POSLANICI su izglasali javni interes i dozvolili posebne procedure kako bi se gradio Moravski koridor. To je prvi auto-put koji će povezati Srbiju iznutra. Spojiće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Precizna trasa, međutim, još nije utvrđena u čitavoj dužini. Završen je i prihvaćen idejni projekat za deonicu Pojate - Kruševac. U toku je stručna kontrola za deo Adrani - Mrčajevci i Mrčajevci - Preljina. Idejni projekat za deo od Kruševca do Adrana, međutim, još se radi, jer se odustalo od prvobitne trase.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, rade se i izmene Prostornog plana infrastrukturnog koridora Pojate - Preljina. Velike poplave su promenile tok reke Zapadne Morave, pa je sada neophodno regulisati njeno korito, kako bi se sprečilo plavljenje budućeg auto-puta, ali i naselja u okolini.

- Usvajanje izmene Prostornog plana se očekuje u septembru, a do kraja oktobra završetak izrade idejnog projekta - kažu u Ministarstvu građevinarstva. - Izradu nedostajuće projektne dokumentacije, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, ugovoriće se sa budućim izvođačem radova. To će biti njegova obaveza.

Prilikom skupštinske rasprave, otvoreno je i pitanje da li će se sa budućeg auto-puta izlaziti u Mrčajevcima. Kako sada stvari stoje, ovo mesto, u prvi mah, ostaje bez petlje.

PROČITAJTE JOŠ - MORAVSKI KORIDOR: Potpisuje se 2.100 rešenja, građevinska dozvola za dva meseca

- U zoni Mrčajevaca, planirano je denivelisano ukrštanje auto-puta i buduće saobraćajnice Kragujevac - Mrčajevci - odgovaraju u Ministarstvu saobraćaja. - S obzirom na to da ne postoji projekat te buduće saobraćajnice, nemoguće je u ovom trenutku precizno definisati položaj denivelisanog ukrštaja. Stanovnici Mrčajevaca će kao vezu sa Moravskim koridorom koristiti petlju "Preljina" u naselju Konjevići, u čijem sklopu je projektovana poprečna veza koja se kružnom raskrsnicom priključuje na državni put prvog reda Preljina - Mrčajevci. Od kružnog toka na državnom putu do Mrčajevaca dužina postojećeg puta je oko 9,5 kilometara.

Na Moravskom koridoru je planirano ukupno deset petlji i to kod Preljine, Adrana, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Velike Drenove, Kruševca, Ćićevca i Pojata. Isključenja će se zvati "Ćićevac", "Kruševac istok", "Kruševac zapad", "Velika Drenova", "Trstenik", "Vrnjačka Banja", "Vrba", "Kamidžora", "Adrani" i "Preljina".


PROČITAJTE JOŠ - Moravski koridor 800 miliona evra

ROKOVI

GRADNjA Moravskog koridora, 110 kilometara dugog, trebalo bi da počne polovinom sledećeg meseca. Plan je da se završi u naredne dve i po godine. Usvajanjem zakona utvrđen je javni interes za nepokretnosti koje su na njegovoj trasi, usvojeni su striktni rokovi za eksproprijaciju.