Keš na ruke spas od provizija

S. B. - D. I. K.

27. 07. 2018. u 21:02

Jedini način da se stane na put bezrazložnom poskupljenju bankarskih usluga je vraćanje blagajnika u firme. Zakon o obavljanju plaćanja omogućava radnicima da od poslodavca zaradu podignu u gotovom novcu

Кеш на руке спас од провизија

Foto N. Fifić

UKOLIKO niste saglasni sa izmenom iznosa provizija, možete jednostrano da raskinete ugovorni odnos sa bankom, bez dodatnih troškova. Ova rečenica stoji u svim obaveštenjima koje banke proteklih dana šalju klijentima, zajedno sa novim cenovnicima, koji pojedine usluge potpuno bez razloga poskupljuju i za 50 odsto, a mnoge do sada besplatne počinju da naplaćuju. Razlog za to je što su izgubili prihod od kamata na kredite, pa od građana žele da nadoknade deo inače nemale zarade koju godinama ostvaruju.

PROČITAJTE JOŠ - Sve provizije na videlo

Većina klijenata, međutim, nema slobodu izbora, jer ih na lojalnost banci teraju podignuti krediti, dozvoljeni minusi, prekoračenja na karticama i ispisani čekovi. Uz to, bankari su uvereni da bez njih ne možemo, jer kako bismo, inače, podizali svoje zarade. Čak su i pojedini ekonomisti bili zbunjeni pitanjem "Novosti" da li bi skuplji bankarski cenovnici mogli da "nateraju" građane da plate ponovo primaju "na ruke".

- Pa, to je potpuno suprotno težnjama u savremenim finansijskim sistemima. Ceo svet ide ka bezgotovinskom plaćanju, kako bi države lakše kontrolisale tokove novca i suzbijale sivu ekonomiju. Nisam čak ni siguran da je uopšte moguće danas zaradu legalno primati mimo banke - kaže jedan od ekonomista.

426.000 PENZIJA NA ADRESU PENZIONERI su omiljeni bankarski klijenti. Zbog redovnih primanja i navike da na vreme namiruju svoje rate, sve više banaka u svoje ponude uvodi posebne kredite upravo za ovu kategoriju potrošača. Čak 1,3 miliona penzionera u Srbiji penzije prima preko tekućih računa. Međutim, 426.000 penzionera penzije prima u kešu, "na ruke", bez posredovanja bankara. Neki iz razloga što u mestima gde žive nema banaka, a neki upravo zbog toga što ne žele dodatne troškove koje donosi korišćenje tekućih računa.

Zakon, ipak, kaže drugačije.

- Građani mogu za izvršavanje platnih transakcija imati tekuće i druge platne račune kod pružalaca platnih usluga - jasno stoji u Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost.

Tim propisom je, praktično, predviđeno da su preduzeća i preduzetnici dužni da otvore tekući račun kod banke, a da građani mogu da imaju tekuće račune, a ne i da - moraju.

Obavezu otvaranja računa u banci ne predviđa ni važeći zakon o radu, tačnije, njime nije propisan način isplate zarade, da ona mora da se uplati na tekući račun zaposlenog. Predviđen je samo takozvani platni listić za obračun zarade, koji treba da sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. To, praktično, znači samo da poslodavci za zaposlene koji nemaju tekuće račune, već zaradu primaju "na ruke", ne popunjavaju podatke o banci u platnom listiću.

Ni Zakon o platnim uslugama, u nadležnosti Narodne banke Srbije, ne propisuje obavezu da građani imaju otvorene tekuće račune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

profi

27.07.2018. 23:38

Pa "savremeni finansijski sistemi" upravo to i hoce, da nas uvede u apsolutno ropstvo i zavisnost od finansijsih mocnika! Uskoro necemo imati ni pravo izbora izmedju racuna i cash, a sve u ime efikasnosti i zastite od pranja para!

srbin

28.07.2018. 00:07

Vrlo lako se mogu izbeci tekuci racuni. Napraviti da se moze otvoriti racun u posti koji bi bio oslobodjen svih troskova. Besplatan racun, plus besplatna dina kartica i svi problemi su reseni. Jedino bi onda posta morala da napravi svoju mrezu bankomata ali ni to ne bi bilo previse skupo.

tomkarlo

29.07.2018. 00:07

Kome pada na pamet takva glupost da se plata isplaćuje u kešu? Pa sve države se bore protiv korišćenja keša jer je izvor kriminala, izbegavanja poreza i svega lošega. A ne znam ko pravi tu halabuku oko bankarskih provizija. One su velike samo kada se pomnože milion puta, a za korisnike uopšte nisu neki trošak. Jedno piće u kafiću je iznos tih naknada.

Маја М.

29.07.2018. 16:09

@tomkarlo - Фирма има могућност да подигне кеш са рачуна на име исплате зарада, да промене спроведе преко благајне, или да пребаци средства на текуће рачуне радника.. Зашто би то представљало "извор криминала"?!