Moravski koridor sa 10 izlaza

S. B.

10. 07. 2019. u 16:00

Od četiri deonice Moravskog koridora, još se radi idejni projekat za deo od Kruševca do Adrana. Planirani izlasci kod Preljine, Adrana, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika...

Моравски коридор са 10 излаза

Ilustracija / Foto I. Mitić

POSLANICI su izglasali javni interes i dozvolili posebne procedure kako bi se gradio Moravski koridor. To je prvi auto-put koji će povezati Srbiju iznutra. Spojiće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Precizna trasa, međutim, još nije utvrđena u čitavoj dužini. Završen je i prihvaćen idejni projekat za deonicu Pojate - Kruševac. U toku je stručna kontrola za deo Adrani - Mrčajevci i Mrčajevci - Preljina. Idejni projekat za deo od Kruševca do Adrana, međutim, još se radi, jer se odustalo od prvobitne trase.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, rade se i izmene Prostornog plana infrastrukturnog koridora Pojate - Preljina. Velike poplave su promenile tok reke Zapadne Morave, pa je sada neophodno regulisati njeno korito, kako bi se sprečilo plavljenje budućeg auto-puta, ali i naselja u okolini.

- Usvajanje izmene Prostornog plana se očekuje u septembru, a do kraja oktobra završetak izrade idejnog projekta - kažu u Ministarstvu građevinarstva. - Izradu nedostajuće projektne dokumentacije, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, ugovoriće se sa budućim izvođačem radova. To će biti njegova obaveza.

Prilikom skupštinske rasprave, otvoreno je i pitanje da li će se sa budućeg auto-puta izlaziti u Mrčajevcima. Kako sada stvari stoje, ovo mesto, u prvi mah, ostaje bez petlje.

- U zoni Mrčajevaca, planirano je denivelisano ukrštanje auto-puta i buduće saobraćajnice Kragujevac - Mrčajevci - odgovaraju u Ministarstvu saobraćaja. - S obzirom na to da ne postoji projekat te buduće saobraćajnice, nemoguće je u ovom trenutku precizno definisati položaj denivelisanog ukrštaja. Stanovnici Mrčajevaca će kao vezu sa Moravskim koridorom koristiti petlju "Preljina" u naselju Konjevići, u čijem sklopu je projektovana poprečna veza koja se kružnom raskrsnicom priključuje na državni put prvog reda Preljina - Mrčajevci. Od kružnog toka na državnom putu do Mrčajevaca dužina postojećeg puta je oko 9,5 kilometara.

Na Moravskom koridoru je planirano ukupno deset petlji i to kod Preljine, Adrana, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Velike Drenove, Kruševca, Ćićevca i Pojata. Isključenja će se zvati "Ćićevac", "Kruševac istok", "Kruševac zapad", "Velika Drenova", "Trstenik", "Vrnjačka Banja", "Vrba", "Kamidžora", "Adrani" i "Preljina".

ROKOVI

GRADNjA Moravskog koridora, 110 kilometara dugog, trebalo bi da počne polovinom sledećeg meseca. Plan je da se završi u naredne dve i po godine. Usvajanjem zakona utvrđen je javni interes za nepokretnosti koje su na njegovoj trasi, usvojeni su striktni rokovi za eksproprijaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

pajtic67

01.08.2019. 20:56

@Aleksandar - Kakva glupost da se Stopanja zaobiđe, nema petlje kod najjačeg mesta trase. Katastrofa od projekta!!!

Mane

08.12.2019. 17:25

@Aleksandar - Treba ostaviti isključenje za Stopanju. Ali ne zbog same Stopanje već da se preko Stopanje spoji Moravski koridor sa Župom i Kopaonikom. Pretpostavljam da je to taj izlaz kod Velike Dresove. A i već su obavestili neke meštane Stopanje da će na njihovim placevima biti industrijska zona. To je pravac izmedju Stopanje i Starog Trstenika.

Zoran

11.07.2019. 20:24

Neka. Mala sela ili neznatna nefrektetna mesta za isključivanje a medveda stopa pa podunavci i jos neka. Treda dobro razmotriti i nepogresiti

Zoran

11.07.2019. 20:28

Bas stopanja nlje ko medveda. Zatvorena prugom isto mrcajevci. Pa nemojmo navijacki budimo fer.

Danijel

15.07.2019. 21:44

Nama u selima ne treba nista,ni to iskljucenje a ni most....Od Krusevca do Trstenika ni jedan a u beogradu bi trebao bar jos jedan za to vreme....

Rale

01.09.2019. 21:07

Petlja Cicevac ?? Gde ide ta magistala , Kada se sidje sa autoputa ? Kada je i ko brojao saobracaj ? Pa petlja Pojate je na tri km! Za svih pet automobile dnevno. V . Drenova ? Verovatno Brus - Kopaonik . Ok . Naravno , prepeglace se idejno resenje . Ima i naknadnih radova. Ali , objasnjenje Ministarstva za vezu za Kragujevac , to je strasno ! Kod Tita se znalo , u prve redove “Samo oni sa zdravim prednjim zubima “

Oki

08.02.2020. 14:46

A šta je sa pravim Župskim putem što vodi za Aleksandrovac i Brus ? Kako da se dođe do njega ? Jel treba od isključenja Kruševac Zapad koje je kod Jasike kroz ceo grad da se dođe do njega? Valjda je bolje da isključenje Kruševac Zapad bude u Koševima, tako da se bez ulaska u grad odvaja za Aleksandrovac i Brus a ujedno se i sa zapadne strane ulazi u Kruševac kao što se isključenje zove.