Crnogorci neće niški jogurt

V. K. - J. Su.

17. 03. 2016. u 21:45

Црногорци неће нишки јогурт
Ponovo problemi sa aflatoksinom u proizvodima srpskih mlekara. Bačeno 728 kilograma jogurta „Niške mlekare”. Problem što je u CG dozvoljeno 0,05, a kod nas 0,25 mikrograma po kilogramu

UPRAVA za inspekcijske poslove Crne Gore pronašla je povećane količine aflatoksina u jogurtu "Niške mlekare". Inspektori su obustavili odmah uvoz ovog mlečnog proizvoda i naredili njegovo vraćanje i uništavanje. Kako saznajemo, reč je o 728 kilograma jogurta.

Neispravni proizvodi "pali" su na graničnom prelazu Dubrakovo. U Upravi ističu da je preko ove "međe" sa Srbijom i Crnom Gorom uvezeno i 87 pošiljaka dugotrajnog mleka i proizvoda od mleka. Uzorkovana je svaka pošiljka, uzeto je 156 uzoraka, od kojih su tri bila neispravna.

Dozvoljne količine aflatoksina u Srbiji poslednjih godina dosta su se menjale. Od 0,5 mikrograma po kilogramu, pa do evropskih standarda od 0,05. To, međutim, nije moglo da se održi kod naših proizvođača, pa je krajem prošle godine, nađeno kompromisno i prelazno rešenje od 0,25 mikrograma po kilogramu. U Crnoj Gori, dozvoljeno je 0,05.

- Kada se proizvodi izvoze u druge države, dužni smo da se ponašamo po pravilima zemalja koje kupuju tu robu - rekao nam je Miodrag Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede. - Čitav problem oko povećanih količina u jogurtu "Niške mlekare" rešen je na međunarodnom nivou i sada je sve u redu.

U "Niškoj mlekari" danas niko nije hteo ni da komentariše odakle povećana količina opasnog aflatoksina u jogurtu i da li je pošiljka vraćena iz Crne Gore ili je uništena. Kako su nam rekli, direktor je na putu.

Da su dozvoljene količine aflatoksina u Srbiji visoke, skrenuli su pažnju i predstavnici Evropske komisije. U svom izveštaju preporučili su da se to smanji i dovede na evropski nivo, kako bi se olakšao izvoz domaćim proizvođačima u EU. Nezvanično, granica je podignuta zbog proizvođača koji su kukuruz iz 2015. mešali sa onim plesnivim iz 2014. godine.


AFERA

Afera koja je pre tri godine podigla na noge građane Srbije, kada je otkriveno koje koncentracije aflatoksina ima u domaćem mleku, i šta piju, merila se u milionima evra. Trećina kukuruza iz rezervi je bila zaražena, a inspekcije su zatvorile male proizvođače mleka.

Rezultati iz Nemačke tada su otkrili da pojedini uzorci imaju 0,86, pa čak i 1,2 mikrograma po kilogramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

alfa...!

18.03.2016. 20:24

Nema bacanja,odmah dostaviti pomenuti jogurt u Kragujevac..............

charlie

20.03.2016. 21:43

Kada se proizvodi izvoze u druge države, dužni smo da se ponašamo po pravilima zemalja koje kupuju tu robu............Ne mogu da verujem šta je čovek izjavio.Pa nije u pitanju farbanje proizvoda u tradicionalne boje jednoga naroda,ovde se radi o zdravlju ljudi.Kako je moguće da su naša deca otpornija od crnogorske kada je Aflatoksin u pitanju.