Divlji šoferi otimaju putnike: Ilegalaci doživeli “PROCVAT” tokom vanrednog stanja

Z. Radović

29. 05. 2020. u 08:33

Дивљи шофери отимају путнике: Илегалаци доживели “ПРОЦВАТ” током ванредног стања

Foto P. Milošević

Legalni autobuski prevoznici širom Srbije se žale na veliki procvat sive ekonomije u drumskom saobraćaju. Najviše ih u Pančevu, Loznici, Šapcu, kao i na trasi između Knjaževca i Zaječara

TOKOM vanrednog stanja, dok je autobusima bio zabranjen rad, došlo je do ekspanzije sive ekonomije u drumskom saobraćaju - nelegalnog prevoza putničkim i kombi vozilima. Pojedini vlasnici automobila iskoristili su priliku da zarade prevozeći ljude između gradova, a tu praksu su nastavili i posle ukidanja restriktivnih mera. Iz saobraćajnih preduzeća upozoravaju na "procvat" divljih prevoznika širom Srbije, a naročito na potezu Mali Zvornik - Loznica - Šabac, kao i između Knjaževca i Zaječara.

Nelegalni prevoznici funkcionišu tako što na stajališta dolaze desetak minuta pre termina polaska autobusa i "otimaju" im putnike.

- Oni koriste naša stajališta i prate vreme polaska registrovanih linija, i po ceni autobuske karte prevoze putnike svakodnevno na istim relacijama - objašnjava Svetlana Bjeličić, predstavnica "Rakete" iz Bajine Bašte. - Za razliku od nas, oni nemaju nikakve obaveze prema državi, zaposlenima i lokalnoj samoupravi. Sve to dovodi do jednog ekonomski neodrživog ambijenta i velikog poremećaja u javnom prevozu putnika, gde smo svi na gubitku, i država i saobraćajne firme.

Marijan Jovanović, vlasnik "Maksa tursa", kaže da se i njegovo preduzeće bori sa nelojalnom konkurencijom na relaciji između Knjaževca i Zaječara.

- To nisu ni taksisti, već pojedinci koji imaju vozila sa sedam sedišta, koja idu ispred naših autobusa i kupe putnike - priča Jovanović. - Karta i kod njih košta 220 dinara, ali kada idu van naših polazaka, naplaćuju i skuplje. Tokom vanrednog stanja su se još bolje organizovali nego ranije i sada ih ima još više. Nemamo problem sa inspektorima, oni izađu na lice mesta po našim prijavama. Kada se inspektori pojave, oni se primire, ali posle toga nastave po starom.

Prevoznici napominju da se putnici odlučuju za vozače koji voze "na divlje" jer smatraju da su u automobilima bezbedniji nego u autobusima.

- Upućujemo apel da se prestane sa negativnom medijskom konotacijom autobuskog prevoza putnika - kaže Svetlana Bjeličić. - Neoprezne i netačne izjave utiču u znatnoj meri na naše poslovanje i ekspanziju sive ekonomije. Saobraćajne firme su na društveno odgovoran način postupile u teškoj, novonastaloj situaciji, u svemu prema merama i preporukama Vlade Srbije.

ZARADA U PUTU DO POSLA

NA poseban vid zloupotrebe ukazuje i prevoznik iz Padine Jan Zemen. On kaže da ima pojedinaca koji rade u Beogradu, a kada ujutru kolima krenu na posao, pokupe putnike i naplate im vožnju, a isto to rade i u povratku. Više je, međutim, onih koji organizovano prevoze putnike, nekoliko puta tokom dana. - Ima pet ili šest firmi koje su registrovane za vanlinijski prevoz a voze svakodnevno između Padine i Beograda - ističe Zemen. - Popunjavaju fiktivne ugovore sa putnicima. Čim se pojavi inspekcija, komuniciraju između sebe i sklone se. Čak i ako ih uhvate, oni posle određenog vremena nastave po starom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Knele

29.05.2020. 09:02

Smanjite cenu karte pa nece biti racuna da idu autima. Čim se isplati da sa 2 putnika vrte 200km autom za cenu karte. Plasim se da su se pojedini privatnici malo zaigrali sa cenama,pa je do nekle i normalno da se pojavi siva zona.

Goran

29.05.2020. 09:02

Znači cenu karte dole jer ispada da udobnije i brže voze za iste pare. E sad vi kao plaćate poreze i taksr...

ZERO

29.05.2020. 10:18

E na takvom principu jer amerika prosperirala. Svako ima pravo da radi i da se bori, Zdrava konkurencija, a ne monopili.

Konfor

29.05.2020. 14:50

Ne, nego ću da putujem autobusom tri dana, autobus star 30 godina, sa 20 azilanata u svakom trenutku.