ITALIJANI OTVORILI POGON U RUMI: Salate iz Dobrinaca u izvoz

S. Kostić

02. 11. 2018. u 20:15

ИТАЛИЈАНИ ОТВОРИЛИ ПОГОН У РУМИ: Салате из Добринаца у извоз

Ministar Nedimović u Dobrincima Foto S. K.

Italijanska kompanija za preradu sveže salate “La linea verde” otvorila pogon u Rumi. U selo sa 1.700 stanovnika uloženo 10 miliona evra i zaposleno 70 meštana

URUČIVANjEM ugovora o zakupu blizu 100 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za plasteničku proizvodnju, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, svečano je ozvaničio početak proizvodnje italijanske kompanije za preradu sveže salate “La linea verde” u Dobrincima kod Rume. U grinfild investiciji koja se prostire u objektu površine 6.000 kvadrata, uz primenu najsavremenije tehnologije, uloženo je 10 miliona evra, a u njoj posao je pronašlo 70 radnika i to mahom iz ovog sela.

Mala poljoprivredna gazdinstva u Dobrincima, selu sa oko 1.700 stanovnika, od sada imaju mogućnost da postanu kooperanti ove firme, koja se bavi preradom povrća i pakovanjem salate.

Pročitajte još - OPŠTINSKA BLAGAJNA RUME: Novi pogoni pune budžet

- Salata ovako upakovana ima pet do deset puta veću vrednost od same sirovine. To je ono što srpskoj poljoprivredi treba. Treba nam prehrambena industrija koja pravi veću dodatu vrednost - naglasio je Nedimović i podsetio na nekadašnja vremena kada smo prodavali jeftine sirovine u okolne države, a zatim uvozili skupe proizvode.

On je istakao da je država odobrila 24 projekta u prerađivački sektor i genetsko unapređivanje stočnog fonda, a jedan od takvih projekata je upravo i ova fabrika.

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, ocenio je da je povrtarska proizvodnja razvijena na području rumske opštine, gde je 1.500 hektara pod povrtarskom proizvodnjom.

- Za dve godine rada, Pokrajinska vlada je sa poljoprivrednicima rumske opštine investirala u 36 projekata namenjenih plasteničkoj proizvodnji i realizovala oko 290 investicija u sisteme za navodnjavanje, pretežno u povrtarskoj proizvodnji - istakao je Radojević i naveo da vrednost tih investicija iznosi preko 170 miliona dinara.

KOMPANIJA

La linea verde” je prerasla od male porodične firme do multinacionale kompanije, koja ukupno zapošljava preko 1.500 ljudi u proizvodnom delu i još toliko u agrarnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije