Još 30 toplana u Srbiji prelaze na biomasu

Tanjug

29. 03. 2018. u 15:15

Država pregovara sa Nemačkom razvojnom bankom KfV o drugoj tranši kredita kojim bi se finansirao prelazak još 30 srpskih toplana sa tradicionalnih fosilnih goriva na biomasu

Још 30 топлана у Србији прелазе на биомасу

foto M.Anđela

Država pregovara sa Nemačkom razvojnom bankom KfV o drugoj tranši kredita kojim bi se finansirao prelazak još 30 srpskih toplana sa tradicionalnih fosilnih goriva na biomasu.


Deset gradskih toplana širom Srbije grejaće građane od naredne grejne sezone korišćenjem biomase i za to su već obezbeđena sredstva zahvaljući pomoći Švajcarske države i Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

U pitanju je prva faza projekta "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" u vrednosti 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit Nemacke razvojne banke, dva miliona su bespovratna pomoć te banke, a pet miliona evra je pomoć Vlade Švajcarske.

Stručni savetnik na projektu, Rajner Šelhas iz GIZ-a objašnjava za Tanjug da je u Srbiji u toku "veliki ekološki pokret" prelaska na obnovljive izvore energije, te da se priprema druga faza finansiranja ovog projekta.


PROČITAJTE JOŠ: Deset toplana u Srbiji prelazi na grejanje na biomasu

"Srpska ministarstva i KfV pregovaraju i razmatraju drugu tranšu koja će biti mnogo veća. To je projekat koji će uključiti najverovatnije još 20 do 30 toplana u Srbiji. Radi se i na tome da i javne zgrade, škole, vrtići i bolnice u 20 opština pređu na biomasu", kaže Šelhas.

Trenutno, objasnjava, devet opština u Srbiji pripremaju tehničku dokumentaciju, a toplana u opštini Priboj će prva preći na biomasu, a nakon nje i Bajina Bašta.

Kada se ispune tehnički uslovi i Novi Pazar, Nova Varoš, Prijepolje, Mali Zvornik, Majdanpek, Kladovo i Valjevo, će dobiti čistiji vazduh, a nekoliko ustanova u Bečeju će se grejati na geotermalnu energiju.

Većina toplana u Srbiji posluje sa minusom koji se pokriva iz opštinskih budžeta, pa će, ocenjuje Šelhas, prelaskom toplana na biomasu svi građani od toga imati korist.

"Trenutno toplane ne zarađuju od svog rada. Većini, opštine dodaju novac iz budžeta, a to je novac svih gradajana", napominje Šelhas.

Objašnjava i štednja nije jedini efekat ovog projekta jer, biomasa koja se nabavlja za toplane, potiče iz Srbije pa novac koji se za nju daje, ostaje u našoj zemlji.


Saša Vasilić,  Rajner Šelhas, foto Tanjug


Zamenik predsednika opštine Priboj i predsednik Radne grupe za biomasu Zlatiborske oblasti, Saša Vasilić kaže da je Priboj od 2014. zajedno sa GIZ-om krenuo u zamenu tradicionalnih fosilnih goriva sa drvenim peletom.


PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad: Grejanje i bez subvencija

"Tako je nastala i kotlarnica u Priboju na drveni pelet koja greje četiri javna objekta, školu, vrtić, dom kulture i zgradu opštinske uprave", navodi Vasilić.

Kaže da je od 2016. godine jasna korist prelaska na biomasu jer, ističe, vazduh u gradskom jezgru Priboja je čistiji.

Novo postrojenje za grejanje u ovoj opštini, najavljuje, trebalo bi da počne sa radom polovinom oktobra, a plan je da ono greje pet javnih objekata.

Za funkcionisanje gradske toplane, kaže Vasilić, opština izdavaja svake godine milion evra za mazut, dok će nakon izgradnje novog postrojenja za grejanje na drvnu sečku, troškovi biti od 500 do 600 hiljada evra.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u ukupnoj potrošnji toplana u našoj zemlji, prirodni gas ucestvuje sa 74 procenta, naftni derivati sa 15 odsto, ugalj sa 11, a biomasa sa manje od jednog procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije