Od opštine pola traktora

Ekipa "Novosti"

16. 01. 2018. u 17:02

Uz državu i lokalne samouprave se trude da iz vlastitih kasa što više pomognu poljoprivrednicima.

Од општине пола трактора

Plaćaju osiguranje, kamate, daju 50 odsto za opremu

TRUDE se da svojim poljoprivrednicima pomognu koliko mogu. Koliko im to omogućava budžet, koji je u mnogobrojnim lokalnim samoupravama veći ove godine. Opštine pomažu na razne načine - neke obezbeđuju semenski materijal, pojedine otplaćuju kamate na kredite ili podmiruju troškove osiguranja, a poljoprivrednici negde mogu da računaju i na pola para za nabavku opreme, stoke....

Budžetski fond za unapređenje poljoprivrede u Novom Sadu ove godine "težak" je oko 500.000 evra. Najznačajnija stavka, kako je najavio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, biće pomoć poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom.

- Planiramo da, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbedimo novac za osiguranje poljoprivrednih površina - najavio je Vučević. - Na taj način, želimo da pomognemo poljoprivrednicima iz našeg grada da obezbede svoje prinose.

Jovan Miladinović, načelnik Odeljenja za privredu u Gradskoj upravi u Loznici, kaže da je ovaj grad lane u unapređenje agrara uložio oko 14 miliona dinara, a u ovoj je, za te namene, predviđeno 26 miliona dinara. Pogodnosti je lane iskoristilo 381 registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Domaćini koji kupe novu poljoprivrednu mehanizaciju, nabave nova grla stoke, sadnice, opremu protiv grada.. prilažu račun i iz gradske kase dobiju polovinu novca.

ŠAPČANI KOPAJU BUNARE JEDAN od najvećih projekata lane u Šapcu bilo je subvencionisano kopanje dubinskih bunara. - Zahvaljujući iskopavanju 82 bunara u bezvodnoj Pocerini, nikli su zasadi voća i povrća na više od 500 hektara - kazao je Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu. - Subvencionisali smo nabavku umatičenih grla svinja, ovaca i koza, što je koristilo 50 gazdinstava. Veštačko osemenjavanje goveda koristilo je 380 farmera sa nešto više od 2.000 grla stoke, a osemenjavanje svinja oko 1.000 domaćinstava. Nastaviće se i sa plaćanjem kamata za subvencionisane kredite.

Poljoprivrednici u Čačku od svog grada mogu da dobiju novac za nabavku kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa, simentalskog govečeta, ovaca, koza. Takođe, za nabavku opreme za mužu i za spravljanje hrane, kupovinu traktora i ostale opreme i mehanizacije za voćarske i povrtarske radove.

- Visina pomoći je 50 odsto od vrednosti investicije, osim za kupovinu obradivog poljoprivrednog zemljišta, gde se iz budžeta daje 30 procenata od vrednosti investicija. Grad Čačak je u ovoj godini u budžetu opredelio oko 66,5 miliona dinara za podsticajna sredstva u poljoprivredi.

Iz gradskog budžeta u Valjevu prošle godine izdvojeno je milion dinara za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite. Iznos pojedinačnog kredita je od 50.000 do 200.000 dinara, a Valjevo sufinansira kamatu za poljoprivredni kredit proizvođačima u iznosu od 100 posto. Za podršku agraru Valjevo je lane iz budžeta izdvojio 6,7 miliona dinara.

Poljoprivrednici u Kraljevu, prošle godine na raspolaganju iz budžeta imali su 70 miliona dinara. Od toga, 12 miliona namenjeno je regresu za reproduktivni materijal i 20 miliona za regresiranje troškova osiguranja, odnosno 50 odsto od vrednosti polise. Za sufinansiranje kamata za kredite poljoprivrednika izdvojeno je pet miliona, dok je za subvencionisanje primarne poljoprivredne proizvodnje opredeljeno 30,5 miliona dinara.

Požarevac je u prethodne dve godine poljoprivrednicima davao podsticaje u iznosu od 600.000 evra. Ova sredstva dodeljena su za nabavku opreme i mehanizacije i za plaćanje kamata na kratkoročne kredite poslovnih banaka.

- U 2018. dodelićemo oko 90 miliona dinara podsticaja - rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Ove godine poljoprivrednici Niša mogu da računaju na značajnu pomoć lokalne samouprave jer je agrarni budžet povećan na 40 miliona dinara. Prema rečima Saše Stoiljkovića, sekretara Sekretarijata za poljoprivredu, grad finansira 15 programa kojima na raznim nivoima pomaže poljoprivrednike. Jedan od njih je i plaćanje kamate na komercijalne kredite onima koji ispunjavaju uslove. Najbolje uslove u Srbiji imamo za program osiguranja gde finansiramo čak sa 70 odsto polise.

U PIROTU NAJVIŠE U VOĆE LOKALNA vlast u Pirotu ove godine će iz budžeta od oko 1,8 milijardi dinara, za razvoj poljoprivrede utrošiti 50 miliona dinara. Pomoćnik gradonačelnika za razvoj sela i poljoprivrede Goran Popović kaže da je prošle godine najviše utrošeno za razvoj voćarstva, kupovinu mehanizacije, povrtarstvo, dok su kamate subvencionisali u 152 slučaja.

Za ovu godinu, registrovanim poljoprivednim gazdinstvima u svim selima Gornjeg Milanovca opredeljeno je ukupno 50 miliona dinara podsticajnih sredstava iz opštinskog agrarnog budžeta.

- Opština je lane primila više od 1.300 zahteva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje - kazao je prvi čovek Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević. - Izdvajamo sredstva i za osiguranje i podizanje protivgradnih mreža.

Budžet za poljoprivredu u Kruševcu ove godine iznosi 40 miliona dinara. Poljoprivredna proizvodnja se putem direktnih plaćanja podstiče sa 700.000 dinara, 1,5 miliona dinara namenjeno je podsticajima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i prerade. Kruševac finansira i kamatu na kredite. Čak 19.930.000 dinara namenjeno je ruralnom razvoju i to kroz investiranje u poljoprivredna gazdinstva. Za 2018. namenjeno je 10 miliona dinara za revitalizaciju poljskih puteva. U protivgradnu zaštitu uložiće se dva miliona dinara.

Opština Paraćin je u 2018. opredelila nešto više od 19 miliona dinara za nastavak komasacije u Donjem Vidovu, uređenje poljskih puteva, subvencionisanje nabavke mehanizacije i druge poljoprivredne opreme. Ukrupnjava se više od hiljadu hektara. U zavisnosti od interesovanja, subvencija je od 30 do 40 odsto računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije