IAKO ne postoji naredba, sve veći broj obrazovnih ustanova u Srbiji se opredeljuje za školske uniforme, a primer dobre prakse je opština Surdulica, u kojoj đaci nose kreacije Verice Rakočević, koja je svoj dizajnerski rad rado darovala ovdašnjim učenicima.

I ministar prosvete Mladen Šarčević je prilikom nedavne posete školi u Surdulici primetio da učenicima uniforme pristaju bolje nego, na primer, deci u Londonu, bez obzira na to što tamo postoji višedecenijska tradicija ovakvog školskog oblačenja. Rekao je i da ga raduje činjenica da više od polovine školaraca u Srbiji nosi neki vid uniforme.

- Godinu pre Verice Rakočević, jednoobraznu odeću za đake je osmislila kreatorka Dragana Ognjenović, a u međuvremenu se pridružila i njena koleginica Suzana Perić. Pritom, utisak da su školske uniforme u Surdulici najlepše ne znači da su skuplje od drugih, već da su ljudi bili maštovitiji i napravili nešto što deca vole da nose - smatra ministar Šarčević.

Podsećajući na to da su predlozi o donošenju naredbe najpre izazivali komentare kako narod nema para, pa će to roditeljima biti skupo, prvi čovek srpske prosvete skreće pažnju na vaspitnu ulogu školskih uniformi i zahvaljuje ustanovama koje su to prepoznale, pa pronašle način da ih obezbede.

PROČITAJTE JOŠ: Šarčević: Uskoro epilog “slučaja troje dekana”

Ministar u tom smislu ističe i primer Požarevca, gde su đačku odeću obezbedili gotovo bez ikakvih ulaganja.

- U čak 15 tamošnjih škola su osnovane učeničke zadruge posredstvom kojih su nabavljali udžbenike po znatno nižoj ceni, pa je novac ušteđen na taj način iskorišćen za kupovinu materijala za uniforme koje im je sašila Tekstilna škola iz Novog Pazara - objašnjava ministar Mladen Šarčević.

Ministar sa domaćinima i surduličkim osnovcima

AMBLEMI

SVI učenici u Surdulici nose gotovo identične uniforme, razlika se ogleda samo u izvezenom amblemu - u zavisnosti od toga koju školu ko pohađa. Inače, predlog o uvođenju jedoobraznog oblačenja svojevremeno nije izazvao negodovanje ni roditelja ni učenika, pa sada nastavnici u šali komentarišu kako se više i ne sećaju kako je bilo "pre uniformi".