Srbije preko Grčke rešava pitanje gasa?

P. ŽIVKOVIĆ

12. 09. 2017. u 09:01

Grčka uputila poziv našoj zemlji da učestvuje u izgradnji terminala za tečni prirodni gas. Ponuđeno nam vlasništvo petine terminala u Aleksandropolisu

Србије преко Грчке решава питање гаса?

PONUDA U teretnoj luci Aleksandropolis planirana je izgradnja skladišta za gas

SRBIJA neće imati problema sa snabdevanjem gasom. Tako zvuče vesti iz Atine. Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju, Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji i bude vlasnik dela budućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) - poznat po engleskoj skraćenici LPG (liquified natural gas) - koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis, 14,5 kilometara udaljenoj od delte Marice, samo 30 kilometara od granice s Turskom i oko 300 kilometara od Soluna.

Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 odsto terminala, koliko bi imali i DEPA (Grčka gasna kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije.

Srbija bi mogla da računa na povlačenje sredstava iz evropskih grantova, dakle bespovratnih finansijskih sredstava, jer se taj projekat podudara sa zaključcima Evropskog projekta o zajedničkim interesima (PCI - EC Regulation 347/2013), što je jedan od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je već ranije usaglašen sa Grčkom i Bugarskom. Taj projekat bi omogućio novi pravac snabdevanja Evrope ovim izuzetnim energentom.


TPG bi se do luke Aleksandropolis dopremao brodovima, zatim transportovao do 17,6 kilometara udaljenog terminala, gde bi se prevodio u gasovito stanje i tako transportovao dalje. Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 kubnih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijardu kubnih metara gasa.

Od tog terminala gasovod vodi do grčkog Komotinija, odakle kreću cevi do bugarske Stare Zagore, a odatle do Dimitrovgrada, i dalje do Niša u Srbiji, gde bismo mi izgradili naš terminal.

Evropska unija je već reagovala, i za projekat i izgradnju našeg gasovoda je povećala finansijska sredstva iz svojih grantova sa 14 na 49,6 miliona evra.

U evropskom projektu jasno piše da je plan da gas tako dopremljen u Aleksandropolis ide i za Rumuniju, Mađarsku, sve do Ukrajine, a jasno je da bi te količine gasa bile isporučivane preko Srbije, što bi imalo i popriličan finansijski efekat od transporta.

Srbija sa završetkom ovog projekta ne samo da bi imala veliki devizni priliv, već bi smanjila i zavisnost od postojećeg gasovoda koji ide preko Mađarske.

Prema projektu Evropske unije, ovaj gasovod bi trebalo da bude izgrađen do kraja 2019. godine.

ŠTA JE TEČNI PRIRODNI GAS

TEČNI prirodni ili tečni zemni gas se u prirodi nalazi u gasovitom stanju. Da bi se preveo u tečni, zbog lakšeg transporta, mora da se očisti od pojedinih elemenata i da se rashladi na - 163 stepena celzijusa, pri čemu je pritisak manji od 2,5 bara.

Pretvaranjem u tečnost, zapremina ovog gasa se smanjuje 614 puta. Posle nafte, sadrži najviše energije i ima najveću toplotnu moć.

Najveći proizvođači TPG su SAD, Iran, Irak, Rusija, Izrael, Katar, Azerbejdžan, Alžir...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Шатор

12.09.2017. 09:30

Интересантно. Ово се коси са планом за терминал на Крку. Овај има предност јер извор би могао бити диверзификован за разлику од оног на Крку. Једино цијена остаје проблем, јер руски природни гас је далеко најповољнији, али кад ЕУ већ даје паре, што да се то не искористи. Ако има интереса нека иде 5 гасовода кроз Србију и нека сви раде.

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

12.09.2017. 09:37

А оно најбитније за грђане Србије се не сме ни поменути, а то је, колико ће коштати м3 тог гаса из шкриљаца,па тај ће бити дупло скупљи од руског гаса и нама такав СКУПИ И ПРЉАВ гас НЕ ТРЕБА !!!

Vuk Popovic

12.09.2017. 09:37

Ovaj vid transporta je dva do tri puta skuplji od klasicnog transporta cevovodom.

jeremija

12.09.2017. 09:38

To će Amerikanci zabraniti, pa će Srbija ukoliko uđe u ovaj projekt izgubiti joč koju desetinu miliona Evrića.

Vuk Popovic

12.09.2017. 09:42

Nije LPG vec LNG. prazna prica, taj gas je 3 puta skuplji od gasa koji dolazi cevovodom iz Rusije

zarije

12.09.2017. 09:46

Nema najvažnije informacije.Ko će snabdevati taj terminal, Amerikanci?Da li to treba zabiti nož Rusima i plaćati najskuplji gas na svetu, američki ???.Čim nema informacija, sprema se pljačka.Imamo iskustva !!!.

maniks

12.09.2017. 09:57

A odakle bi se brodovima gas doremao do luke Aleksandropolis., zasto to nije napisano.i koliko bi takav prenos gasa povecao cenu i ciji je to gas.

Mj

12.09.2017. 10:31

Kakva divna vest, oslobodicemo se energetske zavisnosti od Rusije i bicemo samostalna i suverena zemlja koja kupuje gas od Amerike. To sto je cena visa za tricavih 99, 99% samo govori o tome da imamo mnogo para i da nam ide bolje nego ikada.

Александар Првуљ

12.09.2017. 10:35

Размишљам, а шта ће нама станица у Грчкој? И како после до нас? На кркаче?Тај исти терминал можемо да направимо и у Београд/Панчеву, а ТПГ довозити Дунавом?

srbin

12.09.2017. 10:37

srbija ne sme da uđe u nikakv posao sa grcima ucestvovacemo u izgradnji ali ventilk ce biti kod grka dizace nam cenu gasa jednom mesecno jer ako damo pare za izgradnju onda cemo biti uslovljeni a to ce grci rado iskoristiti da nas pljackaju kroz cenu setimo se braske ljubavi iz devedesetih kada su samo nama naplacivali vize a hrvatima slovencim,i drugima nisu ovo je naj opasnija opcija za srbiju nikako sa grcima u posao

Milan

12.09.2017. 12:38

Treba nam, i treba nam Juzni tok. Gas sa dve strane, pa kada crkne jedna slavina, ima druga. To se zove alternativa, i alternativa mora da postoji za sve! A ovi pametnjakovici sto bi da krade terminal na Dunavu, ocigledno su o tecnom prirodnom gasu slusali u Parovima i Zadruzi.

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

12.09.2017. 12:54

Одмах прелазим на грејање са топлотним пумпама, не пада ми на памет тродупло платити овај "прљави" амерички гас.

Šipčić Vlade

12.09.2017. 16:42

Lažete, mažete ovaj narod poniženi ali ne i poraženi. Ko Vam je pisao ovu vest? Tahir i kompanija...