Novosti saznaju: I doktorka Hitne pomoći iz Kruševca pozitivna na virus korona

NovostiOnline/ S.BABOVIĆ

subota, 28. 03. 2020. u 22:01

Новости сазнају: И докторка Хитне помоћи из Крушевца позитивна на вирус корона

Foto: S. Babović

Prema informacijama “Novosti” radi se epidemiološka rekonstrukcija kontakata medicinske radnice kod koje je utvrđen KOVID-19
KRUŠEVAC-MEĐU 18 potvrđenih slučajeva korona-virusa u Rasinskom okrugu je i doktorka Službe hitne medicinske pomoći u Kruševcu, saznaju “Novosti” iz više izvora.


Prema informacijama “Novosti” radi se epidemiološka rekonstrukcija kontakata medicinske radnice kod koje je utvrđen KOVID-19 i preduzimaju sve potrebne mere, a radiće se i na dezinfekciji prostora ove zdravstvene službe pri Domu zdravlja.


Ovo je drugi potvrđen slučaj korona-virusa u zdravstvu Rasinskog okruga, a prethodno je,kako su “Novosti” pisale, KOVID-19 utvrđen kod lekara koji radi u privatnoj praksi u Varvarinu. Do sada je korona-virus u kruševačkom kraju uglavnom registrovan kod lica,koja su na “frekventnim” radnim mestima (fabrika,preduzeće,šalter,ordinacija). Kako su upućeni na intenzivniju komunikaciju s ljudima, pred stručnim službama je izazov da dobiju što precizniju epidemiološku sliku i prirodno, spreče dalje širenje virusa.


U međuvremenu su radnici Javno komunalnog preduzeća krenuli sa dezinfekcijom više od 400 višespratnica na teritoriji grada,a redovno se dezinfikuju ulice u gradu i okolini. Opšta bolnica sa urgentnim prijemom dezinfikuju se tri puta dnevno,a radi se i na kontinuiranom čišćenju ambulanti i drugih ustanova od vitalnog značaja za grad.


Tačno 200 rezervoara postavljena na teritoriji Kruševca sa rastvorom natrijum hipohlorita se kontinuirano dopunjuje. Do povremenih nestašica na više lokacija dolazilo je usled toga što su Kruševljani uzimali ogromne količine rastvora,čija je potpuna nestašica objektivno isključena. Kruševac od pre nekoliko dana ima i svoj uređaj za proizvodnju dezinfekcionog sredstva za ruke i radne površine i sedmomesečne zalihe kuhinjske soli, koje se koriste u postupku dobijanja rastvora.KRENULA ISPORUKA PAKETA ZA 31.200 PENZIONERA


NA adrese penzionera u okolini Kruševca krenuli su da pristižu paketi, uz podršku brojnih volontera angažovanih pri Štabu za vanredne situacije. Svako od 31.200 sugrađana starijih od 65 godina trebalo bi da dobije paket sa brašnom, vodom, praškom, kvascem, zaštitnom maskom, medicinskim alkoholom,dezinfekcionim sredstvima i specijalnim izdanjem novina gde su objavljene informacije i kontakti institucija i zdravstvenih ustanova neophodnih u vanrednom stanju.