Virus korona ne miruje, porast broja obolelih, Krizni štab danas o novim merama!

E. V. N.

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 08:04

Вирус корона не мирује, пораст броја оболелих, Кризни штаб данас о новим мерама!

Infektivna klinika u Beogradu Foto P. Milošević

Srbija je na prvom mestu u regionu po broju testiranih
NALET virusa korona i dalje ne jenjava. U poslednja 24 sata zabeležene su 254 novozaražene osobe od 4.905 testiranih. Preminule su tri osobe, a broj pacijenata na respiratoru iznosi 31.

Novo žarište virusa je u Zlatiborskom okrugu, gde je za poslednja 24 sata registrovan čak 71 oboleli.

Kojim dodatnim merama će država da zauzda ponovno širenje kovida 19, odlučivaće se danas na sednici Kriznog štaba.

- Kada je u pitanju Vlada, danas ćemo imati Krizni štab. Verujem da će sigurno, na osnovu svih parametara koje imamo, doneti adekvatne mere, a one će biti samo u skladu sa time da se zaštite zdravlje i životi građana Srbije - istakao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Inače, Srbija je na prvom mestu u regionu po broju testiranih, ali to ne znači da se testiraju svi sumnjivi na koronu. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kaže da prioritet imaju oni sa simptomima:

TRUDNICE KOVID pozitivne trudnice sve preglede mogu da obave u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", kao i u drugim ginekološkim zdravstvenim ustanovama.
- Svako porodilište ima poseban deo namenjen za zbrinjavanje kovid pozitivnih trudnica, u kojem se obavljaju pregledi, porođaji i sva potrebna dijagnostika - navode u Ministarstvu zdravlja.

- Oni koji su imali kontakt sa zaraženima, ali nemaju nikakve simptome nisu prioritet, testiraju se samo kontakti sa simptomima. Ostale molimo za strpljenje. Ako je osoba samo bili u kontaktu sa zaraženim, a nema simptome, ne treba da žuri sa testiranjem, jer period inkubacije može da traje više dana.

Kad je o bolničkim kapacitetima reč, ministar Lončar je istakao da oni nisu ni blizu popunjeni i da se o tome striktno vodi računa:

- Ima dovoljno kapaciteta, čak smo ih i proširili. Ne treba svi da idu na Infektivnu kliniku već u kovid-ambilante gde mogu da urade sve preglede i testiranja. Imamo ambulante koje u Beogradu rade i vikendom i dežuraju noću. One se nalaze u Cara Dušana 176 u Zemunu i u ulici Čarlija Čaplina 18 na Paliluli.

Dovoljno ima i zaštitne opreme, testova i lekova.

- Imamo svega, ne samo za sada već i za jesen - naglasio je ministar Lončar. - A to nije malo, s obzirom na to koliki broj ljudi se pregleda, testira i zbrinjava u medicinskim centrima.

Da korona ne "miruje", svedoči i činjenica da je u Žitištu, gde u prvom talasu nije bilo zaraženih, sada ima njih troje. Posle urađenog testiranja, dve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji, dok je jedna zadržana na bolničkom lečenju.

U Zlatiborskom okrugu čak 47 novoobolelih je iz Užica, devet iz Čajetine, pet iz Prijepolja, troje iz Bajine Bašte, po dvoje iz Arilja i Nove Varoši i po jedan iz Požege, Priboja i Sjenice.

Broj zaraženih virusom korona raste i u gradu na Ibru. Kako navode u Zavodu za javno zdravlje Kraljeva, od 23 testirana uzorka, sedam je pozitivno na kovid 19. Od 17. juna u Kraljevu je registrovan 31 novi slučaj infekcije sa srednje teškom kliničkom slikom koja zahteva hospitalizaciju.

Vojska montira šatore u ispred ZC u Novom pazaru Foto Tanjug


- Očigledno je da se preporuke o okupljanjima bilo koje vrste, naročito u zatvorenom prostoru gde uglavnom boravi mlađa populacija, kao i o socijalnoj distanci i ličnoj samozaštiti ne poštuju - rekao je dr Aleksandar Macan, direktor ZzJZ. - Moramo da budemo odgovorniji, da primenjujemo preventivne mere i da na taj način sprečimo širenje infekcije.

U Moravičkom okrugu, koji čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, za poslednjih sedam dana virusom korona zaraženo je ukupno 35 osoba, saopštio je čačanski radni tim za praćenje epidemije. U toku sedmice u Čačku je zaraženo 29 ljudi, u Gornjem Milanovcu četvoro i u Lučanima dvoje, dok u Ivanjici nije bilo zaraženih. U Opštoj bolnici u Čačku je smešteno 25 pacijenata koji imaju virus korona, od kojih je jedan na respiratoru.

U Kragujevcu, gde je u subotu uvedena vanredna situacija, i dalje raste broj zaraženih. Na lečenje u Kliničko-bolnički centar primljeno je još devetoro pacijenata sa težom kliničkom slikom, tako da su na lečenju trenutno 63 obolela, od kojih je 10 na respiratoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije