Gradimo stanove kao pre svetske ekonomske krize: UZASTOPNI veliki rast građevinarstva u Srbiji

Z. RADOVIĆ

subota, 08. 02. 2020. u 20:30

Градимо станове као пре светске економске кризе: УЗАСТОПНИ велики раст грађевинарства у Србији

Foto Z. Jovanović

Očekuje se da u 2019. godini bude premašena 2011. kada je izgrađeno 18.449 jedinica

BROJ izgrađenih stanova prošle godine prvi put u poslednjoj deceniji bi mogao da dostigne onaj iz 2011. godine. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da će podatke za prošlu godinu objaviti u avgustu, ali stručnjaci smatraju da je brojka od 18.449 lane premašena.

U proteklih deset godina, stanogradnja je bila u konstantnom padu, pa se broj novoizgrađenih stambenih jedinica na godišnjem nivou smanjivao od jedne do dve hiljade. Oporavak je nastupio 2017. godine, kada je izgrađeno 14.080 stanova, što je bilo gotovo 3.000 više nego godinu ranije.

Poslednji podatak RZS iz 2018. pokazuje da se ova grana oporavlja, jer je izgrađen 18.051 stan, odnosno 1,4 miliona kvadrata. Statistika pokazuje i da su najbolje bile one godine u kojima je država subvencionisala stambene kredite.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan za "Novosti" kaže da je GDI u poslednjih deset godina izgradila oko 6.900 stanova, odnosno oko 660.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora. Po obimu najveći projekti su naselja Stepa Stepanović na Voždovcu sa 4.616 stanova i Zemunske kapije sa 1.400 stanova, koje se još gradi.

Pročitajte i:Država prodaje 22 vojna objekta, stiglo osam ponuda: Za četiri kasarne 2,3 miliona €

- Posle svetske ekonomske krize i perioda stagnacije, beleži se rast u sektoru stanogradnje, naročito poslednjih pet godina - navodi Šurlan. - Od 2017. smo počeli sa izgradnjom naselja Zemunske kapije, u vreme kada je više stranih investitora otpočelo sa realizacijom svojih projekata u Beogradu. Poslednjih nekoliko godina beleži se konstantan rast u građevinskom sektoru u prestonici, raste tražnja za stambenim prostorom, niču luksuzni kompleksi, o čemu svedoči znatan rast cena na tržištu.

Šurlan ističe da se gradi više, ali da se više i kupuje. Trenutno su izuzetno povoljni uslovi za kupovinu stana, jer su kamate na stambene kredite gotovo dvostruko niže nego pre desetak godina, pa tako banke nude klijentima stambene kredite po stopama od oko 2,7 do 3 odsto plus EURIBOR.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da je dobar znak kada stanogradnja raste, jer nju prati još 50 industrijskih grana.

- Kada je visokogradnja u ekspanziji, onda ima posla za sve i to je jedna injekcija za privredu - navodi Rodić. - Stambeni fond je star i bar milion nekretnina vapi za renoviranjem.


SVAKI DRUGI KVADRAT U BEOGRADU

POSLEDNjI objavljeni podaci RZS pokazuju da je u novembru prošle godine izdata 1.931 građevinska dozvola, što je za 15,5 odsto više nego u novembru prethodne godine. Od toga je 78,7 odsto dozvola za zgrade. U istom mesecu, prijavljena je izgradnja 2.287 stanova, s prosečnom površinom od 73,1 kvadrat. U Beogradu i okolini gradi se čak 44,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.

UBRZANE PROCEDURE IZ ugla investitora, možemo da zaključimo da su unapređenje zakonske regulative i ubrazanje administrativnih procedura za izdavanja građevinskih dozvola, pozitivno uticali na rast u ovom sektoru - ističe Šurlan. - Stvorene su dobra klima i pravna sigurnost za poslovanje investicionih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)