Pirotski “Tigar” treći u svetu: Ispred samo Kina i Francuska

V.Ćirić

04. 04. 2019. u 16:45

Пиротски “Тигар” трећи у свету: Испред само Кина и Француска

Foto V.Ćirić

Kompanija "Tigar" AD u Pirotu, drugi proizvođač gumene obuće u Evropi i treći u svetu
PREMA zvaničnim podacima, kompanija "Tigar" AD u Pirotu, koja ima preko 200 vrste raznih gumenih proizvoda među kojima dominira gumena obuća i tehnička guma, po obimu proizvodnje i izvoza zauzima drugo mesto u Evropi i treće u svetu. Pre Piroćanaca na ovoj rang listi su samo Kinezi i Francuzi.


Kako naglašava Vladimir Ilić, direktor fabrike sa oko 1200 radnika, prošlogodišnji izvoz je 9,23 miliona evra, odnosno oko 550.000 pari obuće.


Pročitajte još: Pirotski “Tigar”: Bolji radni uslovi i odnos prema zaposlenima


- Izvoz čini preko 70 odsto prihoda kompanije i on je dokaz da vešte ruzke naših radnika i majstoera, kreatora, tehnologa i ostalih prave visokokvalčitetnu čizmu kojom se nosi širom sveta. Sa asortimanom lovačke,ribolovačke, dečje, modne, zaštitne, sportske i obuće specijalne namene koja se koristi u ekstremnim uslovima kao što su visoke i niske temperature, drugi smo proizvođač odmah iza jedne francuske fabrike, koja takođe ima proizvodnju prestižnih brendova-kaže Ilić u izjavi za "Novosti".


Prema njegovim rečima, ovakvom rangu u svetskim okvirima doprinela je proizvodnja specijalizovanih artikala kao što su izrada vijničkih čizama za armije skandinavskim zemalja ili, na primer za vatrogasce u Hongkongu. Pomenutom rejtingu je značajno doprineo i izvoz za kanadske drvoseče ili obuća za poljske rudare, kao i za lovce koji nose pirotske čizme od Sibira do afričkih savana.


Strateško opredeljenje Piroćanaca je proizvodnja i izvoz skuplje, ali i kvalitetne obuće, koja je u proteklom periodu izdržala oprobu mnogih svetskih standarda predvižđebnih za obuću specijalne namene.


Pročitajte još: "Tigar" izmakao raljama stečaja


Prosečna prodajna cena koju u izvozu imaju gumari iz najmnogoljudnije Kine jeste oko 5,86 evra po paru obuće, dok je prosečna cena čizama nastalih u pirotskoj fabrici oko 17 evra, a na podučju zemalja članica EU za 2,5 evra veća.


"Tigar" je inače već nekoliko godina u postupku UPPR koji se uspešno realizuje. Među najvećim akcionarima je država Srbija, koja je tokom uvođenja UPPR svoja potraživanja na osnovu poreza i doprinosa konvertovala u vlasništvo.


Poslednji UPPR usvojila je Skupšština akcionara preduzeća pre nedelju dana.Tokom poplava pre nekolik godina u zapadnoj srbiji, ova kompanija donirala je nekoliko desetina hiljada pari gumenih čizama stanovništvu i spasiocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ghost

05.04.2019. 11:16

@BOŽA ZEMUNAC - Боље само ћути. "Тигар" је био у расулу пре Француза. Сада је у бољем стању.

brkanje

05.04.2019. 18:56

@BOŽA ZEMUNAC - Tigar i tigar tyres nemaju vise veze jedan sa drugim, naime, tigar tyres je prodat Francuzima jos 2004 ako se ne varam, ono sto je ostalo je tigar AD, ovaj tekst se odnosi na tigar AD, ne na tigar tyres koji godisnje izveze robu vrednu oko 400 miliona.