Nove kvote za upis na studije: Ideja je da se budžetska mesta dodeljuju po studijskim programima, a ne po fakultetima

Lj. B.

23. 01. 2020. u 21:47

Нове квоте за упис на студије: Идеја је да се буџетска места додељују по студијским програмима, а не по факултетима
Na sednici Senata UB najavljene izmene u određivanju budžetskih mesta na univerzitetima

MINISTARSTVO prosvete formiralo je komisiju koja će pripremiti upis na studije za školsku 2020/21. godinu, a ideja je da se budžetska mesta dodeljuju po studijskim programima, a ne po fakultetima. Više neće biti prelivanja mesta sa jednog studijskog programa na drugi u okviru istog fakulteta. Ovo je u sredu rečeno na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Prema izveštaju za tekuću školsku godinu, koji je predstavio prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu, na osnovnim studijama ostalo je upražnjeno 2.447, odnosno 7,5 odsto budžetskih mesta, dok je praznih samofinansirajućih mesta ostalo 28 odsto. Slobodnih mesta na master studijama na budžetu je ostalo pet odsto, a samofinansirajućih 54 odsto. Na doktorskim studijama na budžetu je ostalo prazno 11 odsto mesta, a samofinansirajućih čak 62,78 odsto.

Pročitajte još - UPIS NA FAKULTETE: Više indeksa nego brucoša

Bulat je naveo i da je iz godine u godinu sve manje studenata i preporučio fakultetima da smisle nove programe kako bi privukli nove akademce.

- Državni fakulteti teško se mogu boriti sa onima koji za male pare nude lake sadržaje, ali tu bitku ćemo dobiti ako ponudimo kvalitetne programe bez obzira na to koliko su oni bili teški, jer će studenti prepoznati svoj interes u tome - uveren je Bulat.

Rektorka Ivanka Popović je istakla da se u Ministarstvu prosvete pripremaju izmene načina finansiranja visokog obrazovanja, ali je istakla da fakulteti neće dobiti manje novca zbog toga što upisuju manje studenata.

Senat je produžio radni odnos profesorima Ekonomskog fakulteta Branislavu Boričiću i Jeleni Kočović na dve godine, prvi put.

RADNA GRUPA ZA BOGOSLOVSKI

SENAT UB skinuo je sa dnevnog reda tačku kojom je bilo predviđeno da se verifikuje mandat člana Senata prof. dr Zorana Rankovića, dekana Bogoslovskog fakulteta. Takođe, Senat je odlučio da formira radnu grupu koja će raditi na usaglašavanju Statuta Bogoslovskog fakulteta sa Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije