Nisu samo pomoć, one su kao član porodice: Gerontodomaćica nikad dovoljno

S. VIDAČKOVIĆ

četvrtak, 09. 01. 2020. u 10:46

Нису само помоћ, оне су као члан породице: Геронтодомаћица никад довољно

Foto N. Skenderija

Usluga "pomoć u kući" za najstarije realizuje se u celoj Srbiji, posredstvom centara za socijalni rad. One pripremaju obroke, brinu o čistoći, zagrevanju prostorija, nabavljaju namirnice, ali i vode kod lekara

ONE su uvek tu za naše najstarije, da im pomognu u kući, saslušaju ih i upute im tople reči. Obaveza u kući nikad ne manjka, a u trećem dobu teško je sve postići. Zato je tu usluga "pomoć u kući", gde gerontodomaćice brinu o osobama koje usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke ili psihičke sposobnosti da zadovolje osnovne lične i svakodnevne potrebe.

Kako za "Novosti" kaže Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu grada Beograda, gerontodomaćice svoje usluge pružaju u 14 prestoničkih opština.

- Uz njihovu pomoć, korisnicima se omogućava da žive u svojim domovima i učestvuju u aktivnostima dnevnog života - navodi Stanisavljevićeva.


PROČITAJTE JOŠ:
Pomoć najstarijim sugrađanima: Koji grad najviše odvaja za penzionere

Beograd finansira rad 636 gerontodomaćica, koje pružaju uslugu za 2.490 ljudi. Usluge se obezbeđuju u trajanju od dva sata dnevno po korisniku, tri ili pet dana u nedelji, osim vikendom. Pet dana u sedmici dobijaju nepokretne osobe i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Poslovi obuhvataju pripremu obroka, održavanje odeće, posteljine, čistoću stana, zagrevanja prostorija, nabavku namirnica iz samoposluge i sredstava za ličnu higijenu. Takođe, one vode korisnika kod lekara, preuzimaju recepte, nabavljaju lekove i obavljaju druge poslove u zavisnosti od potreba osobe kojoj pomažu.

Procedura za posetu gerontodomaćice je u svim gradovima u Srbiji, uglavnom, ista. Neophodno je dobiti uput centra za socijalni rad. Po prijemu zahteva za pomoć u kući, stručni radnik procenjuje korisnika u roku od 15 dana. On se upisuje na jedinstvenu evidencionu listu i, ukoliko je izabran, obaveštava kada može da očekuje dolazak gerontodomaćice.

- U 2020. godini nam je u planu da na svakoj opštini imamo pomoć u kući, a samim tim i povećan broj gerontodomaćica kako bi ova usluga bila obezbeđena za što više ljudi - ističe naša sagovornica.

Depositphoto

Obuka za gerontodomaćicu traje tri meseca, a održava se u klubovima za stare, gerontološkim centrima i sa terenskim službama centara za socijalni rad. Pre početka obuke, polaznik dobija i udžbenik u kojem se nalazi praktični deo, a posle položenog ispita i diplomu.


PROČITAJTE JOŠ:
Penzioneri se vraćaju na posao?TRAŽEN POSAO

S OBZIROM na to da Srbija važi za jednu od demografski najstarijih zemalja u Evropi, jasno je kolika je potražnja za gerontodomaćicama. Nedostaje ih u svakom gradu, i nemoguće je pronaći nezaposlenu ženu koja je završila ovu obuku za pomoć u kući.


DOKUMENTA

- Fotokopija lične karte

- Fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih ili venčanih

- Fotokopija čeka od penzije

- Fotokopija lekarskog nalaza

- Fotokopija izvoda iz matične knjige umrlih za bračnog druga, ako postoji

- Fotokopija presude o razvodu, ako postoji

- Fotokopija ugovora o doživotnom izdržavanju

- Uverenje o državljanstvu