PORODIČNA kuća Stepana Vuletića u naselju Peti puk u Valjevu, napukla zbog promena u zemljištu, uspešno je sanirana jedinstvenom metodom koju je osmislio dr Miloš Lazović, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu u penziji. U pitanju je podziđivanje temelja, a metoda je veoma brza, jeftina i – efikasna.

Pročitajte još: Željko lutao za pravim poslom, pa iz Francuske doneo dve KOZE: Gradio biznis “NAOPAČKE”, ali je delikatesima osvojio i najprefinjenija nepca

A do oštećenja kuća dolazi najčešće zbog plitkog temelja, pa se zimi zbog mraza ispod njega tlo zaledi i onda se objekat izdiže, a prilikom otopljavanja se sleže. Takođe, određena vrsta zemljišta, naročito glinovita, ima osobinu da se u toku smanjenja ili povećanja vlažnosti skuplja, odnosno bubri, pa se objekti u zavisnosti od toga sležu ili izdižu.

- Prilikom gradnje porodičnih kuća temelji uglavnom ostanu plitki, da bi se smanjila cena radova, ali s vremenom često dolazi do velikih oštećenja, kad objekat počne da se sleže ili odiže - objašnjava prof. dr Miloš Lazović. - Takvi problemi su, nažalost, česti u Srbiji. Da bi se to sprečilo, potrebno je temelje spustiti u dublje slojeve zemljišta, gde su sezonske promene vlažnosti manje izražene. Osmislio sam posebnu metodu, tehnički veoma interesantnu inovaciju, i već dugo je uspešno primenjujem u Americi i Evropi. U objektu, dok sanacija traje, može da se stanuje.

POSTUPAK podrazumeva podziđivanje temelja, a da bi se sprečilo dalje sleganje tla, koriste se hidraulične prese, koje na zemljište deluju opterećenjem većim za dva do tri puta od onog koje će stvarati objekat, tako da dolazi do svojevrsnog prednaprezanja. Obim radova, ističe naš sagovornik, znatno je manji u odnosu na dosadašnje načine sanacije objekata, a time i mnogo jeftiniji.

- Mojom metodom praktično se otklanja uzrok oštećenja objekata - ističe profesor Lazović. - Postupak je prilično jednostavan, mogu da ga izvode svi građevinci, jedino je specifičan rad sa hidrauličnim presama. Metoda se posle mnogih testiranja pokazala kao veoma uspešna, već dugo je primenjujem u inostranstvu. Smatram da u Srbiji postoji mnogo objekata koji su oštećeni upravo zbog sleganja tla, što zahteva njihovu sanaciju mojom metodom, koja povećava sigurnost korišćenja, pogotovo kad je seizmika u pitanju.

Uz pomoć hidraulične prese sprečava se dalje sleganje tla, Foto Privatna arhiva

VALjEVAC Stepan Vuletić jedan je od onih koji su se suočili sa problemom oštećenja porodične kuće zbog promena u zemljištu koje je, ispostavilo se, glinovito. Za gradnju kuće u naselju Peti puk svojevremeno je, kaže, dobio sve potrebne papire i dozvole.

- Ni slutio nisam da je teren rizičan za stambeni objekat. Kuća je s vremenom, zbog promena u zemljištu, počela da puca - kaže Vuletić. - Zatražio sam pomoć od mnogih valjevskih građevinaca, ali su svi imali potpuno različita rešenja ovog, za moju porodicu, ogromnog problema. Srećom, saznao sam da profesor dr Miloš Lazović koristi veoma uspešan metod sanacije objekata, koji je vrlo brzo i efikasno primenjen na našoj kući.

Prof. dr Miloš Lazović


DRUGA REŠENjA SKUPA

- Kad na kući nastanu oštećenja, vlasnici uglavnom budu u panici, mnogima se obraćaju za pomoć, a rešenja koja im razni građevinci i stručnjaci predlažu uglavnom su skupa i nisu delotvorna, jer ne rešavaju uzrok problema - objašnjava prof. dr Lazović. - Mislim da je sanacija objekta u Valjevu uspela, što će se s vremenom i pokazati. Radovi su trajali dve nedelje.