Pravilnik za sprečavanje korona virusa za sve poslodavce - STIŽE USKORO

J.S.

07. 07. 2020. u 15:31

Правилник за спречавање корона вируса за све послодавце - СТИЖЕ УСКОРО

Foto: Depositphotos

Neophodna je pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija
Poslodavci bi do 10. avgusta trebalo da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, koji je donelo Ministarstvo rada, a koji će stupiti na snagu 11. jula, objavio je Službeni glasnik.

Ovim pravilnikom propisuju se šta je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti i otklanjanja rizika za bezbedan i zdrav rad zaposlenih.

Nova pravila se primenjuju na svim radnim mestima u radnoj okolini, izuzev rada na terenu i od kuće. Na svakom radnom mestu u radnoj okolini, a naročito pre početka rada moraju da se obezbede pisane instrukcije i uputstva o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, koji sadrže informaciju o simptomima zarazne bolesti.

U skladu sa mogućnostima, ukoliko nije organizovan rad u smenama, neophodno je preraspodeliti radno vreme uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih.

Neophodna je i pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija što uključuje redovnu dezinfekciju i često provetravanje radnog prostora. Zatim bi trebalo obezbediti dovoljnu količinu sapuna, ubrusa, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola za pranje ruku, redovno čistiti sve površine koje se često dodiruju, posebno prostorije i opreme kao što su toaleti, kvake na vratima, fiksni telefoni, računarska i druga oprema za rad.

Poslodavac treba da obezbedi izradu uputstava za bezbedan i zdrav rad sa izvođačima radova, dobavljačima, distributerima i spoljnim saradnicima, organizuje i obezbedi redovno uklanjanje otpada i smeća (kante za smeće obložene plastičnom kesom) iz prostorija tako da se mogu isprazniti bez kontakta sa sadržajem.

U slučaju pojave zarazne bolesti kod svojih zaposlenih, prostor u kome je boravio zaraženi radnik trebalo bi da se redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da se poštuju procedure ulaska i izlaska u prostorije, koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite tokom procesa rada.
Neophodno je precizno definisati pravce kretanja zaposlenih kroz radne i pomoćne prostorije, organizovati strogu kontrolu kretanja zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je radio zaposleni koji je zaražen, a kontakte sa njima treba svesti samo na nužne.

Zaposleni je obavezan da sprovodi sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, a ukoliko posumnja na simptome zarazne bolesti kod sebe obavezno mora da obavesti poslodavca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije