PREMA zvaničnim podacima, kompanija "Tigar" AD u Pirotu, koja ima preko 200 vrste raznih gumenih proizvoda među kojima dominira gumena obuća i tehnička guma, po obimu proizvodnje i izvoza zauzima drugo mesto u Evropi i treće u svetu. Pre Piroćanaca na ovoj rang listi su samo Kinezi i Francuzi.


Kako naglašava Vladimir Ilić, direktor fabrike sa oko 1200 radnika, prošlogodišnji izvoz je 9,23 miliona evra, odnosno oko 550.000 pari obuće.


Pročitajte još: Pirotski “Tigar”: Bolji radni uslovi i odnos prema zaposlenima


- Izvoz čini preko 70 odsto prihoda kompanije i on je dokaz da vešte ruzke naših radnika i majstoera, kreatora, tehnologa i ostalih prave visokokvalčitetnu čizmu kojom se nosi širom sveta. Sa asortimanom lovačke,ribolovačke, dečje, modne, zaštitne, sportske i obuće specijalne namene koja se koristi u ekstremnim uslovima kao što su visoke i niske temperature, drugi smo proizvođač odmah iza jedne francuske fabrike, koja takođe ima proizvodnju prestižnih brendova-kaže Ilić u izjavi za "Novosti".


Prema njegovim rečima, ovakvom rangu u svetskim okvirima doprinela je proizvodnja specijalizovanih artikala kao što su izrada vijničkih čizama za armije skandinavskim zemalja ili, na primer za vatrogasce u Hongkongu. Pomenutom rejtingu je značajno doprineo i izvoz za kanadske drvoseče ili obuća za poljske rudare, kao i za lovce koji nose pirotske čizme od Sibira do afričkih savana.


Strateško opredeljenje Piroćanaca je proizvodnja i izvoz skuplje, ali i kvalitetne obuće, koja je u proteklom periodu izdržala oprobu mnogih svetskih standarda predvižđebnih za obuću specijalne namene.


Pročitajte još: "Tigar" izmakao raljama stečaja


Prosečna prodajna cena koju u izvozu imaju gumari iz najmnogoljudnije Kine jeste oko 5,86 evra po paru obuće, dok je prosečna cena čizama nastalih u pirotskoj fabrici oko 17 evra, a na podučju zemalja članica EU za 2,5 evra veća.


"Tigar" je inače već nekoliko godina u postupku UPPR koji se uspešno realizuje. Među najvećim akcionarima je država Srbija, koja je tokom uvođenja UPPR svoja potraživanja na osnovu poreza i doprinosa konvertovala u vlasništvo.


Poslednji UPPR usvojila je Skupšština akcionara preduzeća pre nedelju dana.Tokom poplava pre nekolik godina u zapadnoj srbiji, ova kompanija donirala je nekoliko desetina hiljada pari gumenih čizama stanovništvu i spasiocima.