Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas popodne s ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom. Tom prilikom potpisana su dva bilateralna sporazuma o saradnji u oblasti privrede i obrazovanja.

Takođe, biće održan i okrugli sto "Saradnja kompanija s lokalnom samoupravom ili Vladom", na kojem će se obratiti Vučić, Altmajer, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Vučić je uoči susreta sa nemačkim ministrom najavio da će taj sastanak iskoristiti da ponovo pokuša da dovede Folksvagen u Srbiju.

Predsednik je naglasio da ne može ništa da obeća, jer Srbija nije članica EU, kao Bugarska ili Rumunija, koje su takođe ranije bile u igri, niti ima tako veliko tržište kao Turska, koja je, inače, bila prvi izbor, ali su događaji u Siriji doveli u pitanje tu investiciju.

Nemačka, inače, predstavlja jednog od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i na prvom mestu je i po ukupnom srpskom uvozu (13 odsto) i izvozu (12,7 procenata).

I prošle godine i prema podacima za prvih šest meseci ove godine, Nemačka se našla na četvrtom mestu među zemljama najvećim investitorima u Srbiji.

U prvih šest meseci ove godine i dalje je na mestu prvog partnera što se tiče usluga - sa ukupnom razmenom od 496 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Prihodi iznose 334 miliona evra, rashodi 162 miliona.

POTPISANA DVA SPORAZUMA O SARADNjI SA NEMAČKIM FIRMAMA

Delegacije vlada Srbije i Nemačke potpisale su večeras dva bilateralna sporazuma o saradnji u oblasti privrede i obrazovanja, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra za privredu i energetiku Nemačke Petera Altmajera.

U Palati Srbija potpisan je ugovor o dodeli sredstava za podsticaj između Brose d.o.o. i Ministarstva privrede Srbije.

Ugovor je sa srpske strane potpisao ministar Goran Knežević.

Takođe, potpisan je memorandum o razumevanju u cilju strateškog partnerstva u oblasti dualnog obrazovanja između Maintenance Serbia d.o.o. i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sporazum je u ime ministarstva potpisala pomoćnica ministra Gabrijela Grujić.

DOLAZAK FOLKSVAGENA BIO BI PORUKA DA SRBIJA MOŽE MNOGO DA PONUDI

Mogućnost dolaska nemačke kompanije Folksvagen u Srbiju bila bi poruka svetu koliko je naša zemlja povoljna za direktne strane investicije i koliko ima visoko kvalifikovanu radnu snagu, ocenila je danas direktorka sektora za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Prema njenim rečima, ako bi Srbija pobediti u takmičenju za Folksvagen, u kojem se, podseća, takmiče Turska, Rumunija, Bugarska, pa i Poljska, to bi ostalim investitorima poslalo signal da naša zemlja može mnogo da ponudi.

Jovanović je u izjavi za Tanjug, a pre početka susreta sa privrednicima iz Nemačke koji su danas deo delegacije ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera, kazala da su na sastanku prisutni predstavnici 23 nemačke kompanije.

Od tih 23 kompanija, 16 već posluju na teritoriji Srbije. Međutim, ostalih sedam kompanija razmišlja da investira u Srbiju, a zanimaju ih sektori životne sredine, energetika, IT. Imaćemo danas konkrente razgovore sa njima, videćemo kakav će biti ishod”, rekla je Jovanović.

Ona je navela da je Nemačka jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali i jedan od najznačajnijih investitora.

Jovanović je podsetila da je robna razmena između Srbije i Nemačke već 2013. godine prešla tri milijarde evra, dok je 2018. bila 4,8 milijarde evra.

Ove godine očekujemo da ćemo preći cifru od pet milijardi evra”, kazala je Jovanović.

Navela je da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija sa nemačkim kapitalom, kao i da nisu sve korisnice državnih subvencija.