KAKO prodati ono što si napravio, glavno je pitanje ovih dana, kada gotovo nijedna radnja osim prehrambenih - ne radi. Čak i oni preduzetnici koji ranije nisu ni pomišljali na onlajn prodaju, morali su da presele svoj biznis na internet kako bi pokušali da ga sačuvaju od propasti. Shopen.com je servis za kreiranje internet prodavnica, koji je razvila istoimena srpska firma u januaru, ali je on ovih dana postao slamka spasa za mnoge vlasnike pekara, butika, knjižara, pet šopova.

0d 23. marta, od kada je ovaj servis besplatan, registrovalo se više od 250 trgovaca. Svakog dana desetak novih prodajnih objekata u virtuelnom svetu se pušta u rad.
Marko Popović objašnjava da je ideja bila kreiranje platforme koja će omogućiti brzo, jednostavno i pristupačno rešenje za pokretanje onlajn prodavnica.

- Uvideli smo da ih većina srpskih firmi nema, uglavnom zbog visoke cene razvoja koje IT kompanije naplaćuju. Početkom marta smo primetili da se veliki broj vlasnika sa kojima smo kontaktirali, bez obzira na to što im treba ova usluga, odlučuje za "čekanje" rešenja situacije oko epidemije, a zatim i vanrednog stanja - priča Popović. - Uplašeni su za svoju budućnost i odlučuju se da ne ulaze u nove troškove ma koliko oni bili mali. Zato smo odlučili da naš servis ponudimo potpuno besplatno svim privrednicima, svima koji se bave prodajom, kako bismo im pomogli da što je moguće lakše prebrode novonastalu situaciju i uključe se u svet internet trgovine.


PLAĆANjE I ISPORUKA
- TRGOVCIMA smo obezbedili, pored naplate pouzećem i preko računa, jednostavnu aktivaciju naplate karticama - objašnjava Popović. - To znači da ne moraju da odlaze u banku kako bi aktivirali ovu uslugu već sve mogu da završe onlajn. Trgovac bira način dostave proizvoda. Može se odlučiti za sopstvenu isporuku ukoliko za to ima kapaciteta, a može se povezati i sa kurirskom službom i prepustiti taj deo posla njima. Isporuka se, u zavisnosti od vrste proizvoda, uglavnom realizuje u istom danu ili u roku od dva dana.

Servis je namenjen pre svega registrovanim firmama, mada ga koriste i pojedinci. Popović navodi da već ima onih koji su u procesu kreiranja svojih onlajn prodavnica, kako bi mogli da apliciraju za naplatu karticama, odlučili da registruju svoje firme.
- To je dobar znak za celu privredu budući da se onlajn prodaja uvodi u legalne tokove - smatra naš sagovornik - Takođe, mnoge firme koje su registrovane za drugačije delatnosti u proteklih nekoliko nedelja su registrovale i dodatnu delatnost kako bi mogle da se prilagode situaciji i prodaju onlajn. Kreiraju se različite prodavnice i prodaju se hrana, dečja garderoba, kafa, džemovi, alati, voće i povrće, mirišljave sveće. Nekoliko pekara je pokrenulo svoje onlajn šopove, ali i restorani, knjižare, kraft pivare, butici, pet šopovi...