameravali da je dalje preprodaju na području Kosova i Metohije, s tim što nadležni sumnjaju da je ta živa trebalo da završi putevima šverca na Bliskom istoku. Ispituju se sve okolnosti, kako bi utvrdili za šta je ova količina opasne materije trebalo da posluži, s obzirom na to da se ona, prema rečima stručnjaka, uglavnom koristi u izradi eksploziva.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će u zakonskom roku biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikom Gradištu.

Inače, kako nezvanično saznajemo od stručnjaka za ovu oblast, živa se lako krijumčari, a s obzirom na njenu gustinu, jedan litar ima težinu oko trinaest kilograma.

- Ona je veoma toksična i može da se zloupotrebi za izradu eksploziva. Kancerogena je i zato je neophodno da se strogo kontrolišu uslovi u kojima se ona čuva i nabavlja - objašnjava naš sagovornik. - Vrlo male količine su potrebne da bi se koristile u naučne svrhe. Ovolika količina izaziva sumnju. Pali se alarm i odgovorni bi trebalo da ispitaju šta se tu dogodilo, jer ne bi smelo da se živa skladišti tek tako.

CRNO TRŽIŠTE NA INTERNETU

POSTOJI legalno tržište žive i ona, na primer, može da se uveze iz azijskih država, ali uz stroga pravila, dozvole i objašnjenje za šta se koristi. Međutim, postoji i crno tržište, kako je objasnio naš sagovornik koji nije želeo da mu pominjemo ime:

- Tako je moguće izvesnu količinu naručiti i preko interneta. Ona, inače, može da se izdvoji u prirodi, izvuče iz otpada koji je sadrži, baterija, starih termometara...

PRETI IM 6 GODINA

UHAPŠENOM dvojcu i osumnjičenom koji je u bekstvu se na teret stavlja krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije