Antić: Vraća se svaki dinar uložen u povećanje energetske efikasnosti domaćinstava

Beta

26. 09. 2018. u 16:45

Domaćinstva u Srbiji troše nekoliko puta više energije nego u drugim zemljama Evrope, i zato su važna ulaganja u energetsku efikasnost gde se svaka investicija ubzo isplati

Антић: Враћа се сваки динар уложен у повећање енергетске ефикасности домаћинстава

Foto Tanjug

Domaćinstva u Srbiji troše nekoliko puta više energije nego u drugim zemljama Evrope, i zato su važna ulaganja u energetsku efikasnost gde se svaka investicija ubzo isplati, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.On je na predstavljanju programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) rekao da je Srbija blizu ispunjenja cilja o uštedi devet odsto energije u ukupnoj finalnoj potrošnji, a da je plan da se nastavi smanjenje potrošnjom za po jedan odsto godišnje.

EBRD će preko programa GEFF obezbediti domaćinstvima u Srbiji ;kredite preko Unikredit (UniCredit) i Erste banke za poboljšanje energetske efikasnosti. Sredstva za to daju EU, Savezno ministarstvo finansija Austrije i Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Antić je rekao da je uštedu najlakše postići u domaćinstvima koja troše 35 odsto ukupne energije u Srbiji.

GEFF je, kako je ocenio, važan projekat, "težak" oko 100 miliona evra, namenjen povećanju energetske efikasnosti.

On je istakao da je "Srbija napravila mnogo koraka" kako bi se priključila realizaciji mera za smanjenje emisije gasova staklene bašte i borbi protiv klimatskih promena.

"Formirali smo posebno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, povećavamo efikasnost korišćenja energije i proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora", rekao je Antić.

Dodao je da se 40 odsto energije uštedi u oko 100 javnih zgrada u kojima je unapređena energetska efikasnost.

Direktorka Regionalne kancelarije EBRD za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da je GEFF namenio 85 miliona evra za finansiranje zelene ekonomije i da će se krediti u Srbiji odobravati u dinarima što će biti "mali doprinos dinarizaciji".

"Podržavamo domaćinstva u Srbiji da unaprede energetsku efikasnost jer će uštedeti na smanjenim računima za potrošenu energiju", rekla je Hargitai.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da se EU "fokusirala na zelenu ekonomiju jer je važna za očuvanje životne sredine i za energetsku sigurnost zemlje".

"EU je 2003. godine definisala klimatske ciljeve da se za 40 odsto smanji emisija gasova staklene bašte, poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto i za 20 odsto unapredi energetska efikasnost", rekao je Fabrici.

Dodao je da je Srbija 2013. godine donela Nacionalni plan za unapređenje energetske efikasnosti i da će EU pomoći u njegovoj realizaciji, a GEFF treba da građanima pomogne da ulažu u energetsku efikasnost i smanje efekte klimatskih promena.

Predstavnik Austrije u Upravnom odboru EBRD-a Leander Trepel je naveo da se GEFF sprovodi na Kosovu, u Makedoniji, BiH i Srbiji.

"Ulaganje u energetsku efikasnost je važan elemenat socijalnog razvoja jer otvara nova radna mesta", rekao je Trepel.

Predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke (UniCredit Bank Srbija) u Srbiji Feza Tan je rekla da ta banka za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima nudi ne samo kredit, već i podsticaje od 15 do 20 odsto vrednosti investicije.

"Unikredit banka domaćinstvima za povećanja energetske efikasnosti odobrava zajmove do tri miliona dinara na otplatu od sedam godina", rekla je Tan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

KRISTIJAN

27.09.2018. 04:10

Pa da, ljudi da uloze u fasade itd a onda se vi lepo setite i podignete cene na sve bozije energente sto postoje , a obican covek nastavlja da placa isto kao i pre te fasade itd! Bando jedna!

Sasa

27.09.2018. 13:35

Dajte beskamatne kredite za prozore,izolaciji,kolektore za toplu vodu,suncane panele za struju.Predjite sa reci na dela

w

28.09.2018. 22:53

nego sta ! osim sitnice da je sve to jedno 6 puta skuplje nego bilo gde u svetu, u srbistanu su paneli za struju samo 3 evra po 1w a u svetu su celih pola evra ...