Ovih dana iz celog sveta dolaze slike medicinskog osoblja koje se nadljudskim naporima bori da obuzda epidemiju virusa korona, a među njima su i srpski lekari i medicinske sestre.


Posebno loša situacija je u Nišu gde među zaraženima ima lekara i medicinskih sestara, od kojih je jedna hospitalizovana. Zbog ovoga su, prema rečima epidemiologa Branislava Tidorovića, dve klinike bile praktično zatvorene.


Pročitajte još: Pogledajte ispraćaj kubanskih heroja: Brigada lekara krenula u Italiju, na prvu liniju fronta (VIDEO)


Podršku svojim kolegama i sugrađanima u ovim teškim trenucima daju Dr Milena Stojanović, viši medicinski tehničar Nikola Trajković, kao i prof. dr. Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziologiju. Ovo su medicinari koji brinu o najtežim pacijentima koji su na respiratorima, a imaju i svoj “hešteg” #daljenećešmoći.


Prof. dr. Radmilo Janković


O njihovim naporima najbolje svedoči fotografija njihovih lica kada skinu zaštitnu opremu, nalik onima iz Kine ili Italije.


- Bodrimo jedni druge, ali i naše Nišlije koji treba da znaju da su u sigurnim rukama. Nikome nije lako i samo zajedno možemo da se izborimo. Lekari tako što će brinuti o zaraženima a svi ostali tako što će sedeti kući i poštovati pravila. Tako ćemo na kraju svi biti pobednici jer "dalje nećeš moći", poručuje direktor Janković.


Niš se, inače, sprema za veći priliv zaraženih u bolnice, pa je stoga zgrada stare Hirurgije spremna da primi dodatan broj pacijenata sa težom kliničkom slikom.