Rusi zovu Miškovića u Ideu

D. STOJAKOVIĆ

27. 03. 2017. u 07:40

Vlasnik "Delte" će učestvovati u spasavanju Todorićevog biznisa u Srbiji. Opcija poverilaca uvođenje profesionalnog menadžmenta u "Agrokor" radi sanacije

Руси зову Мишковића у Идеу

Foto N. Fifić

RUSI zovu Miroslava Miškovića da spase biznis Ivice Todorića u Srbiji. Ova informacija je potvrđena "Novostima" iz više izvora iz jedne od najvećih zemalja na svetu, ali i iz zapadnih investicionih fondova, koji su preuzeli deo dugova posrnulog hrvatskog tajkuna.

Prema našim saznanjima, za poslove "Agrokorovih" firmi u regionu trenutno ne postoji kupac. Preveliki dugovi odbijaju bilo kojeg investitora, pa su poverioci odlučili da Todorićeve poslove prvo saniraju i učine ih profitabilnim. Uvođenje profesionalnog menadžmenta je opcija. Miškovićevo ime se iskristalisalo, zbog njegovog iskustva u trgovini.

Ne treba podsećati da je vlasnik "Delta holdinga" napravio ogromnu trgovačku imperiju i da je kroz lance "Maksi" i "Tempo" postao vodeći igrač u Srbiji i jedan od lidera u Crnoj bori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji. Kruna njegovog poslovanja je i prodaja pomenutih lanaca belgijskom "Delezu" sa 932 miliona evra.

Mišković se time nametnuo kao rešenje, jer i Rusi i Amerikanci veruju da je jedino njegov menadžerski tim sposoban da poslovanje "Merkatora S", "Idee" i "Rode" u Srbiji dovede na profitabilan nivo. Iako je Mišković odbijao da uopšte razgovara o problemima "Agrokora", zbog velikog prijateljstva sa Ivicom Todorićem, sada se situacija promenila.

SPAS IZ BELGIJE PRILIKOM prodaje "Maksija" belgijskom "Delezu" 2011. godine i Miroslav Mišković je imao probleme sa dugovima. Tadašnja "Delta maksi grupa" je imala dugovanja od čak 300 miliona evra, koje su kupci preuzeli.

Iako su u "Delti" odbili da daju komentar na ovu temu, "Novosti" nezvanično saznaju da Miškoviću izuzetno prija poziv da se vrati u velike poslove, kada je trgovina u pitanju. Prema informacijama do kojih smo došli, Mišković je vrlo blizu odluke da prihvati ovaj izazov, a nije nerealno da čak i otkupi Todorićev biznis po okončanju njegove sanacije.

Jedina prepreka za ulazak Miškovića u "Merkator S", koji gazduje "Ideom" i "Rodom" kod nas, jeste njegov loš odnos sa vladajućom garniturom. Ipak, naši sagovornici procenjuju da je važnost spasavanja "Agrokorovih" poslova u Srbiji, koji iznose jedan odsto srpskog bruto društvenog proizvoda, razlog da se i ti odnosi relaksiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Petar

27.03.2017. 08:14

Miskovic nema vise ni jednog menadžera koji je stvorio i vodio mAxi.Svi su ga napustili. Nema on ni znanja ni energije da vodi maloprodajni lanac.i nisu belgijanci spasili Miskovica, on je samo dobro prodao svoj biznis. 300 miliona EUR kredita na 1,5 milijardu prometa se lako nosi....

Анти Антифа

27.03.2017. 08:31

Режим је све учинио све да трговина не буде у србским рукама.Руси су већи Срби од већине Срба

Nefer Niro

27.03.2017. 08:35

Maxi je posao vodeći igrač u regionu jer Mišković nije plaćao male dobavljače,uništio je na hiljade malih dobavljača.P rilikom prodaje Delezu taj dug je iznositi 300 miliona €,mnogi to nisu preživeli!

Nedefinisano

27.03.2017. 08:55

Realan poslovni potez, sta ste ocekivali da ce se obratiti Matijevicu ili vlasniku Amana. Agrokor ima 500 miliona duga bankama a o dobavljavima niko ni ne govori! Za Ruse Miskovic nije lopov i kriminalac nego ozbiljan poslovan covek, oni nisu u prediznornoj kampanji....

Goxi

27.03.2017. 09:20

Pa nije samo Miskovic profitibilan, imamo mi puno biznismena, a mogli su i Peconiju, Rutovicu i drugima da ponude...

Bernn

27.03.2017. 10:03

ne znam je li i kako je mutio,ali evidentno je da ovaj covjek ima dar za biznis i da umije da rukovodi korporacijama,jer ga ne bi rusi i zapadnjaci dzabe zvali

Vlada

27.03.2017. 10:21

...iz vise izvora,jedne od najvecih zemalja, na svetu???...,pa ako ja ne gresim, Rusija jeste najveca zemlja na svetu!

Милорад

27.03.2017. 10:27

Опрезно са овим "мангупима" ,зачуђујуће је како само спремни да се зачас умешам тамо где нетреба ,поготово у овим трговинским "марифетлуцима.Србији требају много озбиљнији послови за трговинске послове сви чекају у реду већ одавно.

Србо

27.03.2017. 10:54

Лош однос са владајућом гарнитуром? Бизнис је у интересу свих страна.Лошег односа нема, ако свако ради свој део посла и наравно, плати порез.

Milutin Butković

27.03.2017. 10:56

Opcija poverilaca uvođenje profesionalnog menadžmenta u "Agrokor" radi sanacije. A jel do sad menadžment bio amaterski?

Miodrag

27.03.2017. 11:02

Ma super, sumnjivi likovi sakriveni iza "braca Rusi" zovu Miskovica da o trosku gradjana Srbije spasava svog brata komunistu tajkuna Todorica. Pravi bratski, u pljacki gradjana na ovim prostorima, poduhvati. Da li ljudi znaju da deca Miskovica i Todorica imaju luksuzne vile i automobile kao npr Bentli na Beverli Hilsu? Da li ce se mozda to upotrebiti za isplatu dugovanja za Agrokor, ili ce sva dugovanja kao i za "uspesnu" Deltu, opet platiti gradjani Srbije i Srbija sa svojom imovinom.

dragan

27.03.2017. 12:04

Jao,spasavaj se ko moze pa on je svima dugovao i napravio dugove,zato je i prodao Delezeu.Delez jedini posluje pozitivno ostali su svi u velikim dubiozama kao Agrokor.

MarkoBgd

27.03.2017. 12:13

Zar smo stvarno toliko loš narod ili braća Rusi u Srbiji za svoje predstavnike i saradnike uvek biraju najgore? Rusija ne treba da se bruka tako

vagrant

27.03.2017. 13:55

Koliko vidim vecina nije razumela posto je prodat Maxi Delezu.Delez je platio Miskovicu 932 miliona i preuzeo dug dobavljacima od 300 miliona. To znaci da je Maxi prodat za 1,232 miliona Delezu, sto je odlican poslovni potez Delte.Sa Agrokorom je druga prica, posto je njihova kreditna zaduzenost velika, plus dug dobavljacima.Ako bi Miskovic preuzeo Merkator, Rodu i Ideu, sacuvala bi se radna mesta u Srbiji a to nije zanemarljiv broj!

maniks

27.03.2017. 22:02

IDEA treba da propadne i da se vise nikad ne spomene u Srbiji, jer mi Srbi to trazimo. oni hrvati za IDEU kazu da je otvaraju na svakom cosku pod nazivom jer smo mi to trazili, e pa nece biti.Dosta nam hrvata.