Vernici iz Frankfurta ogorčeni odlukom episkopa: Peticija Grigoriju zbog zatvaranja crkve

V. ILIĆ

20. 01. 2020. u 12:02

Верници из Франкфурта огорчени одлуком епископа: Петиција Григорију због затварања цркве

Foto Fejsbuk

Više hiljada pravoslavnih vernika u frankfurtu i okolini pobunilo se zbog neočekivane odluke diseldorfskog episkopa. Crkvene vlasti ističu da je dovoljna jedna svetinja za 40.000 vernika

NEKOLIKO hiljada vernika iz nemačkog grada Frankfurta i okoline pobunilo se protiv odluke tamošnjih vlasti SPC da zatvore Crkvu Svetog Luke, u kojoj su služeni crkveni obredi više od četiri decenije. Pravoslavci masovno potpisuju peticiju protiv zatvaranja crkve, koju će uputiti episkopu diseldorfskom i cele Nemačke Grigoriju, smatrajući da ne postoji nijedan opravdan razlog za ovaj potez SPC.

Inače, Crkva Sv. Luke nalazi se u strogom centru Frankfurta, i to u delu prostorija koje pripadaju Evangelističkoj crkvi koja je ovaj prostor davala pod zakup SPC. Odnedavno, međutim, SPC je u ovom gradu kupila drugi objekat, koji je preuređen, i SPC je dobila svoj hram, posvećen Svetom Vaskrsenju Gospodnjem. Crkvene vlasti su zato rešile da zatvore Crkvu Sv. Luke, i pre nekoliko dana su započele preseljenje svih crkvenih stvari u novi hram. Vernike je, međutim, dodatno iznerviralo što se sve dešavalo, kako kažu, pod okriljem noći.


PROČITAJTE JOŠ: Najlepša slika dana: Lepa policajka u zagrljaju plivača za Časni krst, a u rukama razvijena zastava Srbije (FOTO)

- Do sada je peticiju potpisalo više od 2.500 ljudi, a sigurno je da će ih biti mnogo više kada je budemo predali vladici Grigoriju - rekao nam je Goran Anđić, pokretač peticije. - Mi ne želimo nikakav raskol, ali ne možemo da se pomirimo za zatvaranjem Crkve Svetog Luke, jer mnogi od nas su tu kršteni, venčavani, tu smo išli na liturgije i za praznike. Smatramo da ne postoji nikakav razlog za zatvaranje, jer su troškovi iznajmljivanja oko 700 evra mesečno, a prinosi koje ta crkva donosi su višestruko veći, a i mnogi vernici su se ponudili da plate zakup za više godina unapred.

On dodaje da u Frankfurtu i okolini živi oko 40.000 pravoslavaca, te da je poslednjih godina više srpskih porodica koje su rešile da život nastave u dijaspori, pa postoji realna potreba za više hramova SPC. Pored toga, novi hram je, naglasio je Anđić, na velikoj udaljenosti, pa je tako teško pristupačan starijim i bolesnim sugrađanima, koji su navikli da dolaze u Crkvu Sv. Luke, koja im je u blizini.

Kao jedno od opravdanja starešina naše crkve otac Simon nam je naveo da su evangelisti vršili pritisak na vlasti SPC da se isele iz ovog prostora.

- Tu informaciju smo proverili, i nadležni iz Evangelističke crkve su to demantovali govoreći nam da smo ovde rado viđeni gosti - kazao nam je Anđić.

Sa druge strane, uprava Crkvene opštine u Frankfurtu navodi da se jednostavno radi o selidbi iz "iznajmljivanog prostora na Betovenplacu u sopstveni hram".

- Ne radi se ni o kakvom "rušenju", ne dao Bog, kako pojedini šire društvenim mrežama, već o redovnom preseljavanju crkvenih stvari u naš hram gde im je i mesto nakon zatvaranja iznajmljenog bogoslužbenog mesta. Odluka Crkve se mora poštovati. Još jednom ponavljamo da se danima spinuju stvari kako se "brani crkva", a radi se suprotno i unosi se nemir u parohiju - zaključuje se u saopštenju CO.


PROČITAJTE JOŠ: Hrabri srpski dečak iz Pariza odbranio je KRST po cenu batina, a sad je dobio specijalni poklon iz HILANDARA

OKUPLjANjE NA JEDNOM MESTU

VLADIKA Grigorije se ovim povodom pismom obratio vernicima u Frankfurtu napominjući da je na mestu episkopa u Nemačkoj tek nešto duže od godinu dana, te da je sasvim prirodno da se o ovom pitanju konsultuje sa lokalnim sveštenstvom.

- U konkretnom slučaju u Frankfurtu, zasad nema nikakvog razloga da ne poklonim poverenje proceni lokalnih sveštenika, pre svega starešine oca Simona Turkića koji je na službi u Frankfurtu već mnogo godina. Njihova procena je da je za crkvenu zajednicu u ovom trenutku bolje da se okuplja na jednom mestu, u Hramu Vaskrsenja. U takvoj odluci ja ih u potpunosti podržavam - naveo je u pismu episkop.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Di

20.01.2020. 12:11

Pa idete u svoj hram koji ste napravili svi zajedno svojim donacijama. Ne vidim zasto bi vam to bio problem. Ako je malo dalje, pa sta. Onaj ko zaista hoce da ide na liturgiju nece mu biti problem da dodje ma gdje se hram nalazio. Napra is svoju kucu u predgradju, a hoces da zivis u iznajmljenom stanu u centru...Nekako nema smisla...

Vlada

28.02.2020. 19:28

@šta li nam poručuju - Potrudite se bar da pročitate tekst pa kada već želite da spinujete koješta, pa se uhvatite za neku pravu činjenicu...Lepo piše da je to iznajmljen objekat od evangelističke crkve, da su kupili i napravili objekat u vlasništvu i da se zato iseljavaju odatle.

Hercegovac

20.01.2020. 12:50

Kada bi nam na vlasti i u Crkvi i u drzavi,bili obrazovani,sposobni,casni i posteni ljudi,bez dlake na jeziku,koji svakom smeju sve da kazu u lice,jer nikome nista ne duguju,kao sto je to vladika Grigorije,nas narod bi za 10 godina doziveo takav preporod da ni sam ne bi bio svestan da je to moguce.Kako duhovno,tako i materijalno.

BOLJE JE BITI SVOJ NA SVOME NEGO PLACAT KIRIJU DRUGOME

20.01.2020. 12:57

U toj crkvi na Betovenplacu ne odrzava se samo pravoslavna liturgija, nego jos neke koje nemaju nista zajednickog s pravoslavljem.