Srbija lider u zapošljavanju

V. N.

20. 07. 2018. u 14:28

Србија лидер у запошљавању

Foto Tanjug

Najbolji i u najnovijem izveštaju “IBM global lokejšns trend 2018”

SRBIJA je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja (SDI) u 2017. godini, posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je u najnovijem izveštaju “IBM global lokejšns trend 2018”.

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta kroz SDI, čija realizacija je započela u 2017. godini, Srbija je zauzela visoko 6. mesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama sveta, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu IBM-a.

Proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80 odsto ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji, ocenjuje se u izveštaju.

Osim toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana beleži značajan nivo interesovanja stranih investitora.

Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju od godine dogodine, za region kao celinu postoji visok nivo interesovanja stranih investitora”, dodaje se u izveštaju.

PROČITAJTE I: Lončar: Srbija za tri godine lider regiona u zdravstvu

Generalni trend u celom svetu kada je reč o SDI jeste rast broja projekata za 10 odsto, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata.

S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za pet odsto, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabeležena stagnacija, u Africi rast od 10 odsto, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka zabeležen pad od 10-20 procenata.

IBM global biznis servisis” već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum - broj novootvorenih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)