ОПЕРАТИВНОМ менаџменту компаније "Фијат-Крајслер аутомобили Србија" у Крагујевцу су колеге из Торина незванично саопштиле да евентуално спајање ФКА и "Реноа" неће суштински утицати на план рада фабрике у центру Шумадије до 2022. године, сазнају "Новости". Спремност монтажних трака за серијску производњу новог модела провераваће се већ крајем ове године, како би нови модел, у пуном капацитету, могао да се производи 2020. године.

Параметри за производњу новог аутомобила, који су се у више наврата проверавали на монтажним тракама у Крагујевцу, указују да "Фијат" у овој фабрици планира производњу СУВ теренца, највероватније на бази "пунта" или модела "типо". Оперативци групације из Торина, који су у претходном периоду "скенирали" овдашњу фабрику, поделили су та мишљења са колегама из Крагујевца, уз напомену да им планови топ-менаџмента ФКА нису познати.

За све учесталије медијске дезинформације о раду и опстанку ове компаније у Србији, чланови оперативног менаџмента незванично кажу да би биле смешне да не уносе забринутост међу раднике. Подсећају да су челници компаније у другој половини прошле године запосленима јасно саопштили да је фабрика у Шумадији "обухваћена" планом производње ове групације у наредних пет година, те да су неозбиљне тврдње да ће неко затворити најмодернију фабрику у групацији, у коју је уложено скоро милијарду и по евра.

Прочитајте још - "ФЦА Србија" без премца на тржишту лаких комерцијалних возила

Раднике је забринула и недавна "информација" према којој ће челници компаније од надлежног министарства ускоро затражити сагласност да запослени још 95 дана буду на плаћеном одсуству.

- Уз подношење захтева за одобрење више од 45 дозвољених радних дана на плаћеном одсуству, потребно је и мишљење синдиката, а нама такав захтев није достављен - каже Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката ФКА Србија. - Запослени су забринути, јер су ту информацију објавили поједини медији.

Радници су у току ове године 30 дана већ били на плаћеном одсуству. Како "Новости" незванично сазнају, постоји могућност да до краја године број дана на плаћеном одмору буде нешто дужи од законом дозвољеног периода, али то скоро сигурно, тврде челници фабрике у Крагујевцу, неће бити још 95 дана.

Прочитајте још - Радници крагујевачког ''Фијата'' се враћају у производњу

ИДУ ЗА ВЕЋОМ ПЛАТОМ

ЈЕДАН број запослених у "ФКА Србија" је крајем прошле и у току ове године напустио фабрику и нови ангажман нашао у другим иностраним компанијама, пре свега у немачком "Сименсу". Градом се преносе гласине да се на тај корак одлучују због забринутости за опстанак компаније. Радници нерадо причају о својој одлуци, али већина тврди да кључни мотив није несигурност у "Фијату", већ боље радно место и већа плата у новој фирми.