NEKOLIKO hiljada vernika iz nemačkog grada Frankfurta i okoline pobunilo se protiv odluke tamošnjih vlasti SPC da zatvore Crkvu Svetog Luke, u kojoj su služeni crkveni obredi više od četiri decenije. Pravoslavci masovno potpisuju peticiju protiv zatvaranja crkve, koju će uputiti episkopu diseldorfskom i cele Nemačke Grigoriju, smatrajući da ne postoji nijedan opravdan razlog za ovaj potez SPC.

Inače, Crkva Sv. Luke nalazi se u strogom centru Frankfurta, i to u delu prostorija koje pripadaju Evangelističkoj crkvi koja je ovaj prostor davala pod zakup SPC. Odnedavno, međutim, SPC je u ovom gradu kupila drugi objekat, koji je preuređen, i SPC je dobila svoj hram, posvećen Svetom Vaskrsenju Gospodnjem. Crkvene vlasti su zato rešile da zatvore Crkvu Sv. Luke, i pre nekoliko dana su započele preseljenje svih crkvenih stvari u novi hram. Vernike je, međutim, dodatno iznerviralo što se sve dešavalo, kako kažu, pod okriljem noći.


PROČITAJTE JOŠ: Najlepša slika dana: Lepa policajka u zagrljaju plivača za Časni krst, a u rukama razvijena zastava Srbije (FOTO)

- Do sada je peticiju potpisalo više od 2.500 ljudi, a sigurno je da će ih biti mnogo više kada je budemo predali vladici Grigoriju - rekao nam je Goran Anđić, pokretač peticije. - Mi ne želimo nikakav raskol, ali ne možemo da se pomirimo za zatvaranjem Crkve Svetog Luke, jer mnogi od nas su tu kršteni, venčavani, tu smo išli na liturgije i za praznike. Smatramo da ne postoji nikakav razlog za zatvaranje, jer su troškovi iznajmljivanja oko 700 evra mesečno, a prinosi koje ta crkva donosi su višestruko veći, a i mnogi vernici su se ponudili da plate zakup za više godina unapred.

On dodaje da u Frankfurtu i okolini živi oko 40.000 pravoslavaca, te da je poslednjih godina više srpskih porodica koje su rešile da život nastave u dijaspori, pa postoji realna potreba za više hramova SPC. Pored toga, novi hram je, naglasio je Anđić, na velikoj udaljenosti, pa je tako teško pristupačan starijim i bolesnim sugrađanima, koji su navikli da dolaze u Crkvu Sv. Luke, koja im je u blizini.

Kao jedno od opravdanja starešina naše crkve otac Simon nam je naveo da su evangelisti vršili pritisak na vlasti SPC da se isele iz ovog prostora.

- Tu informaciju smo proverili, i nadležni iz Evangelističke crkve su to demantovali govoreći nam da smo ovde rado viđeni gosti - kazao nam je Anđić.

Sa druge strane, uprava Crkvene opštine u Frankfurtu navodi da se jednostavno radi o selidbi iz "iznajmljivanog prostora na Betovenplacu u sopstveni hram".

- Ne radi se ni o kakvom "rušenju", ne dao Bog, kako pojedini šire društvenim mrežama, već o redovnom preseljavanju crkvenih stvari u naš hram gde im je i mesto nakon zatvaranja iznajmljenog bogoslužbenog mesta. Odluka Crkve se mora poštovati. Još jednom ponavljamo da se danima spinuju stvari kako se "brani crkva", a radi se suprotno i unosi se nemir u parohiju - zaključuje se u saopštenju CO.


PROČITAJTE JOŠ: Hrabri srpski dečak iz Pariza odbranio je KRST po cenu batina, a sad je dobio specijalni poklon iz HILANDARA

OKUPLjANjE NA JEDNOM MESTU

VLADIKA Grigorije se ovim povodom pismom obratio vernicima u Frankfurtu napominjući da je na mestu episkopa u Nemačkoj tek nešto duže od godinu dana, te da je sasvim prirodno da se o ovom pitanju konsultuje sa lokalnim sveštenstvom.

- U konkretnom slučaju u Frankfurtu, zasad nema nikakvog razloga da ne poklonim poverenje proceni lokalnih sveštenika, pre svega starešine oca Simona Turkića koji je na službi u Frankfurtu već mnogo godina. Njihova procena je da je za crkvenu zajednicu u ovom trenutku bolje da se okuplja na jednom mestu, u Hramu Vaskrsenja. U takvoj odluci ja ih u potpunosti podržavam - naveo je u pismu episkop.