Čvrsto drže volan i u trećem dobu

K. M.

14. 08. 2019. u 21:02

Regionu nedostaju profesionalni vozači, a firme se sve češće angažuju penzionere

Чврсто држе волан и у трећем добу

Ilustracija / Depositphotos

PENZIONER iz Srbije sa punom 71 godinom života vozi kamion u Italiji već skoro dve decenije i važi za jednog od najodgovornijih i najboljih vozača. Ovo nije životna priča, već sada jedino rešenje problema sa kojim se suočava ceo svet - manjkom profesionalnih vozača u transportu, bilo robe kamionima ili putnika u javnom gradskom prevozu.

Mladi vozači se sve češće odlučuju za odlazak u inostranstvo, potvrđuje Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja prevoznika robe u međunarodnom drumskom saobraćaju Srbije "Međunarodni transport".

- Penzioneri su odavno za volanima i u transportu, još kada nije bilo problema sa manjkom vozača - objašnjava naš sagovornik sa višedecenijskim iskustvom u transportu. - Mnogi od njih posle sticanja penzije odlaze da rade u inostranstvo, preko Slovenije do Italije. Na radnim mestima provedu još mnogo godina i mogu se pohvaliti dobrim zaradama, ali i njihovi poslodavci dobrom uslugom koju im oni pružaju.

Globalni problem nedostatka profesionalnih vozača uzdrmao je i Srbiju, posebno posle masovnog otvaranja inostranih tržišta, ali i posle ukidanja obaveznog uplaćivanja beneficiranog radnog staža vozačima. I dok su početkom devedesetih svi imali obavezu da uplaćuju beneficirani radni staž profesionalnim vozačima bilo kamiona ili javnog gradskog prevoza, danas to čine svega dva ili tri transportna preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

h

15.08.2019. 02:20

Висок протисак, дебели људи, распад брака, децу не видиш никад, неспавање.... Није ни чудно што им требају. Кад ће аутоматизација тог тзв занимања да помогне људима.

goran

15.08.2019. 09:09

da li je normalno da neko u 70 godina vozi kamion ? prvo da li je to bezbedno kakvi su refleksi coveku od 70 god? treba lekare koji im potpisuju da su zdravi trajno oduzeti licencu za rad. ja sam pristalica toga da kada odes u penziju nema vise posla ili vrati penziju . nek se malo gazde i ostali zapitaju sto niko nece da vozi u SRBIJI . sad iskijavaju poslodavci ono njihovo sta neces da radis za te pare ja dignem kamen.

Milan

15.08.2019. 22:50

Vozim u Nemackoj i imam 31 godinu moj otac je isto vozac kamiona tako da znam koje muke prestavlja ovaj nas posao . Ohrabrujem mlade momke da dodju ovde i rade jel koliko toliko ce biti postenije placeni nego kod nasih Srpskih gazda . Jednostavno platite pa ce vam ljudi sami doci .pozdrav

Миле Прогнозира

20.08.2019. 00:15

Sta ovome Goranu smeta 70 god.vozac jasam napunijo 70 pa vozim Po celoj Americi i Kanadi Bez problems.Mladi mnogo vise prave sudare i sl.Kod starih je iskustvo i paznja