Utočište za novi životni početak: U Veterniku useljeno 276 izbegličkih porodica

Z. GRUMIĆ

subota, 06. 06. 2020. u 07:21

Уточиште за нови животни почетак: У Ветернику усељено 276 избегличких породица

Ministar Ivica Dačić uručuje ključeve

U nove stanove u Veterniku useljeno 276 izbegličkih porodica prognanih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

SVEČANO i vrlo emotivno bilo je u petak na skupu u novoizgrađenom stambenom naselju u Veterniku, gde je ključeve svojih novih domova dobilo 276 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada. Dodeljeni stanovi su deo "Potprojekta 5" Regionalnog stambenog programa (RSP), koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, a čija je ukupna vrednost 52 miliona evra, istakao je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, pozdravljajući korisnike stanova i mnogobrojne goste na svečanosti:

- Dok se najiskrenije nadam da je došao kraj svim patnjama i stradanjima srpskog naroda, ma gde on živeo, posebno se radujem činjenici da će izbegličke porodice na ovako važnom mestu, ovde u Veterniku, naći svoje sigurno utočište i novi dom.

Jedan od novih vlasnika, Siniša Lečić iz Mostara, uselio se u novi stan sa suprugom i troje dece. - Sad znamo gde smo i šta smo. Nismo više podstanari. Ovo je za mene i moju porodicu novi početak - kaže on uzbuđeno za "Novosti".

U okviru ovog potprojekta planirano je useljenje ukupno 1.847 stambenih jedinica u 25 lokalnih samouprava. Dačić je rekao i da se sa predstavnicima međunarodne zajednice dogovara sličan program za raseljene sa Kosova i Metohije.

Bruto površina kompleksa zgrada u Veterniku je 19.877 metara kvadratnih, a ukupna vrednost radova iznosi 6,7 miliona evra.

Osim ministra Dačića, na svečanosti su bili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, šefica Sektora operacije Delegacije EU Leoneta Pajer, ambasador OEBS-a Andrea Oricio, komesar za izbeglice Vladimir Cucić...