AUTOBUS koji je nemačka policija pre nekoliko dana isključila iz saobraćaja poslednji put je prošao redovan šestomesečni pregled u Srbiji 28. decembra prošle godine i dobio je zeleno svetlo i za međunarodnu vožnju! To za "Novosti" tvrdi Predrag Lukić, direktor za saobraćaj "Laste". Dakle, posle manje od mesec dana od provera u Beogradu, njihovom vozilu je u Nemačkoj zabranjeno da nastavi putovanje, jer je policija utvrdila "tehničke kvarove koji ne dozvoljavaju dalje učešće u saobraćaju".

Nemački mediji su naveli da je autobus, krntija, u stanju raspadanja - karoserija je zarđala, rupe su popunjene penom, polomljen amortizer, a kočnice neispravne. To su utvrdili golim okom, a tek sledi izveštaj sa tehničkog pregleda, koji će u narednom periodu dostaviti srpskom prevozniku.

Lukić objašnjava da je autobus otišao na liniju za Nemačku umesto drugog vozila koje radi na toj liniji, a koje je ostalo u kvaru u Autocentru u "Lasti" u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski autobus šokirao nemačku policiju: Prešao 1,3 miliona kilometara i RASPADA SE, a u njemu vozili putnike (FOTO)

- Da bi se što pre reagovalo i da bi putnici što manje čekali poslat je autobus koji je mogao u najkraćem mogućem roku da stigne na polaznu stanicu - ističe direktor za saobraćaj "Laste". - Autobus je star 11 godina, proizveden je i prvi put registrovan 2009. godine, a nije rađen nijedan remont karoserije. Sva vozila naše kompanije obavljaju redovne zakonom propisane tehničke preglede.

Lukić tvrdi da je ova situacija bila izuzetak i da na linijama ka Nemačkoj i uopšte van teritorije Srbije saobraćaju autobusi koji su ili tek nabavljeni ili stari svega nekoliko godina.

- Prošle godine smo obnovili vozni park kupovinom 15 visokoturističkih autobusa i više od 50 vozila prigradskog i gradskog tipa - navodi naš sagovornik. - U 2018. godini je kupljeno više od 80 novih vozila. Prosečna starost voznog parka "Laste" je 10,9 godina. Dnevno u saobraćaju imamo oko 600 operativnih vozila i sva su u tehnički ispravnom stanju.

PLATIĆEMO KAZNU

DIREKTOR saobraćaja Predrag Lukić, kaže da će "Lasta"platiti kaznu koju odrede nadležne službe države Nemačke.

- Nije nam poznato koliko će iznositi kazna - priča Lukić. - Decenijama obavljamo prevoz na ovim linijama i nema razloga da zbog jednog slučaja dođe do bilo kakvog problema.

KONTROLA

KOMPANIJA "Lasta" poseduje sopstveni tehnički pregled. Ovu uslugu nude i trećim licima pod komercijalnim uslovima, a sami kontrolišu i sopstvene autobuse.